Veľkému svetlému bytu v Starom Meste dominujú ušľachtilé materiály a presklená stena

21. 05. 2021
Zdieľať

Veľký svetlý byt na Holubyho ulici v bratislavskom Starom Meste slúži majiteľovi a jeho rodine ako prechodný domov. Hoci mal zaujímavú krížovú dispozíciu s vynikajúcou podlahovou plochou – 150 metrov štvorcových aj pôvodne, o rekonštrukcii nebolo treba polemizovať.

Byt ju potreboval z viacerých dôvodov. Vznikol presvetlený priestor, ktorému dominujú ušľachtilé materiály a presklená stena s dvoma dverami, taktiež zo skla. Premenu staršieho bytu riešili architekti z ateliéru Kuklica – Smerek, ktorí si na spoluprácu prizvali Juraja Hubinského.

Presklená stena v byte

Veľký svetlý byt na Holubyho ulici v bratislavskom Starom Meste slúži majiteľovi a jeho rodine ako prechodný domov. Zdroj: Matej Hakár

Hlavnou požiadavkou majiteľa bytu, s ktorou sa obrátil na architektov, bolo vytvoriť svetlý priestranný interiér, ktorý prinavráti pôvodného ducha. V ostatnom mali architekti voľnosť. 

Prečítajte si tiež
Industriálny dizajn nemusí byť surový. Táto premena dvojizbáku v Bratislave splnila očakávania

Vynikajúci efekt dosiahli najmä použitím presklenej steny – sklo je na väčších plochách v interiéri materiál, ktorému sa domáci často bránia. Našťastie v tomto prípade to tak nebolo.

Práve vďaka sklenej stene s dvoma dverami so skrytými zárubňami vznikol efekt maximálneho presvetlenia a prepojenia priestorov.

Otvorená obývačka

Čistotu a sviežosť interiéru znásobujú biele závesy, svetlosivá pohovka. Zdroj: Matej Hakár

Zbúraním priečky vznikol „tečúci“ priestor

Architekti prakticky „prekopali“ celú dispozíciu, aby vyhovovala nárokom a požiadavkám domácich. Základný koncept premeny vychádzal z prepojenia všetkých miestností do jedného fluidného priestoru. Po rekonštrukcii sú zotreté prísne kontúry medzi jednotlivými miestnosťami a priestor samovoľne preteká celou dispozíciou. 

Kuchyňa, ktorá bola kedysi umiestnená pri vstupe do bytu, našla svoje miesto v novej dennej zóne. Tá vznikla zbúraním priečky medzi obývačkou a jedálňou. V jednej časti je biela kuchyňa s mramorovou zástenou a s dominantným ostrovčekom. 

Kuchyňa s netradičným ostrovčekom

Dizajnová kuchyňa. Zdroj: Matej Hakár

Z bytu zmizli nenosné priečky, aj korintské stĺpy

Nebola to jediná priečka, ktorá z bytu zmizla – takmer všetky nenosné priečky sú minulosťou. Keďže bola potrebná rekonštrukcia prakticky „od podlahy“, byt dostal aj nové rozvody. Samozrejmosťou bolo odstránenie nezvyčajnej ozdoby interiéru, ktorá charakterizovala vkus pôvodného majiteľa bytu.

Prečítajte si tiež
Drsný byt s panoramatickým výhľadom na Bratislavu

Boli ňou korintské stĺpy vymedzujúce vstup do obývačky. Obývačka sa dnes nachádza medzi hlavnou spálňou a študentskou, respektíve hosťovskou izbou.

Repasované dvojkrídlové dvere

Drevené obloženia okien, drevené žalúzie, alebo dvojkrídlové dvere boli dôsledne repasované a použité znovu.  Zdroj: Matej Hakár

Súkromie pre každého, ale aj jeden súvislý celok

„Byt po rekonštrukcii poskytuje intimitu každému z obyvateľov. Poskytuje plnohodnotný komfort a súkromie, zároveň sa však vie celý otvoriť a fungovať ako jeden prepojený celok. Zachovali sme symetrické krížové členenie bytu, ale povýšili ho na novú úroveň – funkčne i esteticky. Do spojeného priestoru obývačky s jedálňou sa cez dvojkrídlové dvere vlievajú jednotlivé izby. Nové stolárske prvky organicky integrujú dvere a priechody. Napríklad priamo zo vstupu sa dá prejsť do hosťovskej / študentskej izby, čo vytvára príjemnú intimitu v prípade neskorého príchodu detí z mesta,” poukazujú na šikovné riešenia autori premeny.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Presklená stena v byte

Hlavnou požiadavkou majiteľa bytu, s ktorou sa obrátil na architektov, bolo vytvoriť svetlý priestranný interiér. Tento efekt dosiahli najmä použitím presklenej steny. Zdroj: Matej Hakár

Dub, sklo, terrazzo aj mramor

Kým farebná schéma bytu je daná bielou omietkou a svetlým drevom, výber materiálov je o čosi pestrejší. Dubové drevo a sklo, dopĺňa mramor v kuchyni a terrazzo ako podlahový materiál vo vstupnej hale a v kúpeľni. Čistotu a sviežosť interiéru znásobujú biele závesy, svetlosivá pohovka. Kontrast je dosiahnutý prvkami z čierneho kovu – RAL9005. A čo zostalo z pôvodného bytu? Hodnotné pôvodné prvky – drevené obloženia okien, drevené žalúzie, alebo dvojkrídlové dvere boli dôsledne repasované a použité znovu. 

Prečítajte si tiež
Elegantný a hravý bratislavský byt v storočnej budove
Prechod do kúpeľne

Dubové drevo a sklo, dopĺňa mramor v kuchyni a terrazzo ako podlahový materiál vo vstupnej hale a v kúpeľni. Zdroj: Matej Hakár

HLB – interiér bytu na Holubyho ulici v Bratislave

Architektonický ateliér: Kuklica – Smerek, Juraj Hubinský

Autori: Ing. arch. Peter Kuklica, Ing. arch. Mgr. art. Juraj Hubinský, Ing. arch. Martin Smerek, Mgr. art. Ján Kohút, Ing. arch. Brigita Teplanová

Lokalita: Bratislava

Projekt: 2018

Realizácia: 2018 – 2021 

Podlahová plocha: 150 m2

Sabína Zavarská

Foto: Matej Hakár

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: byty byty v Bratislave drevené okná dubové drevo otvorený priestor presklené plochy terrazzo zmena dispozície
Zdieľať článok

Diskusia