Tichý dom s modernou dispozíciou založili na tradičných princípoch

26. 08. 2021
Zdieľať

Mladý pár si vyhliadol dvojpodlažný dom z polovice minulého storočia. Mestský dom bol už viac ako 20 rokov zanedbávaný. Stavba si vyžadovala kompletnú rekonštrukciu.

Neveľká stavba je súčasťou skupiny ôsmich menších dvojdomov, na ktorých sa už podpísali rôzne úpravy majiteľov. Hoci oproti originálu vyzerajú dosť odlišne, stále sú na nich viditeľné stopy pôvodného modernizmu. Úlohou architektov bolo navrhnúť plážový dom, ktorý by bol neformálny, flexibilný, mal by silný vzťah k okoliu a zároveň by rešpektoval už existujúcu budovu. Nevyhnutnosťou tiež bolo rozšírenie prízemia i prvého poschodia.

Prečítajte si tiež
Moderná víkendová usadlosť nadviazala na tradičnú ľudovú architektúru

Z pozemku ubudlo v prospech prízemia

Jediným vhodným spôsobom, ako sa dalo rozšíriť prízemie, bolo rozšírenie smerom k zadnej časti pozemku orientovanej na východ. Vďaka vytvoreniu dvoch terás sa do interiéru dostalo podstatne viac svetla, ako bolo pôvodne. Viac priestoru na poschodí sa podarilo vytvoriť úpravou strechy do tvaru motýlích krídel.

Pôvodný stav

Pôvodný stav. Zdroj: João Morgado

More vtieklo aj do interiéru

Dom ponúka fascinujúce výhľady. Je orientovaný na východ a západ, preto zo všetkých miestností vidno rieku Cávado a jej stretnutie s Atlantickým oceánom. Práve z tohto dôvodu sa nedalo odolať pokušeniu zväčšiť pôvodné okná. Otvorením fasády vznikol takmer absolútny prienik medzi interiérom a exteriérom. More i rieka sa stali priam súčasťou interiéru.

Dvojpodlažný rodinný dom s presklenou fasádou

Úlohou architektov bolo navrhnúť plážový dom, ktorý by bol neformálny, flexibilný, mal by silný vzťah k okoliu a zároveň by rešpektoval už existujúcu budovu. Zdroj: João Morgado

Otvorené prízemie a žiadne chodby

„Casa da Marginal“ – ako nazvali projekt architekti, je víkendový dom. To sa odzrkadľuje aj na jeho vnútornom usporiadaní.

Moderná obývačka s bielym gaučom

Celé prízemie je navrhnuté tak, aby všetky priestory navzájom komunikovali – kuchyňa, obývacia izba, jedálenská časť, kúpeľňa i hosťovská izba. Zdroj: João Morgado

Celé prízemie je navrhnuté tak, aby všetky priestory navzájom komunikovali – kuchyňa, obývacia izba, jedálenská časť, kúpeľňa i hosťovská izba. Nenájdete tu žiadne chodby. Na prvom poschodí sa nachádza len hlavná spálňa, ktorá vizuálne komunikuje s morom.

Prečítajte si tiež
Unikátny víkendový domček, ktorý mení dispozíciu podľa potrieb domácich

Letný, ale nielen na leto

„Je to dom, ktorý podporuje stretávanie sa, blízkosť, dlhé stolovanie, slnečné popoludnia strávené na záhrade alebo zimné večery pri krbe. Casa da Marginal je projekt bez pretvárky, bez formálneho exhibicionizmu, bez malicherností. Je to tichý dom s modernou dispozíciou, založený na tradičných princípoch.“

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Moderná obývačka s bielym gaučom a otvorenou fasádou

Otvorením fasády vznikol takmer absolútny prienik medzi interiérom a exteriérom. Zdroj: João Morgado

Casa da Marginal

Architektonický ateliér: PFArchStudio

Hlavný architekt: Pedro Ferreira

Lokalita: Esposende, Portugalsko

Realizácia: 2020

Sabína Zavarská
Foto: João Morgado

Kategória: Návšteva
Tagy: dvojpodlažné domy letná kuchyňa letné sídlo presklené fasády radové domy rodinné domy víkendové domy
Zdieľať článok

Diskusia