Ako si vybrať vhodnú rúru a varnú dosku? 7 kľúčových faktorov, ktoré vám uľahčia rozhodovanie

09. 11. 2023
Zdieľať

Kuchyňa je centrum domácnosti a posvätný priestor, kde sa odohrávajú najrôznejšie kulinárske mágie. Aby sa vám to darilo čo najlepšie, potrebujete kvalitné spotrebiče. No zvoliť si pomocníka na celé roky z množstva typov a značiek na trhu nie je ľahké. Podľa čoho vyberať?

Dnes už kombinované sporáky s rúrou a varnou plochou v jednom častejšie nahrádzajú samostatné varné dosky a rúry na pečenie. V každom prípade zostávajú hlavnými piliermi praktickej kuchyne. Premyslený výber je o to dôležitejší, že týchto pomocníkov nekupujeme na rok ani na dva, ale zvyčajne aj na desaťročia.

Kľúčové faktory pri výbere varnej dosky:

 1. Štýl varenia

Existujú tri hlavné typy varných dosiek – plynové, sklokeramické (sálavé) a indukčné.

Tradičné plynové varné dosky, na akých varili naši rodičia či starí rodičia, majú mechanické ovládacie prepínače a v mnohých domácnostiach na ne ani dnes nedajú dopustiť.

Sklokeramické a indukčné varné dosky sú novšie, obe používajú elektrinu namiesto otvoreného plameňa. Prvé prenášajú teplo z elektriny pod sklokeramikou.

Indukčné varné dosky fungujú na princípe elektromagnetizmu, sú to v podstate elektromagnety – medené cievky, ktoré sa po prechode elektrického prúdu stávajú magnetickými.

Prečítajte si tiež
10 najväčších chýb, ktoré robia Slováci vo svojich kuchyniach. Riešenia sú často veľmi jednoduché

Priame a nepriame teplo

Plynové a sklokeramické varné dosky s elektrickými špirálami využívajú nepriame sálavé teplo: horák alebo výhrevné telesá premieňajú energiu na teplo a to sa prenáša do jedla v hrnci. Indukčné varné dosky využívajú sériu magnetov, vďaka ktorým za pomoci elektriny priamo generujú teplo. Zdrojom tepla sa stáva samotný riad a prenáša ho na jedlo v ňom.

Ruka na Indukčnej varnej doske.

Vďaka indukcii sa voda v hrnci uvarí za takmer polovičný čas ako na plynovom sporáku. Aj zmena teploty po zdvihnutí hrnca je rýchla. Zdroj: Shutterstock

Ako medzi nimi vybrať?

Ak sa neviete rozhodnúť, ktorý druh je do vašej kuchyne najvhodnejší, zamerajte sa na to, aké jedlá najčastejšie pripravujete. Keď obľubujete jedlá z woku, praženú ryžu, jedávate čerstvo uvarené jedlá, vhodné budú plynové varné dosky. Keď sa s varením vždy ponáhľate a potrebujete tento proces urýchliť, vhodnejšie sú indukčné varné dosky s rýchlym ohrevom. Sklokeramika je z hľadiska rýchlosti ohrevu niekde na pomedzí – je to univerzálna voľba. Dnes sú na trhu už aj kombinované varné dosky.

2. Čistenie, bezpečnosť, spotreba energie

Indukčné varné dosky sa ľahšie čistia a sú bezpečnejšie ako ostatné typy. Po nich nasledujú sálavé sklokeramické a až na konci sú z hľadiska čistenia plynové varné dosky. Z hľadiska nákladov je to však presne naopak.

Aj keď ste fanúšikmi indukcie pre jej elegantnú estetiku, nemusí to byť vždy dobrá voľba. Laicky povedané, indukčná varná doska „žerie“ veľa elektriny, dokonca môže vyvolať nadmernú záťaž a s ňou aj výpadky energie.

Prečítajte si tiež
Postup: Ako vyčistiť záhradný gril tým, čo máte v kuchyni a špajze

Napríklad indukčné varné dosky s tromi horákmi môžu pri plnom využití dosiahnuť aj 32 ampérov, takže v mnohých domácnostiach treba v prípade tejto záťaže obmedziť súčasné používanie iných náročných spotrebičov, napríklad klimatizácie. Alebo nepoužívajte všetky tri horáky naraz či uprednostnite plyn. Moderné modely majú zabudovanú funkciu power management, ktorá pomáha automaticky prerozdeľovať elektrickú záťaž medzi varné zóny, aby sa limit neprekročil a nedošlo k výpadku elektriny.

Žena s mužom pri varení v kuchyni.

Indukčné varné dosky sa ľahko čistia a sú bezpečnejšie, no spotrebuvajú veľa elekriny. Zdroj: Mora

3. Aký máte riad?

Skutočnosť, aké hrnce a panvice máte a používate, nehovorí len o vašej kulinárskej úrovni, ale zároveň našepkáva, aký druh varnej dosky je pre vás najvhodnejší.

Je dobré vedieť, že riady, ktoré neobsahujú železo či oceľ nie sú vhodné k indukčným doskám. V čom je problém? Nedokážu naštartovať mechanizmus ohrevu, ktorý je založený na elektromagnetizme. Dnes však výrobcovia prekonávajú aj tento problém a na trhu nájdete vďaka špeciálnej úprave medené a tiež keramické hrnce vhodné na indukciu.

Náš tip

Viete, ako zistiť, či je váš riad vhodný na indukčnú varnú dosku? Otestujte ho magnetom! Ak na magnet reaguje a priľne sa, je vhodný na indukciu.

4. Druhy varných zón

Väčšina varných dosiek má štyri varné zóny. Môžu však byť rôzne kombinované:

  • štyri varné zóny rôznych veľkostí, pričom jedna má nastaviteľnú veľkosť,
  • štyri varné zóny rôznych veľkostí, pričom dve sa môžu spojiť do jednej veľkej.

Existujú aj varné dosky s tromi zónami, pričom dve sú malé a jedna je veľká.

Kombinovaný varný panel a odsávač.

Pred kúpou indukčnej varnej dosky si overte, či na to máte doma vhodný riad. Zdroj: Electrolux

Výhody a nevýhody jednotlivých druhov varných dosiek

Každý typ varnej dosky má svoje výhody a nevýhody. Dobre si premyslite, ktoré vlastnosti sú pre vás najdôležitejšie.

Indukčné varné dosky

Jednoznačnými výhodami sú presnosť v regulácii teploty a rýchlosť prípravy jedla. Niektoré modely indukčných varných dosiek majú funkciu, ktorá ponúka rýchly var alebo vysokú teplotu v priebehu niekoľkých sekúnd, čím ušetríte čas.

Prečítajte si tiež
Ako si vyrobiť prírodný kuchynský odmasťovač, ktorý nahradí kúpenú chémiu?

Majú plochý, ľahko čistiteľný povrch, ktorý bez problémov zapadne do každej modernej kuchyne. Teplotu kontrolujete jednoduchým pohybom prsta. Indukčné varné dosky sú vybavené indikátormi zvyškového tepla a detskou poistkou, ktorá uzamkne ovládacie prvky. Ďalšou zaujímavosťou je možnosť stopnúť proces varenia, keď potrebujete na chvíľu odísť z kuchyne.

Negatívom je, že si vyžadujú špeciálny riad (železo, oceľ). Nevyhnutnosťou je aj hladké a ploché dno. Ani ak máte kardiostimulátor, tento druh varnej dosky nie je pre vás – ani na jedno varenie!

Indukčná varná doska s hrncami s jedlom.

Indukčné varné dosky sú síce rýchle a ľahko sa ovládajú, no magnety môžu robiť problém. Zdroj: Gorenje

Sklokeramické varné dosky

Sklokeramické varné dosky majú elegantný hladký povrch. Jedlo ohrejú rýchlejšie ako plynové, pretože medzi hrncom a zdrojom tepla nie je žiadna medzera a je rovnomerne rozložené. Môžete použiť akýkoľvek riad od skla a keramiky cez meď až po hliník. Z hľadiska nákladov na energiu sú tieto typy dosiek lacnejšie ako indukčné.

Počas varenia sa horák opakovane zapína a vypína, aby udržal teplotu, ktorú ste nastavili. Sálavé varné dosky potrebujú čas na zohriatie a vychladnutie po vypnutí.

Obrázok sklokeramickej varnej dosky.

Sklokeramika je v rýchlosti zohrievania niekde na pomedzí indukcie a plynu. Zdroj: Shutterstock

Plynové varné dosky

Tento druh varných dosiek umožňuje jemné ovládanie, samozrejme, ak ste pri nich. Viditeľný plameň vám uľahčí orientáciu v tom, či treba ubrať alebo pridať. Ak bývate v paneláku alebo dome, ktorý je vybavený plynom, týmto typom sporáka alebo varnej dosky ušetríte najviac. No v hre je otvorený plameň, čo znamená zvýšenú pozornosť. Od varenia by ste nemali odchádzať ani na chvíľu. Plynové varné dosky sú zároveň náročnejšie na udržiavanie čistoty. Vždy po vychladnutí odporúčame varnú dosku poriadne vydrhnúť, aby sa mastnota a iné nečistoty nehromadili.

Plynový varný panel s hrncom.

Plynové varné dosky u najrozšírenejšie, ale aj najnebezpečnejšie. Zdroj: Elecrtolux

Rúry na pečenie

Čo treba zvážiť pri výbere druhého nevyhnutného spotrebiča do každej kuchyne – rúry?

1. Na čo bude slúžiť

Slovo rúra dnes zahŕňa celú škálu modelov. Moderné majú funkcie pečenia s ventilátorom, ktorý sa postará o rovnomerné prúdenie horúceho vzduchu, zabudovaný gril, ale aj rozmrazovanie či ohrev jedla. Patria sem aj mikrovlnky, ktoré zužitkujete na rýchle ohriatie jedla najmä v práci či po namáhavom dni.

Prečítajte si tiež
Ako ušetriť čas pri varení? Odpoveďou sú elektrické hrnce a my sme pre vás otestovali tie najlepšie

Ak sa snažíte variť zdravo, určite oceníte funkciu varenia/pečenia v pare. Vďaka nej pripravíte delikátne vláčne sladké dobroty, ale aj svieže zeleninové jedlá. Problémom nie je ani rozmrazovanie.

2. Pre koľko ľudí varíte?

Skôr než vyberiete sporák, respektíve rúru na pečenie, prehodnoťte, ako často ju využívate a pre koľko ľudí v nej potrebujete pripravovať jedlá. Samozrejme, mladý pár, ktorý práve začal spolu žiť, nepotrebuje takú veľkú rúru ako viacgeneračná rodina obľubujúca množstvo pečeného jedla.

Pohľad na otvorenú rúru s pečeným jedlom.

Ak varíte často alebo pre viac ľudí, určite siahnite po rúre s väčším objemom. Zdroj: Gorenje

Náš tip

Pre jedného alebo dvoch ľudí plne postačuje rúra s kapacitou okolo 45 l. Väčšie rodiny by mali siahnuť po objeme nad 60 l, čo im umožní uvariť viac jedál naraz.

3. Nezabudnite na rozmery

Pri hľadaní nového sporáka či vstavanej rúry skontrolujte všetky rozmery, počet rôznych varných zón a flexibilitu, ktorú ponúka. Ak kupujete vstavaný spotrebič do už existujúcej kuchynskej linky, radšej merajte dvakrát.

Text: Sabína Zavarská
Foto: Shutterstock, Gorenje, Electrolux
Zdroj: Časopis Môj dom

Kategória: Domáce spotrebiče
Tagy: rúry na pečenie šporáky spotrebiče v kuchyni varné dosky
Zdieľať článok
Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?Dom z tehly

Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?

Pestrec mariánsky: Liečivý bodliak, ktorý ochráni pečeň a posilní obranyschopnosť organizmuZáhrada

Pestrec mariánsky: Liečivý bodliak, ktorý ochráni pečeň a posilní obranyschopnosť organizmu

Nevyhadzujte zvyšky zeleniny! Stačí vám slnečný okenný parapet a takto si z nich vypestujete čerstvú vňaťUrob si sám

Nevyhadzujte zvyšky zeleniny! Stačí vám slnečný okenný parapet a takto si z nich vypestujete čerstvú vňať

6 dôležitých pravidiel pri kúrení drevom! Len, ak ich dodržiavate, kúrite účinne, ekologicky, a pritom najlacnejšieUrob si sám

6 dôležitých pravidiel pri kúrení drevom! Len, ak ich dodržiavate, kúrite účinne, ekologicky, a pritom najlacnejšie

Diskusia