Tri kuchárske recepty na jednoduché a rýchle dobroty

Tri kuchárske recepty na jednoduché a rýchle dobroty

14. 12. 2012
Zdieľať

Chcem vám ponúknuť zopár tipov na jednoduché a rýchle dobroty. Niečo, keď máte chuť na niečo ľahké a zároveň rýchle, čo je poruke v záhrade alebo na miestnom trhu... Skúste niečo na každú príležitosť a pobavenie v kuchyni: tentoraz jedno hlavné jedlo a dva dezerty. V hlavnej úlohe sú zemiaky, hrušky a jablká.

Zemiakové rösti s opečenou zeleninou 

• 600 g zemiakov – šalátové
• 1 čajová lyžička solamylu
• 1 cuketa
• 1 fenikel
• 200 g tekvice
• 1 červená a žltá paprika
• viazanička mladej cibuľky
• strúčik cesnaku
• soľ, rozmarín, tymian, olej, olivový olej
 
1. Očistené zemiaky nastrúhajte na hrubom strúhadle na dlhé rezance a blanšírujte v osolenej vriacej vode tri minúty. Scedené zemiaky nechajte odkvapkať. 
2. Pridajte soľ, nasekaný rozmarín a solamyl, dobre premiešajte a na rozohriatej panvici pečte na oleji veľké tenké placky – rösti.
3. Zeleninu nakrájajte na hranolčeky a opečte na olivovom oleji s cesnakom, soľou, rozmarínom a tymianom.
 
Servírovanie
Na porciu potrebujete tri placky. Na tanieri ich aranžujte striedavo so zeleninou: na placku navrstvite zeleninu, prikryte plackou, znova zeleninou a nakoniec plackou. Ozdobte bylinkami.
 
Zeleninová vežička je vhodná nielen ako ľahké hlavné jedlo, ale aj ako príloha ku grilovanému mäsu alebo rybám.

Zemiakové rösti s opečenou zeleninou
600 g zemiakov – šalátové
1 čajová lyžička solamylu
1 cuketa
1 fenikel
200 g tekvice
1 červená a žltá paprika
viazanička mladej cibuľky
strúčik cesnaku
soľ, rozmarín, tymian, olej, olivový olej

1. Očistené zemiaky nastrúhajte na hrubom strúhadle na dlhé rezance a blanšírujte v osolenej vriacej vode tri minúty. Scedené zemiaky nechajte odkvapkať. 
2. Pridajte soľ, nasekaný rozmarín a solamyl, dobre premiešajte a na rozohriatej panvici pečte na oleji veľké tenké placky – rösti.
3. Zeleninu nakrájajte na hranolčeky a opečte na olivovom oleji s cesnakom, soľou, rozmarínom a tymianom.

Servírovanie
Na porciu potrebujete tri placky. Na tanieri ich aranžujte striedavo so zeleninou: na placku navrstvite zeleninu, prikryte plackou, znova zeleninou a nakoniec plackou. Ozdobte bylinkami.

Zemiakové rösti s opečenou zeleninou
600 g zemiakov – šalátové
1 čajová lyžička solamylu
1 cuketa
1 fenikel
200 g tekvice
1 červená a žltá paprika
viazanička mladej cibuľky
strúčik cesnaku
soľ, rozmarín, tymian, olej, olivový olej

1. Očistené zemiaky nastrúhajte na hrubom strúhadle na dlhé rezance a blanšírujte v osolenej vriacej vode tri minúty. Scedené zemiaky nechajte odkvapkať.
2. Pridajte soľ, nasekaný rozmarín a solamyl, dobre premiešajte a na rozohriatej panvici pečte na oleji veľké tenké placky – rösti.
3. Zeleninu nakrájajte na hranolčeky a opečte na olivovom oleji s cesnakom, soľou, rozmarínom a tymianom.

Servírovanie
Na porciu potrebujete tri placky. Na tanieri ich aranžujte striedavo so zeleninou: na placku navrstvite zeleninu, prikryte plackou, znova zeleninou a nakoniec plackou. Ozdobte bylinkami.
Dano Veselský

Hruškový tarte (čítaj tárt) 

• 3 hrušky
• 200 g cukru
• 1 balenie lístkového cesta rozvaľkaného natenko (kúpite hotové)
• 50 g masla
• 4 kopčeky vanilkovej zmrzliny
 
1. Očistené hrušky nakrájajte na tenké plátky. Do formičiek vložte kúsky masla, hrušky a polejte karamelom, ktorý ste si pripravili v rajničke z cukru a malého množstva vody. 
2. Rozbaľte lístkové cesto a vykrojte z neho kruh vo veľkosti vrchu formy. Položte na hrušky a jemne pritlačte. Pečte vo vyhriatej rúre 25 minút pri 200 °C.
 
Servírovanie
Po upečení preklopte formu na tanier a podávajte s kopčekom zmrzliny.

Hruškový tarte (čítaj tárt) 
3 hrušky
200 g cukru
1 balenie lístkového cesta rozvaľkaného natenko (kúpite hotové)
50 g masla
4 kopčeky vanilkovej zmrzliny

1. Očistené hrušky nakrájajte na tenké plátky. Do formičiek vložte kúsky masla, hrušky a polejte karamelom, ktorý ste si pripravili v rajničke z cukru a malého množstva vody. 
2. Rozbaľte lístkové cesto a vykrojte z neho kruh vo veľkosti vrchu formy. Položte na hrušky a jemne pritlačte. Pečte vo vyhriatej rúre 25 minút pri 200 °C.

Servírovanie
Po upečení preklopte formu na tanier a podávajte s kopčekom zmrzliny.

Hruškový tarte (čítaj tárt)
3 hrušky
200 g cukru
1 balenie lístkového cesta rozvaľkaného natenko (kúpite hotové)
50 g masla
4 kopčeky vanilkovej zmrzliny

1. Očistené hrušky nakrájajte na tenké plátky. Do formičiek vložte kúsky masla, hrušky a polejte karamelom, ktorý ste si pripravili v rajničke z cukru a malého množstva vody.
2. Rozbaľte lístkové cesto a vykrojte z neho kruh vo veľkosti vrchu formy. Položte na hrušky a jemne pritlačte. Pečte vo vyhriatej rúre 25 minút pri 200 °C.

Servírovanie
Po upečení preklopte formu na tanier a podávajte s kopčekom zmrzliny.
Dano Veselský

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Jablková štrúdľa

• 1 balíček štrúdľového ťahaného cesta (kúpite v obchode)
• 1 kg ošúpaných jabĺk
• 150 g kryštálového cukru
• 60 g piškót
• 80 g masla
• 40 g hrozienok
• vanilkový cukor, škorica, 3 lyžice rumu
 
1. Ošúpané štvrtky jabĺk nakrájajte na hrubšie plátky, posypte cukrom, vanilkou, škoricou, hrozienkami, rumom, rozdrvenými piškótami a dobre premiešajte.
2. Štrúdľové cesto roztiahnite na dosku alebo utierku, potrite roztopeným maslom a naplňte jablkovou plnkou. Cesto dobre zviňte, preložte na plech, potrite maslom a pečte vo vyhriatej rúre 35 minút pri 200 °C.

Tri kuchárske recepty na jednoduché a rýchle dobroty

1176815
thinkstock.com

Krém

Z 0,5 l mlieka, 3 lyžíc cukru a pol balíčka vanilkového pudingu si uvarte hustý krém a ochuťte škoricou. Krém môžete podávať teplý, ale aj studený vymixovaný.
 
Vhodným doplnkom k štrúdli je šľahačka alebo krém.


Jablková štrúdľa
1 balíček štrúdľového ťahaného cesta 
(kúpite v obchode)
1 kg ošúpaných jabĺk
150 g kryštálového cukru
60 g piškót
80 g masla
40 g hrozienok
vanilkový cukor, škorica, 3 lyžice rumu

1. Ošúpané štvrtky jabĺk nakrájajte na hrubšie plátky, posypte cukrom, vanilkou, škoricou, hrozienkami, rumom, rozdrvenými piškótami a dobre premiešajte.
2. Štrúdľové cesto roztiahnite na dosku alebo utierku, potrite roztopeným maslom a naplňte jablkovou plnkou. Cesto dobre zviňte, preložte na plech, potrite maslom a pečte vo vyhriatej rúre 35 minút pri 200 °C.

Krém
Z 0,5 l mlieka, 3 lyžíc cukru a pol balíčka vanilkového pudingu si uvarte hustý krém a ochuťte škoricou. Krém môžete podávať teplý, ale aj studený vymixovaný.

Vhodným doplnkom k štrúdli je šľahačka alebo krém.

Jablková štrúdľa
1 balíček štrúdľového ťahaného cesta
(kúpite v obchode)
1 kg ošúpaných jabĺk
150 g kryštálového cukru
60 g piškót
80 g masla
40 g hrozienok
vanilkový cukor, škorica, 3 lyžice rumu

1. Ošúpané štvrtky jabĺk nakrájajte na hrubšie plátky, posypte cukrom, vanilkou, škoricou, hrozienkami, rumom, rozdrvenými piškótami a dobre premiešajte.
2. Štrúdľové cesto roztiahnite na dosku alebo utierku, potrite roztopeným maslom a naplňte jablkovou plnkou. Cesto dobre zviňte, preložte na plech, potrite maslom a pečte vo vyhriatej rúre 35 minút pri 200 °C.

Krém
Z 0,5 l mlieka, 3 lyžíc cukru a pol balíčka vanilkového pudingu si uvarte hustý krém a ochuťte škoricou. Krém môžete podávať teplý, ale aj studený vymixovaný.

Vhodným doplnkom k štrúdli je šľahačka alebo krém.
Dano Veselský

Kategória: Bývanie
Tagy: na recepty varenie
Zdieľať článok

Diskusia