Keď sa dve rodiny rozhodnú bývať spolu. Ideálne riešenie v časoch pandémie?

10. 10. 2020
Zdieľať

Približne pred troma rokmi vyrástol v okrajovej časti Bratislavy zaujímavý dvojdom. Dlhoroční priatelia a ich spriatelené rodiny sa rozhodli spoločne investovať do bývania pri lese.

Takýto spôsob bývania prináša mnoho výhod, nielen kvôli tomu, že majú väčší pozemok so záhradou, o ktorú sa delia. Pomáhajú si aj pri bežných činnostiach, nákupoch či starostlivosti o deti. Zaujímavé riešenie, ktoré v dnešných dňoch má nemalý význam.

Dvojdom pri lese v Lamači

Zdroj: Tomáš Manina

Pozemok očaril majiteľov stavby na prvý pohľad. Okrem polohy v rekreačnej oblasti je pozitívnou hodnotou blízkosť lesa a niekoľko storočných stromov priamo na pozemku. I keď je stavba spojená, oba domy sú riešené ako samostatný priestor s vlastným súkromím. Oba sú navrhnuté ako rovnocenné bývanie s parkovacími plochami.

Prečítajte si tiež
Bungalov v Leviciach si mladá dvojica zariadila vlastnými rukami len za pár eur (VIDEO)

Ešte zaujímavejšie je, že každý dom sa „vošiel“ do hodnoty bratislavského trojizbáku a prevádzkové nálady sú tiež nízke. K základným objemom so sedlovou strechou patria dva sklady s plochými strechami.

francúzske okná so vstupom na terasu priamo z obývacej izby a jedálne

Zdroj: Tomáš Manina

Svahovitý terén oddelil domy a rozčlenil záhradu

Dvojdom, ktorý sa skladá z dvoch rovnakých celkov nepôsobí ani trochu nudne. Okrem množstva presklených plôch a kombinácii materiálov, je to i vďaka svahovitému terénu. Kvôli nemu je medzi domami výškový rozdiel 1,25 metra. Aj záhrada je rozdelená do troch výškových úrovní, vďaka čomu vznikli intímne zóny.

obývacia izba s veľkou sivou rozkladacou pohovkou

Zdroj: Tomáš Manina

Energeticky úsporné aj bez rekuperácie

Vďaka polohe, umiestneniu na pozemku, vybraným materiálom a postupom, sa autorom projektu Martinovi Rezníkovi a Silvii Kračúnovej z ateliéru Architekti.sk podarilo dosiahnuť nízkoenergetickú stavbu aj bez rekuperácie a klimatizácie.

Pomocníkom v tomto smere je južná orientácia a tepelné zisky v zime, prevetrávaná fasáda z cédrového dreva, fasádna izolácia zo skleného recyklátu a zateplenie strechy izoláciou puren. Výrazne tiež pomáha zapustenie spodného obytného podlažia do zeme.

Do budúcnosti je možné napojenie fotovoltaických článkov. Odpadová voda sa čistí v samostatných čističkách, ktoré sú umiestnené v záhrade. Voda zo striech sa zbiera a polieva sa s ňou záhrada a skleník.

kúpeľňa s dvoma umývadlami a vaňou

Zdroj: Tomáš Manina

Dostatok miesta pre každého

Oba domy majú na prízemí (respektíve v čiastočne zapustenom suteréne) otvorený spoločenský priestor – dennú zónu s kuchyňou, obývačkou a jedálenskou časťou. Nadväzuje na ňu vonkajšia drevená terasa.

Nad dennou zónou sa nachádzajú spálňové poschodia s troma miestnosťami – kúpeľnou, schodiskom a vstupnými halami – z ulice sa vstupuje priamo na toto vyššie podlažie.

Prečítajte si tiež
Toto je absolútny víťaz súťaže Interiér roku: Rodinný dom s vlašským krovom

Plne využité sú aj podkrovné priestory – sú veľkým multifunkčným loftom, ktorý predstavuje útočisko pre najmenších členov rodiny, ale nachádza sa tu tiež izba pre hostí. Jednoduchý svieži interiér kombinuje viaceré materiály: biely supermatný laminát, masívny dub, dubové dyhy, pohľadový betón a nepálenú hlinu.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Dvojdom pri lese v Lamači

Zdroj: Tomáš Manina

 

Ideálne riešenie v časoch pandémie

„Po celý blackout sme mali v lofte ateliér, tak pribudla ďalšia funkcia, ktorú bez problémov zvládne. I keď mnohí naň spomínajú neradi, musíme priznať, že tieto mesiace boli pre naše deti veľmi šťastným a bezstarostným obdobím. Všetci piati sa hrávali v spoločnej záhrade,“ opisuje kedysi netušené výhody dvojdomu na okraji Bratislavy Martin Rezník.

Dvojdom pri lese v Lamači

Zdroj: Tomáš Manina

Dvojdom pri lese

Architektonický ateliér: Architekti.sk

Autori: Martin Rezník, Silvia Kračúnová

Lokalita: Bratislava

Úžitková plocha: 2 x 225 m2

Zastavaná plocha: 2 x 98 m2

Plocha pozemku: 2 x 398 m2

Projekt: 2015

Realizácia: 2017

Sabína Zavarská
Foto: Tomáš Manina

Kategória: Návšteva
Tagy: dvojdomy rodinné domy
Zdieľať článok

Diskusia