Nízkoenergetický dom v Devíne: Bezpečný aj pred povodňami

04. 09. 2019
Zdieľať

Rodinný dom, ktorý stojí v bratislavskom Devíne, je nielen pohodlný, ale aj nízkoenergetický.

Existuje niekoľko spôsobov, ako navrhnúť dom na úzkom pozemku, ale takmer vždy prídete aj o podstatnú časť záhrady. Riešenie, ktoré navrhol architekt Martin Duchoň, ju – naopak – chráni. 


Nízkoenergetický dom

Nízkoenergetický dom
Tomáš Manina

Rodinný dom v Devíne ma konzolovú konštrukciu, vďaka ktorej poskytuje dostatok obytného priestoru, bez toho, aby ukrajoval zo záhrady.  

Bezpečné bývanie s krásnym výhľadom

Nízkoenergetický dom je určený pre štyri osoby. Majiteľ pozemku mal predstavu o dome, ktorý bude bezpečný, pohodlný a bude rešpektovať okolitú prírodu. Prečo bezpečný? Pretože v tejto časti majú obyvatelia Devína negatívne skúsenosti s povodňami. 

Tým, že je dom riešený ako konzola na šiestich pilieroch, obytná plocha je chránená. Navyše, umiestnenie obytnej zóny vo výške poskytuje krásny panoramatický výhľad na rieku a neďaleké lužné lesy.


kuchynský drevený kút a sedacia súprava

kuchynský drevený kút a sedacia súprava
Tomáš Manina

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Nenápadná fasáda chráni súkromie

Ako to pri mnohých zaujímavých projektoch býva, otvárajú sa do súkromia záhrady a z ulice sú absolútne nenápadné. Rovnako je to i v tomto prípade. Strohá štvorcová fasáda s jedným oknom dokonale odrádza zvedavcov a nik by nečakal prívetivú opačnú stránku domu, orientovanú do záhrady. 


detská izba v dome

detská izba v dome
Tomáš Manina

Prízemie tvorí len garáž

Prízemie, ktoré je zároveň soklom stavby, tvorí neveľká garáž. Nad ňou je samotná obdĺžniková obytná zóna domu, rozčlenená na dennú a nočnú časť. Nočná časť je orientovaná smerom k ulici a zahŕňa kúpeľňu a štyri izby, denná je točená na juh – s výrazným presahom nad záhradku.

Prečítajte si tiež:

Dom nad Devínom známy zo seriálu Kukučka. Ako vyzerá zvnútra a ako sa v ňom býva?

Na spojený priestor kuchyne jedálne a obývačky nadväzuje vonkajšia terasa krytá presahom strechy. Od obytnej zóny je oddelená presklenou stenou. 


kúpeľňa a wc

kúpeľňa a wc
Tomáš Manina

Moderný nízkoenergetický dom

Pohodlie v interiéri a nízkoenergetickosť projektu zabezpečujú viaceré moderné technológie: aktívna rekuperácia, elektrické podlahové kúrenie, stropná klimatizácia a malá akumulačná piecka. 

Medzi dennou a nočnou časťou domu sa nachádza otvorená chodba, ktorá vťahuje svetlo i okolitú prírodu priamo do interiéru. 


terasa večer

terasa večer
Tomáš Manina

Nízkoenergetický dom Konzola Devín v skratke

architektonické štúdio: greenstudio, s.r.o.

architekt: Ing. Martin Duchoň

lokalita: Devín, Bratislava

podlahová plocha: 125 m2

plocha pozemku: 500 m2

rok projektu: 2015 až 2016

rok realizácie: 2017 až 2018

Sabína Zavarská
Foto: Tomáš Manina

Kategória: Návšteva
Tagy: nízkoenergetické domy rodinné domy úzky pozemok
Zdieľať článok

Diskusia