Testovali sme záhradné BBQ udiarne. Aké sú ich najväčšie výhody?
Už žiadne postávanie pri grile, kým sa ostatní hostia bavia. Na úsvite rozpálite ohnisko, na rošt naukladáte niekoľko kilogramov mäsa a všetko ponecháte svojmu osudu. Ak príde čas obeda, môžete si byť istí, že šťavnatejšie mäso ste ešte nejedli – také sú BBQ udiarne, ktoré si razia cestu do našich dvorov.
Low & Slow
Kým na rošte grilu nameriate minimálne 250 °C, v BBQ udiarni to nie je ani polovica. Práve vďaka nízkej teplote sa v priebehu niekoľkých hodín v horúcom dyme mäso ugriluje tak, že aj tuhšia svalovina zmäkne a šľachy sa premenia na jemné, šťavnaté želé. Ak sa s chuťou pozeráte na filmy, kde z grilu ukrajujú plátky ružového mäsa, verte tomu, že majú za sebou údenie horúcim dymom.
Pridajte k nízkej teplote a dlhému času ešte dym a okamžite viete, o čom je reč. Ide o prírodnú koreninu, ktorá preniká do hĺbky niekoľkých centimetrov. K briketám prikladáte kúsky vonných driev, ktoré v dyme prenesú svoju chuť a vôňu do mäsa. To na grile s tenučkými plátkami drevín nedosiahnete.
Čo by ste mali vedieť
Rošty
Jeden obdĺžnikový rošt ako na grile, dva okrúhle rošty nad sebou a možno aj háčiky na zavesenie kuracích stehien alebo rybích filé. Kým sa rozhodnete pre konkrétny model, porozmýšľajte nad tým, čo všetko dokážete dostať dovnútra. Mliečne prasiatko, veľká morka alebo dokonca šunka z diviaka? Nikdy neviete, čo sa pritrafí.
Palivo
Drevené uhlie patrí do grilu, v BBQ udiarni sa kúri pevne lisovanými briketami. Aby však vytvorili neodolateľnú vôňu údenia, treba pomedzi ne naukladať suché polienka tvrdých drevín. Zabudnite na pelety a štiepku, potrebujete kompaktné kusy dreva, ktoré budú pomaly tlieť v dohorievajúcej pahrebe.
Prenos tepla
BBQ udiareň nevyužíva na prenos tepla sálanie pahreby z ohniska. Nosičom je zohriaty vzduch, ktorý prechádza okolo kovovej priečky alebo nádoby naplnenej vodou. Ak sa k tepelnej úprave pridá i para, môžete si byť istí tým, že ani v začiatkoch sa nebudete musieť báť toho, že mäso vysušíte. Bude pod ochranou.
Regulácia
Jeden alebo viac prieduchov pri ohnisku, jeden alebo viac prieduchov na výstupe. Pri pohľade na teplomer vo veku udiarne okamžite viete, či máte pridať vzduch na rýchlejšie horenie, alebo ubrať jeho únik na vyššiu teplotu pod vekom. Pri regulácii teploty pracujete viac s prúdením vzduchu ako s pahrebou vnútri.
Ochranná atmosféra
Možno sa pýtate, kde sa berú tie krásne ružové prstence, ktoré zachádzajú do niekoľkocentimetrovej hĺbky každého kúska mäsa. Môže za to ochranná atmosféra s vyhoreným kyslíkom a dym, ktoré obnovujú prirodzenú farbu krvného farbiva. Iba na rošte pod uzavretým vekom dokáže prebehnúť takáto premena.
Počkáte si
Štyri hodiny na výborné rebierka, osem hodín na krkovičku a šestnásť hodín na stehno vcelku – toľko času bude potrebovať udiareň na to, aby spravila dokonalú prácu. Aby ste si po celý čas mohli užívať slobodu bez neustáleho kontrolovania, vyplatí sa vám dokúpiť tepelnú sondu s prepojením na mobil. Skontroluje teplotu v udiarni i v mäse.
Údržba
Lepivý povlak dechtu a sadzí nemožno odstrániť vypálením, tak ako je to pri grile. Čaká vás pravidelné umývanie vo veľkej nádobe alebo čistenie tlakovou umývačkou. Nájdite si na túto prácu odtok do kanalizácie, aby ste nepoškodili drevenú terasu, trávnik a ani výsadbu vo dvore. Môže to trvať niekoľko mesiacov, kým lepivý povrch bez umytia oschne.
Radí Marcela Gigelová
redakčná špecialistka na testovanie spotrebičov
Kapacita
Dve celé krkovičky, štyri kurčatá alebo pol tucta kompletných rebierok? Mäso sa pripravuje vcelku, takže namiesto porcií počítate kilogramy.
Objem
Neľakajte sa objemu. Čím viac sa horúci dym mieša s čerstvým vzduchom, tým lepšiu chuť bude mäso mať.
Výdrž
Osem alebo dvanásť hodín horenia pahreby, alebo prikladanie po každých troch hodinách? Na veľkosti ohniska záleží.
Regulácia
Prieduchy na vstupe i výstupe, misa s vodou medzi pahrebou a roštom. Čím viac prvkov na reguláciu, tým lepšia kontrola nad teplotou.
Skladovanie
Ak skončí sezóna, udiareň treba zaparkovať. Ak ide o šikovnú stavebnicu, môže zabrať iba polovicu priestoru.
Užitočné rady
- Čítajte knihy, učte sa na internete. Pri plnej udiarni vás každá chyba vyjde oveľa drahšie ako na malom grile.
- Na kvalite mäsa záleží ešte väčšmi ako pri grilovaní. Vynechajte z návštevy supermarket a zájdite radšej do naozajstného mäsiarstva.
- Staré, zatuchnuté brikety nevyčaria lákavú chuť mäsa. Na každú sezónu si kupujte nové. Nie viac, ako miniete.
- Liesku milujú pri údení Angličania, jelšu Nemci a smrek pod končiarmi Álp. Nedržte sa preto len našich ovocných drevín alebo amerického orechovca.
Ako sme testovali
K mäsiarovi, do dvora a na terasu. Znova a znova, na ďalšie ochutnávanie a nový kulinársky zážitok. Ak sa pustíte do testovania BBQ grilov, verte tomu, že vám potrvá niekoľko týždňov, kým vám odhalia svoje možnosti a obmedzenia.
Výsledky testovania
Víťaz testu Môj dom
Weber Smokey Mountain Cooker 57 cm
Kapacita: 2 chrómované rošty s priemerom 57 cm
Regulácia: 3 prieduchy ohniska, 1 prieduch veka, teplomer
Výbava: misa s vodou, veľké dvierka na prikladanie, priechod na sondu
Je to ten najdokonalejší prechod z grilovania na BBQ údenie. Naložíte brikety do ohniska, naplníte misu vodou a v dvoch poschodiach nad sebou naukladáte kusy mäsa, aby sa dym a horúci vzduch postarali o zvyšok. Páči sa nám nielen trvácne smaltovanie a 12-hodinová výdrž na jedno naloženie paliva, ale aj stabilné horenie pahreby bez poklesu teploty. Pripravili sme šťavnaté rebierka oddeľujúce sa od kostí, kurčatá z domáceho chovu vcelku, ale aj celé bravčové stehno na kosti, ktoré nás prekvapilo svojou výnimočnou chuťou. Ak máte početnú rodinu alebo veľa priateľov, nikdy sa nebudete ponosovať na to, že mäsa mohlo byť viac.
Hodnotenie: *****
Cena: 499 €
www.weber.com
Char-Broil Bullet
Kapacita: 2 chrómované rošty s priemerom 42 cm
Regulácia: 1 prieduch ohniska, 1 prieduch veka, teplomer
Výbava: veľké dvierka na prikladanie, misa s vodou
Kompaktné vyhotovenie, šikovná veľkosť a smaltované povrchy robia z tejto BBQ udiarne výbornú voľbu pre domácnosti, ktoré trávia letnú sezónu viac vo dvore ako doma. S dobre riešenou reguláciou sme rýchlo prišli na to, ako po boku mäsa pripraviť i prílohu. Kým na spodnom rošte chytáme nad vodnou clonou bronz mäsa, na vrchnom po obalení do hliníkovej fólie varíme zemiaky, zeleninu či cestovinu. Hoci to znie tak trochu šialene, nič vám nezabráni v tom, aby ste z tejto udiarne vyrobili na terase sporák, ktorý zachádza za hranice fantázie jeho dizajnérov. Vyskúšajte si to aj vy.
Hodnotenie: ****-
Cena: 235 €
www.mountfield.sk
Klarstein Brooklyn-BBQ 4 v 1
Kapacita: 2 chrómované rošty s priemerom 53 cm
Regulácia: 1 prieduch veka, teplomer
Výbava: misa s vodou
Ak chcete jednou kúpou vyriešiť opekanie, grilovanie a BBQ údenie zároveň, tento modulárny súdok je riešením, ktoré sa vám zapáči. Nie je stavaný na desiatky sezón vo dvore, svojou všestrannosťou však s kompromisom dobieha všetky vaše sny. Hoci sme s kolísaním teploty, slabšou reguláciou a rýchlejším vyháraním brikiet nedosiahli úplnú dokonalosť pri údení, bavili nás prestavby na trojnožku s táborákom, gril s priamym grilovaním či pomalý gril s parnou clonou. Ak ste sa nasťahovali do svojho prvého domu na vidieku a neviete, kam vykročiť, táto voľba vám otvorí oči pre ďalšie rozhodovania.
Hodnotenie: ***-
Cena: 149,90 €
www.klarstein.sk
G21 Gril BBQ Big
Kapacita: 2 rošty 59 × 40 cm + 35 × 31 cm
Regulácia: 1 prieduch ohniska, dymovod s príklopom, teplomer
Výbava: odkladacia mriežka
Dve samostatné ohniská a dva rošty nad nimi. Ak v tejto chvíli pomýšľate na pečenie chleba v jednej komore a na grilovanie mäsa v druhej, nie ste ďaleko od pravdy. Všetko však pochopíte vo chvíli, keď v bočnej komore rozložíte pahrebu s kúskami dreva a do hlavnej rozložíte mäso. Chladnejším dymom sa pustíte do údenia delikátnych rýb. S nízkou pahrebou v hlavnom ohnisku navyše zasa do pekných kúskov bravčoviny a hovädziny, ktoré nadobro zmenia svoju podobu. Hoci chvíľu potrvá, kým s novým grilom nájdete pri údení spoločnú reč, po čase budete mať z neho len tie najlepšie pocity.
Hodnotenie: ****
Cena: 183,30 €
www.naradieshop.sk
Kaiserova rybárska tridsiatka
Kapacita: 1 rošt s priemerom 26 cm, 10 háčikov
Regulácia: prieduch veka s vsunutým teplomerom, zásuvka ohniska
Výbava: prenosné vyhotovenie
Na prvý pohľad vedierko z nehrdzavejúceho plechu, po rozložení komínová udiareň, ktorá myslí hlavne na rybárov. Vytiahnete tubus, do zásuvky s horúcimi uhlíkmi naložíte drevenú drvinu a ryby či porcie mäsa zavesíte na háky do vnútorného priestoru. Zvyšok je už iba o čakaní na správny moment, ktorý vás navnadí neodolateľnou vôňou a dokonalou štruktúrou mäsa. Je troška náročné udržať teplotu pod kontrolou a vo vetre sa stáva, že ohnisko sa správa nekontrolovateľne. S aktívnym dohľadom sa nám však vždy podarilo zaúdiť ryby a hydinu do dokonalosti.
Hodnotenie: ***
Cena: 59,90 €
www.udiarne.sk
Text: Marcela Gigelová, zodpovedná redaktorka Miroslava Maceková
Foto: Weber, Mountfield, Klarstein, udiarne.sk, naradieshop.sk
Zdroj: Časopis Môj dom