Skladovanie čerstvého chleba v chlebníku
Zdroj: istock.com

4 jednoduché metódy, ako udržať chlieb dlhšie čerstvý. Poznáte ich?

19. 10. 2022
Zdieľať

Faktom je, že tie najlepšie chleby nevydržia dlho preto, že ich rýchlo spotrebujeme. Avšak niekedy je predsa len dobré poznať spôsob, ako skladovať čerstvý chlieb, aby vydržal čo najdlhšie. Samozrejme, skladovanie chleba sa nedá veľmi naťahovať – i keď jedna metóda nad všetkými jednoznačne víťazí.

Ďalšia vec, ktorú treba brať do úvahy pri skladovaní chleba je, že nie je chlieb ako chlieb. Domáci remeselný chlieb má inú trvanlivosť ako v igelite balený chlieb s chemickými prísadami z obchodu. Tieto komerčné chleby obsahujú inhibítory plesní a iné konzervačné látky, preto zostanú čerstvé dlhšie ako domáci chlieb. Je len na vás, či uprednostníte zdravie alebo dlhšiu trvanlivosť.

Metódy, ako najlepšie skladovať chlieb

1. Mraznička

Mrazničku najčastejšie používame na dlhodobé skladovanie potravín. Je vhodnou voľbou aj vtedy, ak chceme čerstvo upečený chlieb uchovať v čo najdokonalejšom stave, hoci len pár dní. Zmrazovanie chleba výrazne spomaľuje proces starnutia a eliminuje riziko rastu plesní. Keď chlieb vyberiete z mrazničky, môžete ho vložiť priamo do rúry alebo do hriankovača –  škroby sa znovu želatinizujú a je opäť pružný a mäkký.

Chlieb v mrazničke vydrží dva až tri mesiace. Preto je mrazenie absolútne najlepší spôsob, ako skladovať celý bochník alebo tiež nakrájaný chlieb.

Ako zmraziť a rozmraziť čerstvý chlieb?

Ak chcete zmraziť čerstvý chlieb, stačí ho vložiť do vrecka vhodného na mrazenie potravín a pred uzavretím vytlačiť čo najviac vzduchu. Potom vložte chlieb do mrazničky. Keď prišiel čas použitia, vyberte ho z mrazničky, vložte do rúry nastavenej na teplotu 160 °C a zohrievajte, kým nie je mäkký a úplne rozmrazený aj uprostred. Zvyčajne to trvá asi 20 až 30 minút.

Ak plánujete chlieb použiť na toasty alebo sendviče, pred zmrazením ho nakrájajte. Krajce rozmrazíte jednoducho – jednotlivé plátky vložte do hriankovači. Rozmrazený bochník už nikdy opätovne nezmrazujte.

Skladovanie chleba v mrazničke

Zdroj: istock.com

2. Chlebník

Kvalitný chlebník vytvorí prostredie, ktoré chráni vlhkosť v pečive, čo je nevyhnutné na udržanie mäkkosti. Čerstvý chlieb do chlebníka vložte v otvorených papierových vrecúškach, aby mohol vzduch prúdiť okolo pečiva. Takto chlieb vydrží dva-tri dni mäkký, potom postupne degraduje.

Na uskladnenie chleba je lepší väčší box, ktorý umožní maximálnu cirkuláciu vzduchu. Čím viac pečiva dáte do chlebníka, tým vyššia bude vlhkosť v ňom, takže ho neprepĺňajte.

Prečítajte si tiež
Nechcete mať doma nepraktické vrecia plné zálohovaných fliaš a plechoviek? Inšpirujte sa našimi nápadmi, ako ich doma skladovať

3. Plastové vrecko

Čerstvý chlieb alebo pečivo môžete tiež vložiť do plastového vrecka určeného na mrazenie. Odstráňte čo najviac vzduchu a vrecko pevne uzavrite. Potom ho môžete nechať položený priamo na linke či pulte. Chlieb zostane mäkký a bez plesní takmer celý týždeň, ale musíte rátať s tým, že kôrka stratí na svojej chrumkavosti.

Krajce čerstvého chleba spolu s bochníkom a nožom

Zdroj: istock.com

4. Ľanové vrecko

Výborným spôsobom, ako skladovať čerstvý a najmä domáci chlieb, je ľanové vrecúško. Napriek tomu, že peceň chleba na drevenej či kamennej doske s ľanovou utierkou vytvára perfektnú dekoráciu, takto ho rozhodne neskladujte ani len pol dňa. Zabaľte chlieb do ľanovej utierky alebo vrecúška a odložte do chlebníka pri izbovej teplote.

Nikdy neskladujte chlieb v chladničke

Chladnička je priam zázračný spôsob, ako skladovať mliečne produkty, mnohé druhy zeleniny, ovocia i výrobky z mäsa. Avšak určite do nej nedávajte chlieb. Chladenie čerstvého chleba spôsobí, že zostarne až šesťkrát rýchlejšie ako chlieb položený na stole či kuchynskej linke!

Prečítajte si tiež
Ako v kuchyni uskladniť potraviny

Ako zabrániť vyschnutiu odkrojeného konca chleba?

Môžete ho jednoducho prekryť fóliou alebo ochrániť obalom z masla, ktoré ste nechali ohriať na izbovú teplotu. Obalom z masla úplne zakryte odrezanú časť. Zvyškové maslo na obale sa postará o to, že chlieb nezoschne, ale bude vlhký a chutný.

Čo s chlebom, ktorý už zostarol?

Ak už chlieb zostarol, ale ešte nejaví znaky plesní a dobre ste ho skladovali, môžete z neho urobiť chutné hrianky, opiecť ho vo vajíčku alebo pripraviť krutóny do polievok a omáčok. Krutóny urobíte jednoducho tak, že chlieb nakrájate na kocky a necháte nasiaknuť olejom, v ktorom rozmiešate korenia a bylinky. Potom ich opečte na panvici a môžete podávať. Ďalším spôsobom, ako zužitkovať starší chlieb, je domáca strúhanka.

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Kategória: Kuchyňa, jedáleň
Tagy: chlieb skladovanie
Zdieľať článok

Diskusia