Rybacia polievka na štedrovečerný stôl
Súčasťou štedrovečernej tabule je rybacia polievka, ktorej základom je, samozrejme, poctivý rybací vývar. Potom je už len na vás, nakoľko pustíte uzdu fantázie a doplníte ďalšie ingrediencie. Alebo sa necháte inšpirovať nasledujúcimi receptami.
Halászlé
Budete potrebovať:
1 kapra, rybie hlavy, odrezky, 2 PL bravčovej masti, 0,5 kg cibule, 3 PL mletej papriky, 2 feferónky, korenie celé čierne, 5 strúčikov cesnaku, 50 ml paradajkového pretlaku, 3 paradajky, 3 papriky, soľ
Kapra rozporciujeme, pekné kúsky nasolíme a odložíme nabok. Do veľkého hrnca vložíme zvyšky kapra, hlavy, soľ, celé čierne korenie, cesnak, feferónky, rajčiny, zelené papriky. Zalejeme vodou a varíme 2 až 3 hodiny do oddelenia mäsa od kostí. Potom všetko prepasírujeme cez nie úplne jemné sito. Cibuľu nakrájanú na malé kocky vložíme do hrnca s bravčovou masťou a restujeme do zlatohneda. Potom pridáme prepasírovaný vývar, prisypeme mletú papriku a necháme zovrieť. Zmes rozmixujeme ponorným mixérom a 10 minút pred koncom varenia vložíme kúsky ryby.
Recept na číry rybací vývar a lososový chowder si môžete pozrieť na webe vdobrom.sk.