Zdroj: Peter Fabo

Z ulice vyzerá stroho a anonymne, no nedajte na prvý dojem. Takýmto sviežim moderným bývaním by pohrdol málokto

04. 12. 2023
Zdieľať

Tvár bývalej obce Svítkov, pričlenenej pred niekoľkými desaťročiami k Pardubiciam, reprezentujú prevažne rodinné domy v pravidelnom urbanistickom usporiadaní. Medzi výrazné stavby z hľadiska kvalitnej architektúry a veľkorysej rozlohy nepochybne patrí moderné rodinné sídlo postavené na zdvojenej parcele od pražského 0,5 Studio. 

Dynamiku do pokojnej mestskej časti vniesla nová ambiciózna rezidenčná výstavba vrátane občianskej vybavenosti. Dvojpodlažný dom s rozlohou 283 metrov štvorcových zakončuje svojou polohou novovzniknutú ulicu. Architekti vyhoveli požiadavkám investora a navrhli budovu s členitou formou a výraznou betónovou stenou v obytnom priestore.

Stavba je na časti prvého pozemku v dialógu so záhradou a biotopom na druhom pozemku“, upresňujú celkovú organizáciu nehnuteľnosti.

Fasáda pôsobí statický dojmom

Hmotu domu tvoria tri základné kompozičné prvky: prízemie, horizontálna stropná doska a odľahčené ustupujúce podlažie. Toto členenie zvýrazňujú aj rozličné fasádne materiály, ktoré sú na prvkoch použité. Fasáda orientovaná do ulice je v porovnaní so zadnou členitou kompozíciou domu zámerne jednoduchá.

Prečítajte si tiež
Vnútro 70-ročného domu nerozoznáte od modernej vily. Neuveríte, čo všetko nájdete v jeho suteréne

Horné podlažie zvýrazňuje obloženie drevom po celom obvode. Dolné podlažie je omietnuté, v smere do záhrady prevažuje veľkoformátové presklenie. Horizontálna doska tvorí zádverie a tiež prekrýva širokú záhradnú terasu s drevenou latkovou podlahou.

Do domu sa vstupuje spredu cez nasivo vydláždenú plochu. Po ľavej strane sa nachádza priestranná garáž. Parcela nie je v časti pred domom oplotená. Umožňuje je to promptné odstavenie auta pred garážou, pretože ulica pravdepodobne iné parkovanie neumožňuje.

Rodinný dom v Parduiciach s dvorom s bazénom.

Kým spredu dodáva uzavretá fasáda domu anonymný dojem, zozadu je vymenená za bohaté presklenie, ktoré prepája interiér s exeriérom. Zdroj: Peter Fabo

Spálňa dostala miesto v prízemí

Jednoduchá úprava predzáhradky korešponduje s domom. Pokrýva ju štrk, doplnený o výsadbu okrasných tráv a niekoľkých mladých stromov. Ďalší vchod do domu sa nachádza zboku za garážou. Aj toto miesto skrášľuje rovnaká povrchová úprava s ľahkou údržbou.

Prečítajte si tiež
Chcete stavať dom svojpomocne? Toto je 13 najčastejších chýb, ktorým by ste sa mali vyhnúť

Dolné podlažie sa vyznačuje štvorcovým pôdorysom, ktorý pretína centrálna komunikačná os. Vstup do domu vedie cez uzatvárateľnú predsieň. Hala so schodiskom tvorí predel medzi obytným priestorom, teda obývačkou spojenou s kuchyňou a malou pracovňou, a prevádzkovou časťou, ktorá pozostáva zo spálne, samostatného WC, technického zázemia a garáže.

Jedálenský stôl so stoličkami pri oranžovo-bielej kuchynskej linke.

Kuchynská linka je orientovaná v prednej časti domu. Pracovnú dosku osvetľuje svetlo z úzkeho okna orientovaného do ulice. Zdroj: Peter Fabo

Betón, drevo aj farby

Interiér vytvorený na mieru je kompaktne ladený do svetlej palety. Svetlý odtieň dreva na zariadení a doplnkoch ladí s bielymi omietkami, dverami aj kuchynskou linkou. Dopĺňajú ich občasné betónové múry a nábytok v jemných tónoch oranžovej a modrej, ktorý interiéru dodáva farebnosť. Celkový dizajn pôsobí nadčasovo.

Prečítajte si tiež
V dome z 50. rokov by ste taký interiér rozhodne nečakali. Viac okien a otvorené priestory úplne zmenili jeho atmosféru

Investor sa v maximálnej súčinnosti s architektmi podieľal na každom technickom detaile.

„Strop obytného priestoru je nad hlavnou časťou vynesený nad prvok horizontálnej dosky a tak do stredu preniká denné svetlo zo všetkých strán. Svetlo akcentuje betónovú stenu a jasne definuje srdce domu. Vďaka maximálnemu preskleniu je obytný priestor v priamom kontakte  so záhradou a biotopom,“ približujú podrobne svoj tvorivý zámer architekti.

Pohľad do obývačky s modrou sedačkou a úložným priestorom.

Hoci je interiér zariadený pomerne minimalisticky, pôsobí vdružne a sviežo. Zdroj: Peter Fabo

Prehľad o ulici ponúka kuchynské okno

Kuchynská linka je orientovaná do prednej časti a pracovnú plochu prakticky osvetľuje úzke pozdĺžne okno. Toto riešenie je typické pre projekty rodinných domov tohto druhu. Efektne pôsobí i odľahčené konzolové schodisko s betónovou stenou, ktoré prestupuje celým priestorom z haly na horné podlažie.

Prečítajte si tiež
Moderná novostavba čerpala inšpiráciu u starých vidieckych domov. Nominovali ju na cenu za architektúru

Pôdorysne menšie horné podlažie obsahuje dve detské izby, hosťovskú izbu a hygienické zázemie. Všetky miestnosti sú prístupné z haly a s orientáciou okien do strán alebo zadnej časti. Obe podlažia sú vybavené jednotnou drevenou podlahou, nositeľkou harmónie.

Pohľad zvonku do spálne na posteľ a skriňu.

Spálňa na poschodí má cez presklené dvere prístup von na stropnú dosku, odkiaľ je pekný výhľad na okolie. Zdroj: Peter Fabo

Členitý dom v Pardubiciach

Autor: 0,5 Studio
Lokalita: Pardubice – Svítkov, Česká republika
Podlažná plocha: 283 m2
Návrh: 2018
Realizácia: 2021- 2022

Text: Katarína Mácová
Foto: MgA. Peter Fabo

Kategória: Návšteva
Tagy: drevená fasáda interiérové trendy moderné bývanie
Zdieľať článok
Budú majitelia povinní obnoviť svoje rodinné domy a kto to zaplatí?ASB.sk

Budú majitelia povinní obnoviť svoje rodinné domy a kto to zaplatí?

Izolácia základov domu a spodnej stavbyDom z tehly

Izolácia základov domu a spodnej stavby

V Bratislave otvorili ďalšie re-use centrum. Druhú prevádzku KOLO nájdete v Karlovej VsiASB.sk

V Bratislave otvorili ďalšie re-use centrum. Druhú prevádzku KOLO nájdete v Karlovej Vsi

Ako som v záhrade vytvoril raj pre deti a postavil im domček so šmykľavkouUrob si sám

Ako som v záhrade vytvoril raj pre deti a postavil im domček so šmykľavkou

Diskusia