Takéto bývanie je snom mnohých: Svetlom zaliaty a krásny priestor

03. 08. 2020
Zdieľať

I keď rekonštrukcia domu stála dvojicu advokátov veľa práce, času aj peňazí, rozhodne sa im všetka tá námaha vyplatila. Vďaka tomu teraz žijú v krásnom a zároveň hravom i svetlom zaliatom priestore, ktorý je pre mladú rodinu ideálny.

Dom advokátky Nikki a jej rodiny si vás získa hneď, keď doň vstúpite. Presne takéto bývanie je totiž snom mnohých ľudí: priestranná a svetlá kuchyňa spojená s jedálňou, krásna záhrada, útulná obývačka a kúpeľňa, ktorá pripomína malé súkromné kúpele.

Cesta k dokonalému domu však stála Nikki a jej manžela Toma nemálo úsilia, pretože ho rekonštruovali postupne – našetrili peniaze a prestavali jedno poschodie, znovu šetrili a znovu rekonštruovali… Až kým nebol dom dokončený a presne taký, aký chceli.

Dom pred rekonštrukciou

Dom pred rekonštrukciou Zdroj: Malcolm Menzies

Nikki sa navyše počas tohto procesu musela naučiť niekoľko dôležitých vecí. Tou prvou bola dôvera vo vlastný inštinkt, ktorú si vyskúšala pri kúpeľni – dvojica sa rozhodla vzdať sa jednej spálne, aby získala priestor na kúpeľňu, ktorá by bola dokonalým miestom na relax, zapadajúcim do ich životného štýlu. Okrem toho sa musela naučiť, na čom sa oplatí šetriť a na čom nie.

Nikki sa rozhodla investovať viac najmä do nových veľkoformátových sklenených plôch, kuchynskej linky a podláh. Každá z týchto investícií bola pritom dobre premyslená – všetko sú to prvky, ktoré v interiéri dlho vydržia a výrazne ho ovplyvňujú. A posledné ponaučenie? Dokonalosť sa skrýva v detailoch.

Prečítajte si tiež
Obdivuhodná premena tmavého a nepraktického bytu: Moderný dizajn s viktoriánskymi prvkami

Naplánovanie do toho najmenšieho detailu umožnilo Nikki vytvoriť kuchyňu presne podľa jej predstáv, pričom práve zdanlivo nepodstatné úpravy znamenali výrazný rozdiel – od veľkoformátového rohového okna, ktoré smeruje do záhrady, až po zabudovanú vínotéku.

Kuchyňa pred rekonštrukciou

Kuchyňa pred rekonštrukciou Zdroj: Malcolm Menzies

Ako to vidí Nikki…

Dom sme kupovali s tým, že ho celý hneď zrenovujeme,“ hovorí majiteľka. „Zvládli sme však len elektrické rozvody a nadstavbu ďalšieho poschodia, potom sme museli čakať dva roky, kým sme našetrili dosť na rekonštrukciu prízemia. Bol to dlhý proces a po celý čas prerábania domu sme v ňom bývali. Pôvodne bola obývačka čiastočne prepojená s jedálňou oblúkovým priechodom. Kuchyňa i kúpeľňa na prízemí, ktorá bola navyše jediná v dome, boli naozaj malé, a bol tu aj nepekný prístrešok, ktorý sa tiahol takmer popri polovici domu. Po rekonštrukcii je plocha prízemia síce o niečo menšia, no podarilo sa nám dom celkovo zmodernizovať.

Remeselníka na prestavbu poschodia sme si najali na základe odporúčania. Bol veľmi milý a ochotný, no bol to len jeden človek, takže celý proces trval veľmi dlho. To bolo pre nás komplikované, pretože v tom čase mal náš syn šesť mesiacov, takže naše bábätko sa tu plazilo v prachu. Kým bolo úplne dokončené poschodie a kúpeľňa, ubehlo nakoniec až päť mesiacov, zatiaľ čo stavebná firma by to zvládla za šesť týždňov. Z toho sme sa poučili.

Keď sme neskôr prerábali kuchyňu, najali sme si architekta, aby nám celú rekonštrukciu navrhol, takže keď nastúpili majstri, všetko bolo premyslené. Skutočne veľa času sme venovali plánovaniu, takže počas prác už sme ani my, ani robotníci nemuseli o mnohých veciach rozhodovať. Časom vás totiž celý proces unaví, takže aj rozhodovanie o malých, na prvý pohľad nepodstatných detailoch je ťažké – preto je dobré premyslieť čo najviac vecí dopredu.

Radový dom vo viktoriánskom štýle

„V kuchyni trávime najviac času. Jeme tu a naše deti sa tu hrajú. Najlepšie je, keď môžeme mať otvorené dvere a kedykoľvek vybehnúť do záhrady.“ Zdroj: Malcolm Menzies

Chceli sme minimalistickú kuchyňu s bielymi skrinkami. Tomovou jedinou požiadavkou bola leštená betónová podlaha, i keď je to vlastne liata živica. Kombinácia s obyčajnou bielou linkou, dubovými policami a odhaleným murivom vytvorila pocit tepla zmiešaný s trochou industriálu. Myšlienka bola vytvoriť akési biele plátno, ktoré sa dá pomaľovať farebnými doplnkami, tie môžeme jednoducho meniť kedykoľvek budeme chcieť.

Tip redakcie

Máte veľkoformátové okno? Vytvorte si pri ňom pohodlné sedenie, aby ste si mohli dosýta užívať výhľad do záhrady. Je to tiež skvelý spôsob, ako získať ďalší úložný priestor.

Radový dom vo viktoriánskom štýle po rekonštrukcii

Dom po rekonštrukcii Zdroj: Malcolm Menzies

Záhrada bola v miernom svahu, no chceli sme ju mať celú v jednej úrovni. Vzadu boli suché stromy, v strede rástla tráva a po okrajoch kríky. Spísala som si, čo by som chcela v záhrade mať, a navrhla, ako by mohla vyzerať.

Opäť som sa pritom sústredila aj na tie najmenšie detaily, napríklad na to, ako bude vyzerať terasa. Keď sa na to pozerám spätne, tak záhrada je takmer presne taká, ako som ju navrhla. Aj tu sme však robili kompromisy pre financie.

Chceli sme napríklad vyvýšené kvetinové záhony a tiež dlažbu, no bolo to príliš veľa peňazí, takže sme sa rozhodli pre drevenú terasu. A možno trochu netypicky sme zvolili umelú trávu. V predchádzajúcich domoch sme totiž mali trávnik a nikdy sa nám ho nepodarilo udržať pekný…

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Radový dom vo viktoriánskom štýle

Zdroj: Malcolm Menzies

Obývačka bola predtým spojená s jedálňou, rozhodli sme sa ju však oddeliť, pretože sme si tu chceli vytvoriť pokojný a útulný priestor. Pozeráme tu televíziu, večer sa pritúlime, čítame si…

Deti sem nesmú nosiť jedlo ani pitie. Je to miesto, kde si môžeme všetci odpočinúť bez hračiek a neporiadku. Radi tu trávime čas aj v lete, keď sa zadná časť domu zohreje – je tu chladno, môžeme sa tu skryť pred slnkom. Vymenili sme krb a pridali sme parkety, ktoré pochádzajú zo starej školy.

Prečítajte si tiež
Rekonštrukcia viktoriánskej chaty v jemne ženskom štýle

Keď sme vyberali pohovku, táto nám pripadala veľmi výrazná a netypická – premýšľali sme, či si naozaj chceme kúpiť modrú zamatovú pohovku. Teraz už ale pôsobí celkom obyčajne! Je pekná a veľmi pohodlná. Moja rada je: ak niečo chcete, no máte strach, či to nebude vyzerať príliš odvážne, kúpte si to. Časom si na tieto veci zvyknete a stanú sa vašimi obľúbenými. Ja mám práve také kúsky vo svojom dome najradšej.

Radový dom vo viktoriánskom štýle

Zdroj: Malcolm Menzies

Keď sme sa nasťahovali, ako prvé sme omietli a vymaľovali steny v našej spálni – chceli sme ‚bezpečný priestor‘, v ktorom by sme mali pocit, že je aspoň niečo prerobené a dokončené. Kúpili sme opravený viktoriánsky krb a nechali sme si na mieru navrhnúť a vyrobiť vstavané skrine. Potom som dala vyrobiť žalúzie a položiť novú podlahu.

Po šiestich rokoch už by to tu asi chcelo zmenu, no toto miesto pre nás ešte stále predstavuje priestor na únik: nie je tu televízia ani žiadne technológie, len veľká pohodlná posteľ, v ktorej môžeme relaxovať.

Radový dom vo viktoriánskom štýle

Zdroj: Malcolm Menzies

Jedným z najdôležitejších dôvodov nadstavby domu bolo získať ďalšie spálne a presunúť kúpeľňu z prízemia na poschodie. Na prvom poschodí boli predtým tri spálne, takže sme jednu z nich premenili na hlavnú rodinnú kúpeľňu.

Následne sme v nadstavanom druhom poschodí pridali dve izby a kúpeľňu so sprchovacím kútom. Pre mňa bolo dôležitejšie mať luxusnú rodinnú kúpeľňu než ďalšiu spálňu. Rada si doprajem kúpeľ vo vani, Tom zase využíva sprchovací kút v nadstavbe.

Radový dom vo viktoriánskom štýle

Zdroj: Malcolm Menzies

Obe detské izby som navrhla sama. V izbe nášho syna som vychádzala z toho, čo sa mu páčilo – v tom čase to boli ľadové medvede a dúha. Zachovali sme tu pôvodnú viktoriánsku skriňu a krb, priestor sme však prispôsobili deťom – podobné miestnosti inak zvyknú pôsobiť dojmom, že sú skôr pre dospelých.

Našla som toto mesačné svetlo a zamilovala som sa doň, tak som ho chcela v izbe použiť. Vtipné je, že syn si doteraz myslí, že ľadového medveďa som namaľovala ja – ešte som mu neprezradila, že je to vlastne nálepka.

Radový dom vo viktoriánskom štýle

Zdroj: Malcolm Menzies

Základ, okolo ktorého sme vystavali dcérkinu izbičku, boli závesy, ktoré sme nechali zhotoviť ešte v čase, keď som v tejto miestnosti mala svoju kanceláriu. Zamilovala som sa aj do tejto tapety, takže som chcela začleniť do nového priestoru oba prvky. Zvyšok izbičky je celkom neutrálny.

Radový dom vo viktoriánskom štýle

Zdroj: Malcolm Menzies

Prečítajte si tiež
Veľkorysá rekonštrukcia radového domčeka s nízkym rozpočtom? Všetko sa dá!

Tip redakcie

Ozvláštnite miestnosť atypickým tvarom zrkadla. Šesťuholník čiastočne kopíruje línie priestoru a odráža svetlo, čím ho opticky zväčšuje.

Profil

Majitelia

Nikki Edwards, advokátka, jej manžel Tom, taktiež právnik,
ich dve deti (päť a dva roky) a dve mačky

Nehnuteľnosť

Radový dom vo viktoriánskom štýle, s troma poschodiami a štyrmi spálňami, lokalita Walthamstow, Londýn

Náklady

Stavebné práce 111 500 €
Nadstavba 56 000 €
Kuchyňa 33 500 €
Zasklenia 22 000 €
Kúpeľňa 17 000 €
Služby architektov a remeselníkov 11 000 €
Tesárske práce 6 500 €
Podlahy 5 500 €
Celkové náklady 263 000 €

Text: Ellen Finch
Preklad a úprava: Lucia Blažiová
Foto: Malcolm Menzies
Zdroj: časopis Môj dom

Kategória: Návšteva
Tagy: rekonštrukcia domu viktoriánsky štýl
Zdieľať článok

Diskusia