V slnečnom byte s krásnym výhľadom sa mladá rodina zamerala na funkčnosť aj dlhú životnosť použitých materiálov

07. 12. 2021
Zdieľať

Bývanie na najvyššom poschodí má vždy špeciálnu príchuť. Keď k tomu pridáme nezvyčajnú svetlú výšku, výťah z garáže priamo do bytu a plochu takmer 150 metrov štvorcových, je jasné, že ide o bývanie, akým hovoríme nadštandardné.

Prísne čistý interiér dvoch architektov – investorov vťahuje dnu panorámu hlavného mesta v skutočne nezvyčajných pohľadoch. Katarína Moneva a Metodiy Monev v spolupráci s kolegami Kalinom Cakovom a Jánom Obušekom z ateliéru cakov+partners vytvorili interiér, ktorý určite mnohých prekvapí. I keď vďaka odhalenej materiálovej podstate (oceľobetónu) pôsobí priam puristicky triezvo, v konečnom dôsledku, zmäkčený elegantnými materiálmi, textíliami a vrstvením, vytvára príjemné priestory na bývanie.

Prečítajte si tiež
Industriálny dizajn nemusí byť surový. Táto premena dvojizbáku v Bratislave splnila očakávania

Jednotný dizajn necháva vyniknúť svetlo

Celý interiér je riešený celistvo. Rovnaké materiály a princípy nájdete v každej časti bytu. Najvýraznejším prvkom, ktorý si na prvý pohľad nemusíte všimnúť, je svetlá výška miestností a úžasné presvetlenie.

Veľká obývačka so sivou sedačkou a veľkým op-art dielom

Najvýraznejším prvkom, ktorý si na prvý pohľad nemusíte všimnúť, je svetlá výška miestností a úžasné presvetlenie. Zdroj: Tomáš Manina

To autori projektu dosiahli nielen bežnými oknami a preskleniami, ale aj
mini-átriom medzi kuchynskou a jedálenskou časťou hlavnej dennej zóny, do ktorej osadili zeleň. Ďalšou špecialitkou, ktorá priestor ešte výraznejšie presvetlila, sú strešné svetlíky.

Výhľad na mesto z najvyššieho poschodia

Bývanie na najvyššom poschodí ponúka krásny výhľad na mesto. Zdroj: Tomáš Manina

Dôraz na funkčnosť a dlhú životnosť

Každý, kto to myslí s vybraným priestorom na bývanie vážne, uvažuje prakticky a dlhodobo. Podobne uvažovali architekti, ktorí boli v tomto prípade zároveň investormi.

„Naše riešenie priestoru na najvyššom poschodí novostavby zabezpečí jeho dlhodobú životnosť. Kládli sme dôraz na funkčnosť, vzdušnosť, trvácnosť použitých materiálov a denné svetlo. Kombinácia pohľadového betónu, dreva a prírodného kameňa je prítomná všade v byte. Prečo práve táto kombinácia? Pôsobí nevtieravo, dáva možnosť sústrediť sa na umelecké diela a krásny výhľad na Bratislavu,“ vysvetľujú autori návrhu a zároveň majitelia bytu.

Prečítajte si tiež
Byt pre zberateľov umenia, majiteľov veľkej knižnice a klavírneho krídla

Nerušivý priestor zvýrazňujú akcenty

Ak by sme mali úplne nerušivý priestor, zrejme by vyznieval fádne. Avšak, keď interiér obohatíte zvýraznenými zaujímavými prvkami, v momente získate inú atmosféru. Triezvy interiér v priestoroch tohto zaujímavého bytu dopĺňajú geometrické tvary zvýraznené čiernou alebo bielou farbou. Funkčne oddeľujú jednotlivé priestory a zároveň pôsobia dekoratívne. Autori projektu využili najmä dva obľúbené geometrické tvary – kruh a obdĺžnik v rôznych mierkach.

Industriálna jedáleň s čiernymi dizajnovými stoličkami

Farebnosť ostatných prvkov a doplnkov v byte je zjednotená do neutrálnej čiernej. Zdroj: Tomáš Manina

Nábytok na mieru a jednotné farby

Všetok nábytok okrem sedačky, sanity a niektorých svetiel, je vyrobený na mieru. Použitý kameň bol už vo výrobe vopred narezaný presne podľa rozmerov povrchov, aby sa minimalizoval odpad. Farebnosť ostatných prvkov a doplnkov v byte je zjednotená do neutrálnej čiernej.

Svetlodrevená kuchyňa s bielym lesklým ostrovom a čiernymi detailami

Kuchyňa je čistá a praktická. Zdroj: Tomáš Manina

Práve tá podčiarkuje svetlosť a slnečnosť bytu. „Veľkosť priestorov je využitá na maximum daných rozmerov. Podhľad je spustený iba v stredovej chodbe kvôli rozvodom rekuperácie. Všade inde v byte sa nám podarilo dosiahnuť výšku 2,9 m. Omietky sme použili len minimálne. Drsnosť betónu vidno v každej izbe, napriek tomu ho vnímame ako útulný,“ dopĺňajú autori projektu.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Prečítajte si tiež
Štvorizbový byt na Drotárskej: Minimalistický interiér maximálne prepojený s malou záhradkou a terasou

Byt pre mladú rodinu

autori: Katarína Moneva, Metodiy Monev

spolupráca: Kalin Cakov, Ján Obušek, cakov+partners

lokalita: Bratislava

realizácia: 2020

plocha: 149 m2

Sabína Zavarská

Foto: Tomáš Manina

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: átrium byty byty v Bratislave dizajnový nábytok industriálny štýl presklené plochy
Zdieľať článok

Diskusia