Pracovná doska v kuchyni znesie všetko, najmä poriadok. Akým chybám sa vyhnúť, aby ste si ho udržali?
Pracovná doska kuchynskej linky je jedným z najvyťaženejších miest v domácnosti. Aká rodina, také požiadavky na jej multifunkčnosť. Intenzitou prevádzky sa stáva akýmsi „domácim letiskom“. Ako zariadiť, aby všetko išlo hladko a zbaviť sa chaosu v prospech poriadku?
Niekedy je ťažké nájsť rovnováhu medzi tým, čo je pekné a čo praktické, ale dá sa to.
Zariadenie kuchyne vychádza z dispozičných možností a plochy nehnuteľnosti.
Rôzne veľká pracovná plocha je centrom záujmu pri rôznorodých činnostiach. Hromadia sa na nej veci, ktoré majú byť poruke. Zároveň ovplyvňujú dizajn celého priestoru.
Občas sa pri tom nahromadia aj vety ako Toto mi sem nedávaj, Kto to sem položil? Kde to zasa je? Vyhnúť sa im možno pomerne jednoducho.
Atmosféra ako z bistra nemusí byť to pravé
Ponuka kuchynských spotrebičov na trhu je obrovská a parametre pracovnej dosky majú svoje obmedzenia. Dĺžku, šírku, vzdialenosť od horných skriniek. Predstava, že naša kuchyňa bude zásluhou vystavených spotrebičov pripomínať obľúbené bistro, je lichotivá. Ale pravdu, zmestia sa všetky vedľa seba?
Kanvice v popredí
K štandardu na doske patrí rýchlovarná kanvica, u niekoho kávovar. Prepracovaný dizajn z nich dokáže urobiť interiérový doplnok.
Môžete si vybrať štýl, farbu, materiál a rôzne technické parametre. Detailisti dohliadnu na výber s menším či väčším objemom. Aj tu sa dá ušetriť pár zásadných centimetrov navyše. Okrem toho nie je praktické zohrievať minimálne 1,2 l vody na kávu pre dvoch.
Kanvica väčšinou zvíťazí a zútulňuje aj malé dosky. Pre hriankovač, kuchynský robot, odšťavovač a iné spotrebiče ostáva miesto v linke.
Ak máte na doske veľkorysejší priestor, pridajte to, čo využívate najviac. V poslednom čase pribudli v mnohých domácnostiach napríklad aj filtračné kanvice.
Rovnaký štýl spotrebičov trvale „ubytovaných na pracovnej doske“ pomôže vylepšiť celkový dojem.
Riziko pary a mastnoty
Spotrebičom celkovo neprospieva umiestnenie v tesnej blízkosti sporáka alebo varnej dosky bez digestora. Para v kombinácii s mastnotou premení ich povrch na nepoznanie. Drobné škáry a členitý povrch sú celkovo nevďačné na dôkladné čistenie.
Dózy zdobia alebo zavadzajú?
Dekoratívne dózy na potraviny sú malou pýchou kuchyne, dobre pôsobia na fotografiách. Pečenie a príprava zložitých jedál však vyžaduje voľnú pracovnú plochu.
Doska na krájanie vhodná nad drez plochu prijateľne rozšíri. Nastaviteľný odkvapkávač do drezu na ovocie a zeleninu tiež.
Plocha, ale vertikálne
Inštalácia poličiek a vertikálnych organizérov šikovne navýši úložné kapacity a uvoľní miesto na pracovnej doske.
Dáva priestor plynulému chodu nepretržitých kuchynských činností – prekládka vecí z umývačky riadu, vyloženie a roztriedenie nákupu či miesto na odstavenie hrnca alebo panvice zo sporáka.
Zavesené alebo v zásuvke?
Nechať pracovné náčinie vyložené a pôsobivo naaranžované ako v profesionálnej kuchyni, alebo ho uložiť do zásuvky? Kompromisom býva zavesenie na stenu.
Počítajte však so známkami jeho opotrebenia a stratou pôvodných estetických kvalít.
Skúsenosť je neprenosná a kuchárska rutina nám časom napovie sama, či ste sa rozhodli správne. Stačí jeden pohľad na pracovnú dosku a aj bez detektívnej práce vieme odhadnúť, akým životným štýlom rodina alebo jednotlivec žije.
Papierová rolka nemá zrolovať priestor
Pomerne novým elementom v kuchyni je kuchynská papierová rolka. Do domácností zavítala s rýchlym životným štýlom a potrebuje vlastný stojan.
Nástenný držiak odbremení dosku. A ďalšie plus? Predáva sa v každom štýle. Kuchynský organizér je rozšírený variant. Okrem držiaka pozostáva z poličiek na koreničky a háčikov na základné kuchynské náčinie.
Kuchyňa znesie všetko, najmä poriadok a dobré organizačné schopnosti. Rozhodujúce je prispôsobiť ju vlastnému životu a zvykom.
Text: Katarína Mácová
Foto: iStock