Dom v záplavovej zóne postavili na kamennom sokli

23. 01. 2020
Zdieľať

Hlavným cieľom architektov bolo stavbu s veľkou úžitkovou plochou čo najlepšie integrovať do výnimočného prírodného prostredia záplavovej zóny,

Aby zachovali nedotknutú krásu lokality a množstvo vyrastených stromov, rozhodli sa samotný dom postaviť na kamenný sokel. Takto sa podarilo zmenšiť plochu potrebnú na stavbu a zároveň vyššia poloha prináša krásne výhľady na okolie. Z niektorých pohľadov máte dojem, že dom sa nakláňa nad jazero. 


dom pri jazere

dom pri jazere
Chevalier Morales

Foto: Chevalier Morales 

Otvorenému priestoru dominuje krb

Celý projekt charakterizuje množstvo originálnych architektonických prvkov. V prvom rade je to krb v samotnom srdci domu. Obslužné miestnosti lemujú okraje dispozície. Pre obe poschodia je charakteristická pozoruhodná priestorová otvorenosť, prepojené sú minimalistickým schodiskom. 

Priestory na prízemí vzhľadom na blízkosť vody nemajú dvojitú výšku, práve naopak, strop je skôr mierne znížený. Opakom je horné podlažie, ktoré sa nemusí obávať záplav. 

Tip: Všetok záhradný nábytok na jednom mieste


dom pri jazere

dom pri jazere
Chevalier Morales

Foto: Chevalier Morales 

Prírodný vápenec, betón a drevený obklad

Nepriehľadná kamenná základňa domu zároveň zabezpečuje domácim dostatok súkromia. Umiestnenie domu, jeho tvar a použité materiály reagujú na silné vetry, ktoré fúkajú od západu. Podobne, architekti posunuli a naklonili strechu tak, aby čo najlepšie reagovala na okolité prírodné prostredie.

Prepracovaná integrácia prírodných textúr nie je náhodná. Vyplynula z tradícii architektúry v najbližšom okolí. Dôležitú úlohu v miestnej architektúre zohráva hrubo tvarovaný prírodný vápenec, betón s tvarovanou štruktúrou a drevený obklad.


betónový krb

betónový krb
Chevalier Morales

Foto: Chevalier Morales 

Betón a neutrálne farby nechávajú vyniknúť prírodu

V interiéri architekti použili leštenú betónovú podlahu a betónový krb. Nábytok efekt chladných materiálov zjemňuje. Neutrálna farebná paleta interiéru necháva vyniknúť krásy okolitej prírody, ktoré dovnútra vchádzajú vďaka veľkým preskleným blokom. 

Na prízemí sa nachádza denná zóna s obývačkou, kuchyňou a jedálňou, na ktorú nadväzuje vonkajšia terasa a ďalej bazén. V kamennej jednopodlažnej časti je garáž. Na vrchnom podlaží sú tri spálne, šatníky, hygienické zázemie a pracovňa.


interiér domu

interiér domu
Chevalier Morales

Foto: Chevalier Morales 

Langlois-Lessard Residence

Architektonické štúdio: Chevalier Morales Architectes
Spolupráca: Géniex – Air Fortier
Lokalita: Léry, Kanada
Plocha: 418 m2 

Sabína Zavarská
Foto: Chevalier Morales 
Zdroj: v2com

Kategória: Návšteva
Tagy: drevené obklady krby rodinné domy
Zdieľať článok

Diskusia