Dominujúce farby v kompletne zrekonštruovanom byte nadväzujú na dobovú estetiku

14. 07. 2020
Zdieľať

Byty v pražských Vinohradoch si pamätajú mnohé. Boli postavené ako veľkorysé priestory, často pre lukratívnejších obyvateľov. Desaťročia však v nich zanechali nánosy, ktoré do veľkej miery potlačili pôvodný vzhľad a pozitíva.

Architekti Jakub Filip Novák, Daniela Baráčková, Barbora Jelínek jeden z nich nedávno rekonštruovali. A dosť radikálne.

jedálenský stôl uprostred dennej časti bytu

Zdroj: Studio Flusser

Dom, v ktorom sa nachádza, je súčasťou výnimočnej uličky s veľkorysými predzáhradkami. Fasády domov sú bohato zdobené, na balkóny svieti slnko, z bytov sú krásne výhľady. Komornú náladu ulice podporuje odrastené stromoradie.

Prečítajte si tiež
Ako priviedli svetlo do tmavého, vlhkého a neprívetivého bytu

Byt už nebol v dobrom stave. Po strate pôvodného majiteľa prakticky chátral po všetkých stránkach, preto museli architekti rekonštrukciu riešiť komplexne a radikálne.

obývacia časť so sedačkou a knižnicou

Zdroj: Studio Flusser

Mnohé dôležité zmeny sú neviditeľné

„Ako väčšina radikálnych premien, i tá naša začína tam, kde ju neuvidíte. Museli sme vyriešiť nároky na súkromie a nepriezvučnosť konštrukcií. Taktiež bolo treba rozobrať podlahy, spevniť nosné trámy, osadiť podhľady či zamurovať okná do budúcej výťahovej šachty,“ opisujú začiatky premeny architekti.

jedálenský stôl uprostred dennej časti bytu

Zdroj: Studio Flusser

Ďalšou dôležitou úlohou, s ktorou sa architekti šikovne popasovali bola zmena dispozície. Pôvodná z viacerých dôvodov nevyhovovala. Úprava si vyžadovala búranie, posuny priečok a oceľové preklady.

Pocta zabudnutým stavebníkom

Autori projektu vlastný návrh rekonštrukcie chápu ako rehabilitáciu dobovej veľkorysosti. Je to pocta zabudnutým pôvodným stavebníkom. Z takmer nepoužiteľného bytu vytvorili veľkorysé, ekonomicky prijateľné a ambiciózne bývanie pre moderných obyvateľov. Do interiéru vniesli aj dnes už potrebné technológie – elektrické vyhrievanie podlahy, internet, ale aj mnohé ďalšie. Špecialitou je odťah z digestora integrovaný do varnej dosky a odvedený podlahou. Vďaka tomu môžu domáci variť na ostrovčeku bez potreby masívneho digestora.

okno v kuchyni s nástennými hodinami

Zdroj: Studio Flusser

Prirodzené farby a dobová estetika

Autori projektu ho nazvali netradične: „Biela, sivá, zemiaková“. Je to kvôli dominujúcim farbám v interiéri, ktoré nadväzujú na dobovú estetiku. Využívajú prirodzené farby dreva a bielych kazetových plôch, ktoré kombinujú s tlmenými odtieňmi sivej, zelenej, zemiakovej – prirodzených odtieňov dubu. Efektne vyznieva tiež podsvietenie knižnice, ktorá tvorí celú jednu stenu za chrbtom sivej pohovky.

rozsiahla knižnica s bielymi skrinkami

Zdroj: Studio Flusser

kúpeľňa so zeleným obkladom a drevenými prvkami

Zdroj: Studio Flusser

Prečítajte si tiež
Maličký bratislavský byt s historickou charizmou. Verili by ste, že je z roku 1902?

Rekonštrukcia bytu „Biela, sivá, zemiaková“

Architektonický ateliér: No Architects s.r.o.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Autori: Jakub Filip Novák, Daniela Baráčková, Barbora Jelínek

Lokalita: Praha, ČR

Projekt: 2017

Realizácia: 2018

Úžitková plocha: 105 m2

Sabína Zavarská

Foto: Studio Flusser

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: byty byty v Prahe rekonštrukcia bytu
Zdieľať článok

Diskusia