Zdroj: Pavel Kudiváni

Veľkou premenou nemusia prechádzať len staré priestory. Desaťročný byt v Bratislave získal obnovou nadčasový rozmer

12. 09. 2023
Zdieľať

Trojizbový byt v nadstavbe v obytnom bloku v Bratislave mal len desať rokov, keď prešiel výraznou premenou. Dispozičné zmeny sa ho dotkli minimálne, zato vizuálne sa zmenil na nepoznanie. Za perfekcionistickým riešením pre rodinu s malým dieťaťom stojí architekt Eugen Kullman.

Byt sa nachádza v miestnej časti 500 bytov v mestskej časti Ružinov. Na päťpodlažnom tehlovom obytnom bloku s tromi vchodmi bola v roku 2012 vybudovaná nadstavba s dvomi plnohodnotnými podlažiami a jedným ustúpeným. Architektonicky sa vyznačuje minimalistickým stvárnením a veľkoformátovými oknami

Čierny jedálenský stôl so stoličkami, v pozadí časť svetlosivej sedačky a televízor.

Kuchyňa prepojená s obývačkou vytvára v byte spoločenskú zónu, oddelenú od tej tichšej súkromnej. Zdroj: Pavel Kudiváni

Luxusný výraz, útulnosť aj svetlo

Pôvodný koncept bytu poslúžil pre sformulovanie jasných predstáv o novom užívateľskom komforte vrátane špecifického dizajnu interiéru v monochromatickom prevedení, vysokej kvalite materiálov a upravenou elektroinštaláciou v súlade so žiadaným štandardom.

Z bytu boli odstránené všetky zriaďovacie prvky aj priečka do kuchyne. Vstup do bytu sa nachádza približne v strede obdĺžnikovej dispozície. Praktické riešenie rozdeľuje pôdorys na súkromnú zónu vľavo s dvoma izbami – spálňou a detskou izbou s orientáciou do tichšej strany a spoločenskú zónu po pravej strane s obývacou izbou spojenou s kuchyňou.

Do všetkých priestorov sa vstupuje z predsiene. Kúpeľňa s vaňou a umývadlom sa nachádza oproti vstupným dverám, WC je situované samostatne hneď vedľa. Ku kuchyni prislúcha plnohodnotnými dverami uzatvárateľná komora s práčkou.

Vchod do obývacej a kuchynskej časti bytu, z ktorého vidieť časť sivej sedačky a časť čierneho jedálenského stola.

Z predsiene sa dá dostať do všetkých priestorov bytu. Zdroj: Pavel Kudiváni

Charakter bytu poplatný nadčasovosti

Priečne presvetlenie interiéru prispieva k ideálnym svetelným podmienkam a domácemu pohodliu. Estetika bytu vyjadruje vyhranený vkus jeho aktuálnych obyvateľov so zmyslom pre nadčasový presah. Potvrdzuje to absolútna prevaha sivej farby a voľba materiálov s garanciou dlhovekosti.

Prečítajte si tiež
Svetlý priestor, čistý dizajn a zelená stena! Očakávali by ste takýto byt v dome zo 60. rokov?

Idea dizajnovej skladby interiéru je najviac identifikovateľná v spoločenskej zóne. Tvorí ju sivomodrá rohová stena s rastrom štrbín, ktoré decentne vymedzujú jednotlivý skriňový úložný priestor. Tento súvislý kus nábytku v tvare L prechádza z predsiene do kuchyne. Kompozične ho uzatvára čierna kuchynská linka vrátane čiernej zásteny, pracovnej dosky, drezu a vodovodnej batérie.

„Súčasťou steny sú bezfalcové dvere do komory,” dopĺňa autor projektu.

Kuchyňa a jedálenská časť v byte.

Rodina si do bytu vybrala špecifický dizajn v monochromatickom prevedení. Zdroj: Pavel Kudiváni

Do detailu premyslené povrchy a prvky

Kuchynský ostrov na miestne pôvodnej priečky efektne zjednocuje zastúpené odtiene a tým príjemne rozrušuje jednofarebne ladené väčšie celky domácnosti. Ostrov zvýrazňuje textúra lešteného Quarzitu. Jedálenskú časť prezentuje okrúhly jedálenský stôl väčšieho priemeru v rovnako matnom dizajne ako kuchynská linka s miestom pre štyri a viac stoličiek.

„V nike v obývacej izbe sa dômyselne ukrýva aj bar a elegantne za perforovanou časťou aj klimatizácia,” ďalej upresňuje autor.

Ďalšie zariadenie predstavuje sivá rohová viacmiestna sedačka umiestnená voľne v priestore. Vonkajšia hrana sedačky na centimeter presne nadväzuje na líniu steny, ktorá sem vedie z predsiene. Zónu završuje nízka pozdĺžna čierna skrinka s dotykovým otváraním a mäkký koberec.

Obývačka v byte so svetlosivou sedačkou, sivým kobercom, čiernou televíznou skrinkou a okrúhlym konferenčným stolíkom v lososovej farbe.

Lososová farba konferenčného stolíka ozvláštňuje priestor. Odtieň sa opakuje aj v kúpeľni. Zdroj: Pavel Kudiváni

Ozvláštnením je konferenčný stolík v tvare valca losovoružovej farby. Tento odtieň sa opakuje vo forme skrinky pod umývadlom v kúpeľni. Harmonický dotyk interiéru dotvára celoplošná drevená podlaha z bieleného duba.

„Čierny gres na stenách v kúpeľni a na toalete necháva vyznieť kresbu sivého gresu na podlahe,” podáva vysvetlenie architekt.

Prečítajte si tiež
Čiernobiela kúpeľňa je elegantná a nadčasová. Viete, ako tieto dve farby kombinovať?

Pokojne, harmonicky a zorganizovane pôsobí aj spálňa ladená do sivej. Prím v nej hrá manželská posteľ s čalúneným čelom. Nepriehľadný, nariasený, textilný – predstavuje okrem svojej hlavnej funkcie nenápadný dekoračný prvok a miesto prakticky zútulňuje.

Obnovený desaťročný byt v Bratislave

Autor: Ing. arch. Eugen Kullman
Lokalita: mestská časť Ružinov, Bratislava
Plocha: 90 m2
Projekt: 2022
Realizácia: máj 2022 – január 2023

Text: Katarína Mácová
Foto: Pavel Kudiváni

Kategória: Návšteva
Tagy: byty v Bratislave nadčasový dizajn návšteva rekonštrukcia bytu
Zdieľať článok
Na návšteve u čitateľky: Záhrada by mala prinášať radosť a priestor na zmysluplné trávenie časuZáhrada

Na návšteve u čitateľky: Záhrada by mala prinášať radosť a priestor na zmysluplné trávenie času

Na jesennej návšteve: Záhrada, ktorá mení svoju podobu podľa ročných období a nikdy nepôsobí prázdnoZáhrada

Na jesennej návšteve: Záhrada, ktorá mení svoju podobu podľa ročných období a nikdy nepôsobí prázdno

Aké možnosti máte pri konštrukcii krovu? Zateplenie medzi klasickými krokvami nestačí!Urob si sám

Aké možnosti máte pri konštrukcii krovu? Zateplenie medzi klasickými krokvami nestačí!

Čerstvá pažítka v zime? Stačí ju presadiť zo záhona do kvetináča a umiestniť na slnečný parapetZáhrada

Čerstvá pažítka v zime? Stačí ju presadiť zo záhona do kvetináča a umiestniť na slnečný parapet

Diskusia