Navlhla vám múka? Týmto jednoduchým krokom ju ešte môžete zachrániť, ale reagujte rýchlo!
Ak sa vám do múky dostala voda, alebo ste len neodhadli správne skladovanie, nemusí nutne putovať do koša. Aj zvlhnutú múku môžete ešte bezpečne použiť, no kľúčová je rýchla reakcia.
Ako múku správne skladovať?
Nie je múka ako múka, preto by ste aj ku skladovaniu mali pristupovať odlišne podľa jej konkrétneho typu. Najpoužívanejšia klasická biela múka vydrží dlhšie a má o niečo nižšie nároky na skladovanie než jej celozrnná alternatíva.
Múku je najlepšie skladovať vo vzduchotesnej nádobe na tmavom a suchom mieste s teplotou maximálne do 20 °C. Zdroj: Shutterstock
Biela múka
- Pri izbovej teplote a v správnych podmienkach (suché a tmavé prostredie s teplotou do 18 – 20 °C) ju môžete skladovať 6 až 12 mesiacov. Vlhkejšie a teplejšie prostredie domu skladovania skracuje.
- Ak plánujete múku skladovať dlhodobejšie, zabaľte pôvodné balenie do vzduchotesnej nádoby, vákuového balenia alebo aspoň do dvojitého plastového vrecka. Uzavrite ju s čo najnižším obsahom vzduchu a následne ju vložte do mrazničky.
- Múku, ktorú plánujete použiť v blízkej dobe (resp. do 12 mesiacov), vysypte do uzavretej vzduchotesnej nádoby a uložte na suché a tmavé miesto s izbovou teplotou približne do 18°C.
Celozrnná múka
- Je náchylnejšie na vonkajšie vplyvy, pri izbovej teplote vydrží maximálne 6 mesiacov.
- Krátkodobo ju môžete bezpečne skladovať vo vzduchotesnej nádobe bez prístupu priameho slnečného žiarenia. Vhodné je udržiavať ju v suchom a tmavom prostredí.
- Na rozdiel od bielej múky, sa ju dlhodobo oplatí skladovať vo vzduchotesnej nádobe alebo vákuovom balení priamo v mrazničke, čím môžete dosiahnuť trvanlivosť až do dvoch rokov.
Na dlhšie skladovanie múky sa papierové vrecká nehodia. Ideálne sú vzduchotesné nádoby, ktoré neprepustia vlhkosť ani škodce. Zdroj: Shutterstock
Vlhkú múku preosejte
Či už sa vám nechtiac namočilo vrecko s múkou pri pečení, alebo ste ju skladovali v nevhodnom prostredí, zvlhnutá múka vám isto dlho nevydrží. Ak navlhla iba čiastočne, stalo sa to pred krátkym časom (do niekoľkých hodín) a nevykazuje známky zápachu či plesní, ešte sa dá zachrániť. Zasiahnutú časť od suchej postupne oddeľte (napríklad lyžičkou). Suchú časť presypte do inej nádoby alebo vrecúška a zvlhnutý diel preosejte. Hrudky, ktoré vznikli, ostanú odfiltrované na sitku.
Ak plánujete v daný alebo nasledujúci deň piecť, do receptu môžete použiť aj takúto mierne navlhnutú múku. Pred pečením však skontrolujte jej vôňu, chuť či kvalitu. Ak začína vykazovať znaky skazenia alebo máte pochybnosti, už ju nepoužívajte.
Keď múka zvlhla len v priebehu niekoľkých hodín a iba čiastočne, skúste ju dobre preosiať a čo najskôr použiť. Zdroj: Shutterstock
Kedy je už príliš neskoro?
Ak bola múka vystavená vlhkosti dlhší čas, pravdepodobne sa jej zvlhnutie bude prejavovať aj nepríjemných stuchnutým zápachom. Ten vám dá jasne najavo, že pokiaľ si nechcete privodiť tráviace ťažkosti, múka by už mala putovať jedine do koša.
- Múku je najlepšie skladovať vo vzduchotesnej nádobe na tmavom a suchom mieste s teplotou maximálne do 20 °C.
- Na dlhšie skladovanie múky sa papierové vrecká nehodia. Ideálne sú vzduchotesné nádoby, ktoré neprepustia vlhkosť ani škodce.
- Keď múka zvlhla len v priebehu niekoľkých hodín a iba čiastočne, skúste ju dobre preosiať a čo najskôr použiť.
Text: Zuzana Bánska
Foto: Shutterstock