Zdroj: Maxime Brouillet

Ideálne víkendové miesto pre rodinu s tínedžermi: Jednoduchá stavba narúša predstavy, ako má vyzerať chata v lese

26. 01. 2024
Zdieľať

Volanie prírody sa zodpovedne premietlo do stavby lesnej chaty s komfortom rodinného domu v kanadskom vnútrozemí. Tá vychádza z charakteristík lokálnej architektúry - typicky vysokých a dlhých domorodých sídiel. Za jedinečne spracovaným konceptom s názvom chata Tissaraouata stojí štúdio Stroph Architecture & Design. 

Moderné pretlmočenie tradičného dizajnu v minimalistickom štýle má stelesňovať hlboký rešpekt k prírodnému prostrediu a harmonicky s ním splývať. Z hľadiska výberu terénu a okolitého zátišia vyhral javorový les pri mestečku Shefford východne od Montrealu. Únik štvorčlennej rodiny s dvoma synmi v tínedžerskom veku z ruchu mestského života tak získal reálny základ.

Pohľad na chatu v lese a jej okolie z výšky.

Chata zvrchu vyzerá, akoby bola len tak vsadená na čistinku medzi stromy. Zdroj: Maxime Brouillet

Plocha zaberá len toľko, koľko skutočne musí

Chata je určená pre viacgeneračné užívanie, respektíve väčší kolektív ľudí. Primeraný objem nehnuteľnosti poskytuje adekvátne pohodlie na nevyhnutne veľkom pôdoryse. Dvojpodlažná stavba so suterénom je členito riešená, prístup k nej zabezpečujú jednoduché schody z dreva osadené priamo do príkreho svahu. Terénna rôznorodosť prezrádza horský charakter oblasti.

Prečítajte si tiež
Chatu postavili s fasádou bez potreby pravidelnej údržby. Les a jazero vytvárajú za oknami vzácne prírodné divadlo

Za malú udalosť možno považovať zimné mesiace, keď sa návštevníkom chaty ponúkajú ďaleké výhľady na panorámu krajiny. V opačnom prípade ich šum listov prenáša na more. Niekoľko metrov pod úrovňou chaty je zriadené malé posedenie pri ohnisku. Prístupové schody evokujú tvar morského koníka. Za tmy toto miesto ožíva tajuplnou atmosférou.

Pohľad na lesy v okolí chaty Tissaraouata.

Chata Tissaraouata je vsadená do javorového kanadského lesa. Zdroj: Maxime Brouillet

Centrálna zóna ohromnou výškou

Fasádny obklad tvorí prírodné cédrové drevo v kombinácii čierneho plechového plášťa súčasne i v roli strešnej krytiny. O prepojenie interiéru s exteriérom dbajú veľkoformátové okná na dolnom podlaží orientované na les. Vertikálny rozmer prírody symbolizuje dvojitá výška v spoločenskom jadre domácnosti a svetlé odtiene jej ďalší, meditačný charakter.

Prečítajte si tiež
Z veľkomesta utiekol mladý pár k lesu a poliam. Prírodný domček im ponúka pokoj a dokonalý relax

Kuchynský úložný systém vizuálne zrastá so stenou. Pracovná plocha je rozdelená na dve časti formou dvoch rovnocenne objemnejších kuchynských ostrovov. Centrum zóny vypĺňa viacmiestny jedálenský ostrov. Obývacia izba, vybavená pohodlnou sedacou súpravou ideálnou na leňošenie a zabudovaným kozubom, patrí k jedným z obľúbených priestorov.

Záber na spolčenskú miestnosť s rodičmi a dvoma chlapcami.

Centrálna časť chatky je prispôsobená tomu, aby mohla byť celá rodina pohromade, aj keby sa každý venoval niečomu inému. Zdroj: Maxime Brouillet

Neformálnosť a pohodlie vygradovali v suteréne

Obytný suterén je kapacitne uspôsobený pre nocľah až dvanástich osôb. Svedčí o tom aj prakticky riešený vstupný priestor s dolnými skrinkami do L, ktoré slúžia na sedenie i uloženie vecí. Väčšiemu počtu ľudí zodpovedá aj počet háčikov na stene.

Prečítajte si tiež
Mladá rodina vymenila mesto za bývanie pri poliach a lesoch. Najmenší získali úžasné podmienky na krásne strávené detstvo

Pri výbere širokého umývadla do kúpeľne pre hostí sa rovnako dbalo na jej pohodlné užívanie. Dobrodružstvo svojho druhu prinášajú poschodové zdvojené postele umiestnené tesne vedľa seba. Suterén obsahuje aj voľnočasový priestor so sedacími vakmi a televízorom.

V očiach všetkých boduje predovšetkým rozľahlá drevená terasa s troma schodmi a “pódiom”, ktorá je flexibilne využiteľná. Po ľavej strane sa nachádza zabudovaná vírivka.

Dvaja chlapci v tínedžerskom veku hrajú hru na hernej konzole v suteréne.

Časť suterénu patrí mladým, relaxu a zábave. Zdroj: Maxime Brouillet

Interiér podľa plánu

Dolné podlažie s horným prepája drevené schodisko. Hore sa nachádza hlavná spálňa s kúpeľňou a domáca knižnica. Celý interiér charakterizuje funkčné jednoduché zariadenie. Zjednotený dizajn a ústredný materiál vo forme borovicového dreva vyjadrujú poklonu minimalizmu a narúšajú zaužívané predstavy o chatách v povinne rustikálnom štýle.

Prečítajte si tiež
Moderná chata s krásnym výhľadom vo Valčianskej doline dokazuje, že obmedzenia motivujú ku kreatívnym riešeniam

Chata pri Shefforde obsahuje len základnú výbavu a pokrýva dôležité potreby jej užívateľov. Nábytok je moderný a praktický a vyznačuje sa prírodnou povrchovou úpravou s príjemnou textúrou. Drevená podlaha strieda liatu betónovú. V chate je zastúpený aj biely kov vo forme zábradlí, závesných tyčí na odev, svietidiel a podobne. Chata predstavuje súbor systematicky prepracovaných detailov, ktoré naplnili sen o lesnom útočisku s minimálnym dopadom na životné prostredie.

Jedna zo spální v chate v minimalistickom dizajne s dvojlôžkovou posteľou.

Rodičia si ani vo svojej spálni nedopriali veľa priestoru či bohatšie zariadenie. Všetko dýcha minimalizmom. Zdroj: Maxime Brouillet

Chata Tissaraouata

Architekti: Samira Thameur a Stroph Architecture & Design
Lokalita: Shefford, Kanada
Realizácia: 2023

Text: Katarína Mácová
Foto: Maxime Brouillet

Kategória: Návšteva
Tagy: chata minimalizmus relax víkendový dom
Zdieľať článok
Poistenie stavby domuDom z tehly

Poistenie stavby domu

Vo Švédsku spustili prvú veternú turbínu z dreva. V čom je lepšia od tej z ocele?ASB.sk

Vo Švédsku spustili prvú veternú turbínu z dreva. V čom je lepšia od tej z ocele?

Dom s vlastnou vyhliadkovou vežouDom z tehly

Dom s vlastnou vyhliadkovou vežou

Februárový sprievodca pestovaním: Ktoré plodiny môžeme vysievať už teraz?Záhrada

Februárový sprievodca pestovaním: Ktoré plodiny môžeme vysievať už teraz?

Diskusia