Grilovacia sezóna sa začína
K letným záhradným radovánkam či zábave s priateľmi alebo oslavám v kruhu rodiny neodmysliteľne patrí vôňa grilovaného mäsa. Kto by odolal chuti a vôni dobre prepečeného a krásne šťavnatého steaku s chrumkavou kôrkou na povrchu? S kvalitným grilom to naozaj nie je žiadny problém.
V súčasnosti sú najpopulárnejšie plynové grily. Tie sú obľúbené predovšetkým pre skvelý výkon a jednoduchú obsluhu pred aj v priebehu grilovania. Grilovanie na plynovom grile je veľmi pohodlné a umožňuje jednoduchú reguláciu teploty. Jeho výhodou je aj zvýšená odolnosť, jednoduchá údržba a rýchle zahriatie pomocou jediného tlačidla elektronického zapaľovania. „Pri plynových griloch je podstatný počet horákov a skutočnosť, že horáky sú umiestnené pod celou plochou grilovacieho roštu.
Pri výbere plynového grilu sa zamerajte na to, či má každý horák vlastné samostatné ovládanie, aby bolo možné nastaviť rôzne teploty pre rôzne časti grilu,“ vysvetľuje Jaroslav Krištof, produktový manažér spoločnosti Mountfield. Plynový gril oceníte, ak grilujete často a nemáte veľa času na prípravu grilu pred grilovaním, jeho zohrievanie a následné čistenie.
Elektrické grily sú skvelým riešením pre malé priestory a miesta, kde nie je žiaduci dym. Nemusíte sa starať o rozžeravené drevené uhlie ani o získavanie a prevádzku plynových bômb. Tieto grily sa ľahko ovládajú a môžete ich jednoducho umiestniť na terasu alebo do záhrady. Keďže neprodukujú viac dymu ako bežné pečenie alebo vyprážanie, môžete ich používať aj v interiéri.
Ak patríte do skupiny ľudí, pre ktorých je grilovanie spojené predovšetkým s vôňou dymu, pravdepodobne dáte prednosť grilom na drevené uhlie. Správna príprava jedla na tomto grile si síce vyžaduje viac zručnosti, ale výsledok stojí za to. Grily na drevené uhlie dosahujú pri grilovaní vysoké teploty a sú vhodné len na použitie vonku, pretože počas grilovania uvoľňujú veľa dymu. To však dodáva jedlám pripraveným na nich lahodnú chuť s nádychom dymu.
Hitom medzi znalcami grilovania sú hybridné grily, ktoré spájajú výhody metód grilovania mäsa na plyne a na drevenom uhlí. Tieto grily poskytujú rýchly a rovnomerný ohrev plynových horákov a nezameniteľnú vôňu dreveného uhlia. Mäso tak môžete pripraviť pomocou rýchleho plynového grilu a potom sa rozhodnúť pre grilovanie na drevenom uhlí. Zmena režimu paliva nezaberie ani minútu. Stačí umiestniť zásobník na drevené uhlie medzi rošt a plynové horáky, ktoré rýchlo a rovnomerne rozžeravia drevené uhlie. Hybridné grily sú tiež skvelou voľbou pre tých, ktorí váhajú nad typom grilu.
Technológie
Pri výbere grilu sa môžete rozhodnúť aj pre technológie, ktoré Vám zážitok z grilovania ešte umocnia. Napríklad technológia TRU-Infrared od legendárnej americkej značky Char-Broil mení teplo z horákov na rovnomerne prúdiace infračervené žiarenie. Základom je špeciálne tvarovaný rošt s množstvom malých otvorov. Keď sa k nej dostane horúci vzduch z horáka, jeho prúdenie sa prudko spomalí, pretože pri takejto vysokej rýchlosti nemôže ďalej prenikať cez bariéru.
Namiesto toho sa teplo rovnomerne šíri na spodnej strane roštu, odkiaľ vyžaruje priamo do potravín nad ním. A keďže sála pomaly, nevysušuje ho. „Drobné otvory zabraňujú prenikaniu plameňov smerom nahor, takže mäso sa nepripaľuje, a mriežka zachytáva aj tuk, ktorý by inak kvapkal do plameňa. Ten sa odparuje vo forme dymu, ktorý dodáva mäsu ešte intenzívnejšiu chuť a vôňu,“ hovorí Jaroslav Křišťál, produktový manažér spoločnosti Mountfield.
Tip na záver
Ako na správny steak
Pred grilovaním mäso marinujte v soľnom roztoku 4-24 hodín. Pripravenú marinádu môžete do mäsa pred grilovaním vstreknúť aj špeciálnou ihlou. Grilovacia plocha je usporiadaná podľa rôznych teplôt a času potrebného na grilovanie jednotlivých zložiek. Mäso krátko vystavte vysokej teplote. Zatiahne sa, na povrchu sa vytvorí chutná kôrka a vnútri sa zachovajú šťavy.
Marinádu môžete natierať počas grilovania, ale ak obsahuje cukor alebo med, natrite ju aspoň 10 minút pred ukončením grilovania. Na prípravu napríklad šunky, celej hydiny alebo bravčového mäsa odporúčame použiť roštenku. Medzitým sa môže pri miernejšej teplote grilovať zelenina alebo pečivo.
Viac informácii nájdete na www.mountfield.sk
Zdroj: PR článok Mountfield a.s.