Zdroj: Uzi Porat

Čo sa stane, ak v dome vybúrate priečky a pridáte množstvo skla?

18. 09. 2022
Zdieľať

Päťčlenná rodina sa rozhodla na bývanie prispôsobiť krásny rustikálny dom, ktorý pôvodne slúžil na investičné zámery. Očaril ich pozemkom s výhľadom na lúky, olivový háj a 100-ročné miestne cyprusové lesy.

Keď architekti a dizajnéri po prvýkrát vstúpili do domu v centre dediny typu mošav – Ben Shemen v Izraeli, hneď bolo jasné, že je potrebná kompletná rekonštrukcia so zachovaním existujúcej štruktúry. Ich cieľom bolo, vzhľadom na potreby domácich, dodať interiéru svieži a moderný vzhľad. To viedlo k dvom kľúčovým zmenám.

Prečítajte si tiež
Ukrytý pred nechcenými pohľadmi: Aj presklený dom môže chrániť súkromie

Po prvé, výhľady na okolité lesy z obývacej izby vtiahli do interiéru vytvorením veľkých otvorov, orámovaných belgickými hliníkovými profilmi. Po druhé, aby sa všetky spoločné priestory zmestili na jedno podlažie, odstránili priečky a upravili rozdielne výšky stropov. Výsledkom je symetrický a veľký otvorený priestor. Zbúrali tiež múr, ktorý lemoval schodisko a nahradili ho sklenou stenou.

Dom v Izraeli s moderným bielym interiérom

Dom architekti otvorili tak, aby bol z každej miestnosti výhľad do záhrady. Zdroj: Uzi Porat

Ako odstránili preťaženie priestoru?

„Diagonálne línie prirodzene vytvárajú pocit preťaženia, čo je úplný opak čistého dizajnu, ktorý sme chceli vytvoriť. Jedným z prvkov, ktoré nám to pomohli dosiahnuť, bolo navrhnutie nábytku a stolárskych prvkov na mieru. Vďaka tomu sa nám podarilo vizuálne vyrovnať vnútorné uhly,“ vysvetľuje Nitzan Hebron.

Dom v Izraeli s moderným bielym interiérom

Otvorený priestor kuchyne harmonizuje kombinácia bielych dolných skriniek a vysokých skriniek z teplého dreva. Zdroj: Uzi Porat

Kuchyňa sa stala centrom rodinného života

Po vstupe do domu pred rekonštrukciou ste sa ocitli v uzavretej úzkej hale. Kuchyňa sa nachádzala na ľavej strane a chýbalo jej dostatok úložného priestoru. Obývacia izba bola od kuchyne oddelená. Dnes je práve kuchyňa najdôležitejším priestorom domu. Tu sa odohráva väčšina rodinných aktivít, je to miesto, kde sa rodina stretáva. Samozrejme, nezmizla len úzka vstupná hala, ale aj priečka medzi kuchyňou a obývačkou. Sú spojené do veľkého príjemného priestoru s výhľadmi do okolitej prírody.

Prečítajte si tiež
Veľkému svetlému bytu v Starom Meste dominujú ušľachtilé materiály a presklená stena

Štyri nové otvory vniesli dnu svetlo i vzduch

Kuchyňa dostala v rámci rekonštrukcie štyri nové otvory. Autori premeny tak zabezpečili lepšiu cirkuláciu čerstvého vzduchu a prílev prirodzeného denného svetla. Dva z týchto otvorov sú okná pri pracovnej doske, pribudlo okno v kútiku domácej kancelárie. Nové sú tiež sklenené dvere, cez ktoré sa dá dostať do záhrady. Otvorený priestor kuchyne harmonizuje kombinácia bielych dolných skriniek a vysokých skriniek z teplého dreva. Kuchynský ostrovček slúži na odkladanie a prerastá do drevenej plochy, kde domáci stolujú.

Dom v Izraeli s moderným bielym interiérom

Obývačka a kuchyňa sú spojené do veľkého príjemného priestoru s výhľadmi do okolitej prírody. Zdroj: Uzi Porat

Zo salónika moderná a pohodlná obývačka

Pôvodný salónik mal menšie rozmery – bol tak-akurát pre samotnú rodinu. Dizajnérsky tím zo salónika vytvoril obývačku so sivou modernou pohovkou, dreveným stolíkom a čiernou voľne stojacou lampou. Súčasťou priestoru je závesná stena, ktorá slúži ako úložný priestor a zároveň ako jemná priečka medzi obývačkou a rodinným kútikom. Zahŕňa aj televízor.

Prečítajte si tiež
Fascinujúce bývanie v bungalove! Vzdušný a presklený dom ako dokonalé stelesnenie bývania v prírode

Ťažké schodisko dusilo priestor

„Mali sme dilemu, ako zrenovovať pôvodné schodisko v súlade s novým dizajnovým konceptom. Jednou z myšlienok bolo nahradiť celé schodisko ľahkými schodmi, avšak táto myšlienka bola nákladná na realizáciu. Namiesto toho sme schody vybavili drevenými stupienkami a na stenu pridali svietidlá a veľké hodiny,“ hovorí interiérová dizajnérka Adi Fershtman. Vynikajúcim trikom (okrem sklenej steny) bolo osadenie horizontálneho interiérového okna, ktoré umožňuje očný kontakt medzi osobou kráčajúcou po schodoch a kýmkoľvek v kuchyni.

Dom v Izraeli s moderným bielym interiérom

Terasa. Zdroj: Uzi Porat

Na poschodí zostala na svojom mieste len spálňa rodičov

Horné podlažie patrí nočnej zóne – spálňam a detským izbám. Hlavná spálňa rodičov zostala ako jediná na pôvodnom mieste, kvôli úžasnému výhľadu. Dizajnéri však premiestnili vstup do spálne, aby vznikol priestor bez priečok. K miestnosti patrí aj kúpeľňa, oddelená len sklenenou priečkou. Toaleta je ukrytá za nízkou stenou. Uprostred horného poschodia nájdete rodinný kútik, ktorý ponúka pokojný výhľad a spálňu dcér.

Rustikálny chodník, fasáda vo farbe moka, drevené vstupné dvere

K hlavnému vchodu do domu vedie rustikálny dláždený chodník. Fasádu vo farbe moka prerušujú drevené vchodové dvere a svetlé okenné profily. Dominantnými materiálmi použitými v celej nehnuteľnosti sú cementové podlahy, drevo, sklo a kameň Corian. I vďaka ním má stavba vo vidieckom prostredí pohodlný a funkčný moderný interiér.

Dom v Izraeli s moderným bielym interiérom

K hlavnému vchodu do domu vedie rustikálny dláždený chodník. Zdroj: Uzi Porat

Búranie múrov

architektonický ateliér: Studio Dulu

autori: Adi Klein, Adi Fershtman, & Nitzan Hebron

lokalita: Ben Shemen, Izrael

plocha: 230 m2

realizácia: 2022

Sabína Zavarská

Foto: Uzi Porat

Kategória: Návšteva
Tagy: biela drevené podlahy moderné bývanie otvorený priestor presklené plochy schodiská severský štýl zmena dispozície
Zdieľať článok

Diskusia