Zdroj: Matúš Nedecký - FOTER

Byt na takmer storočnom sídlisku v Trenčíne zrekonštruovali po prvý raz. Úžasné, ako si v modernom priestore uctili aj minulosť

26. 06. 2024
Zdieľať

Pôvodný výraz trojizbového bytu na trenčianskom sídlisku Sihoť zostali pripomínať už len priznané materiály a niekoľko kusov zachovalého nábytku. K prirodzenému chodu štvorčlennej domácnosti zásadne prispela zmena dispozície a zariadenie podľa funkcionalistických zásad. O novú podobu bytu so silným dôrazom pre detail sa pričinil ateliér Archholiks.

Bytové domy na Sihoti I. v mestskej štvrti Sever boli stavané v medzivojnovom období. Miesto definuje funkcionalistický urbanizmus a dobrá občianska vybavenosť s dôležitými štátnymi inštitúciami a športoviskami.

Staré čaro v novom kontexte

Rekonštrukcia bytu sa začala zaujímavo vyvíjať už od samotného počiatku. Architekti ho našli v pôvodnom stave s autentickou atmosférou. Oboznámení s jeho niekdajším čarom i vzťahom majiteľov k historický hodnotám sa rozhodli uplatniť jasný postup – renovovať kvalitné materiály, odkryť pôvodné konštrukcie a priznať ich materialitu.

Prečítajte si tiež
Ani by ste neverili, že ste v storočnej budove! Byt v centre Bratislavy premenili na nadčasové bývanie len za tri mesiace

Spoľahlivé fungovanie v byte významne podporil zásah do dispozičného riešenia. Interiér sa rozprestiera po stranách stredovej osi, ktorú tvorí dlhá chodba. Kedysi sa vľavo pri vchode (pre vchádzajúcich vpravo) nachádzala úzka kuchyňa a susedné dvere viedli do väčšej obývacej izby. Záver bytu tvorila spálňa, kúpeľňa, šatník a druhá spálňa. Dnes niektoré miestnosti už neexistujú alebo majú novú polohu.

Chodba v modernom byte s okrúhlym zrkadlom a drevenými panelmi.

Pôvodne bola kuchyňa a obývačka od seba oddelené priečkou a každá mala samostatný vchod z chodby. Dnes je dispozícia otvorená ako medzi miestnosťami, tak aj od vstupu. Zdroj: Matúš Nedecký – FOTER

Viac fotografií nájdete pod článkom v galérii.

Jednotné spoločenské jadro

Výraznou zmenou prešli práve prvé dve spomínané miestnosti. Medzi obývačkou a kuchyňou bola po novom odstránená priečka, čím sa obe miestnosti spojili. Cieľom bolo podľa architektov vytvoriť kontinuálny denný priestor, kľúčový pre trávenie vzájomných rodinných chvíľ. Tvorcovia návrhu sa rozhodli zrušiť aj dvojicu vedľa seba stojacích dverí. Vznikol tak široký, voľne prístupný priestor, ktorý umožňuje, aby chodba voľne plynula do spoločenského jadra a obsiahla viac svetla.

Prečítajte si tiež
V dome z 50. rokov by ste taký interiér rozhodne nečakali. Viac okien a otvorené priestory úplne zmenili jeho atmosféru

Kuchyňu od obývacej izby vizuálne líši gresová dlažba s terazzo vzorom, ktorá sem zachádza až z chodby. Rovnako to platí aj pre vstavaný dyhovaný nábytok, ktorý sa začína pri vstupných dverách a končí sa tmavozelenou kuchynskou linkou pri okne. Absencia horných skriniek linky nechala vyniknúť tehlovú stenu s bielym náterom a digestorom.

Moderná kuchyňa s retro dreveným jedálenským stolom, zelenými skrinkami a bielou tehlovou stenou.

Kuchyňu s jedálňou tvorí zaujímavý mix starého, nového i retra. Zdroj: Matúš Nedecký – FOTER

Viac fotografií nájdete pod článkom v galérii.

Hrany zmäkčujú oblé detaily

Jednoduché moderné osvetlenie dopĺňa starší retro kúsok, visiaci nad dreveným stolom, ktorý si pamätá ešte prvý interiér. Obývaciu zónu vymedzujú repasované vlysové parkety. V časti pri chodbe majú oblý roh. Tento detail reaguje na okrúhle zrkadlo a zjemňuje zároveň prísne geometrické línie v prospech zväčšenia úložných kapacít.

Prečítajte si tiež
Starému bytu po rekonštrukcii dominuje priznaná tehlová stena. Pôvodne mal slúžiť na prenájom, ale majiteľ sa doň zamiloval

V obývačke si pod dvojicou okien našla miesto nadčasová svetlosivá sedačka v tvare L. Striedme zariadenie tvorí už len biely konferenčný stolík, útla drevená skrinka s knihami, televízorom a reproduktormi a dve nástenné police.

Moderná obývačka v neutrálnych farbách s bielou tehlovou stenou.

Zariadenie v celom byte je moderné a relatívne minimalistické. Priestor vďaka tomu pôsobí vzdušne. Zdroj: Matúš Nedecký – FOTER

Viac fotografií nájdete pod článkom v galérii.

Bodové vešiaky v role ozdoby

Zmenou prešla aj spomínaná vstupná chodba. Po jej ľavej strane sa vytvorilo miesto na zavesenie vrškov, ktoré prezentuje sada nepravidelne rozptýlených bodových vešiakov rôznej veľkosti. Pravú stranu lemuje vstavaný nábytkový systém v minimalistickom dizajne, ktorý je v byte uplatnený všade.

Chodba s veľkým kruhovým zrkadlom a drevenými skrinkami.

Bodové vešiaky sú nielen praktickým, ale aj hravým prvkom. Poskytuje dostatok priestoru pre zavesenie zvrškov, no zároveň nenarúša jednoduchosť zariadenia. Zdroj: Matúš Nedecký – FOTER

Viac fotografií nájdete pod článkom v galérii.

Väčšia kúpeľňa a múdro ukrytá práčka

Chodbu ukončuje kúpeľňa, rozšírená o priestor niekdajšieho WC. Súčasná toaleta je posunutá do priestoru dnes už nejestvujúceho šatníka, ktorý slúžil ako predsieň k druhej spálni, súčasnej detskej izbe. Vďaka zväčšeniu kúpeľne i výmene pozície vane a umývadla sa vytvoril priestor aj na sprchovací kút, ktorý doposiaľ v byte nebol. Nové usporiadanie umožnilo aj vznik niky, ktorá vyriešila dilemu, kam skryť práčku mimo hlavných pohľadov.

Prečítajte si tiež
Do minimalistickej kúpeľne sa zmestila i práčka a vaňa. Ako dosiahli, že priestor pôsobí tak vzdušne?

„V kúpeľni sú použité štvorcové biele obklady 10 x10 cm, steny sprchového kúta sú obložené glazovanou mozaikou so zaoblenými rohmi, ktoré sú v kontraste s bielou kúpeľňou,” upresňujú architekti.

Moderná kúpeľňa s priestranným sprchovacím kútom s tmavozeleným obložením. s

Vďaka zväčšeniu a novému usporiadaniu kúpeľne vznikol priestor aj na veľký sprchový kút. Vpravo medzi ním a vaňou je priestor vedúci k ukrytej nike pre práčku. Zdroj: Matúš Nedecký – FOTER

Viac fotografií nájdete pod článkom v galérii.

Nová veľkosť detskej izby

Určenie hlavnej spálne sa nezmenilo, pôvodný charakter však podčiarkujú masívne nočné stolíky. Dobiela ladený interiér dopĺňajú nepriehľadné modrozelené závesy. Zariadenie je zámerne jednoduché, aby priestor pôsobil vzdušne.

Poslednou miestnosťou v byte je detská izba. Oproti pôvodnej dispozícii je však väčšia, a to vďaka zrušenej priečke medzi ňou a niekdajším šatníkom. Miesto neho je súčasťou izby otvorená nábytková zostava s komodou a tyčami na zavesenie oblečenia. Plochu detskej izby úsporne šetrí dizajnová dvojposchodová posteľ a menší písací stôl. Balkónové okno izbu presvetľuje i opticky predlžuje.

Priznané tehlové priečky sa objavujú v každej miestnosti. Medzi typické prvky interiéru sa radia aj okrúhle vypínače a zásuvky v bielom odtieni, navrhnuté na mieru v retro dizajne. Spomedzi materiálu dominuje drevo vo forme parkiet zastúpených vo všetkých izbách a dyhovaný vstavaný nábytok, vyrobený špeciálne pre účely tejto domácnosti.

Moderný otvorený úložný priestor v detskej izbe s komodou.

Detská izba bola zväčšená o priestor pôvodne samostatného šatníka, Dnes naň odkazuje už len táto nábytková zostava. Zdroj: Matúš Nedecký – FOTER

Viac fotografií nájdete pod článkom v galérii.

Byt na Sihoti

Architekti: Archholiks ( Ing. arch. Jana Tartaľová, Ing. arch. Michal Tartaľ, Ing. arch. Petra Vallo)
Lokalita: Sihoť I., Trenčín
Štúdia: 2022
Projekt: 2023
Realizácia: 2023
Rozloha: 86,50 m2

Text: Katarína Mácová
Foto: Matúš Nedecký – FOTER

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: moderné bývanie rekonštrukcia bytu
Zdieľať článok
Pri Chate pod Rysmi pribudnú ekologické toalety, ktoré nahradia ikonickú latrínu. Ich modulárny dizajn bude využiteľný aj indeASB.sk

Pri Chate pod Rysmi pribudnú ekologické toalety, ktoré nahradia ikonickú latrínu. Ich modulárny dizajn bude využiteľný aj inde

Cirkulárne mapy pomáhajú šetriť zdroje aj financie vo viacerých mestách. Zapojilo sa aj to vaše?ASB.sk

Cirkulárne mapy pomáhajú šetriť zdroje aj financie vo viacerých mestách. Zapojilo sa aj to vaše?

Trnava má ako prvé mesto fotovoltické panely na všetkých základných školáchASB.sk

Trnava má ako prvé mesto fotovoltické panely na všetkých základných školách

Solárne panely ako odnímateľný koberec na železničnej trati? Vo Švajčiarsku otestujú túto novinkuASB.sk

Solárne panely ako odnímateľný koberec na železničnej trati? Vo Švajčiarsku otestujú túto novinku

Diskusia