Uvarte si s nami menu na nedeľný obed

24.08.2012  |     

Menu, ktoré vám ponúkame, je vhodné pre tých, ktorí chcú sa stravovať ľahšie.

Paštrnáková polievka so syrom a rascou

Čo budete potrebovať
15 g masla
1 cibuľu
1 čajovú lyžičku rasce
75 g nakrájaného feniklu (nemusí byť, môžete ho nahradiť stonkou zeleru)
75 g nakrájaných zemiakov
350 g nakrájaného paštrnáku
1 liter zeleninového vývaru
50 g strúhaného syra (čedar alebo gouda s parmezánom v pomere 2 : 1)
soľ a čierne korenie na ozdobenie
strúhaný syr alebo rascu (prípadne chrumkavú praženú cibuľku)

 

Pracovný postup

1. Na masle jemne upražte cibuľku s rascou domäkka. Pridajte fenikel a zemiaky a opekajte ešte 2 až 3 minúty.
2. Doplňte paštrnák, trocha posoľte a okoreňte. Zmes duste 1 až 2 minúty. Prilejte vývar, priveďte do varu, prikryte a varte na miernom ohni 20 až 25 minút. Po uvarení trocha ochlaďte a rozmixujte ponorným mixérom dohladka (ak nemáte ponorný, tak prelejte polievku do kuchynského robota a zmixujte, potom vlejte späť do hrnca).
3. Do ešte teplej polievky vmiešajte syr a miešajte, kým sa neroztaví (ak treba, polievku zohrejte). Dochuťte čiernym korením a soľou. Na tanieri ozdobte strúhaným syrom a horúcu polievku môžete podávať.
 
Príprava: 20 minút
Varenie: 30 minút
 
Vyberajte stredné paštrnáky bez tmavých škvŕn. Polievka má lahodnú chuť a príjemnú krémovú konzistenciu, ktorú dosiahnete len zmixovaním, bez zahusťovania múkou alebo smotanou.
 

Losos s bylinkovou omáčkou

Čo budete potrebovať

lososa
maslo 
hrubozrnnú morskú soľ
citrón
 
na omáčku
250 ml sladkej smotany
šťavu z polovice citróna
hrubozrnnú morskú soľ a čierne korenie
zmes čerstvých byliniek (petržlenovú vňať, kôpor, pažítku, bazalku, tymian)
strúčik cesnaku
 

Pracovný postup

1. Lososa posoľte a pokvapkajte citrónom. Navrch poukladajte vločky masla. Poukladajte na plech (na papier na pečenie) a pečte v rúre pri 200 °C asi 40 minút (prvých 20 minút lososa prikryte alobalom).
2. Medzitým si pripravte omáčku. V nádobe ručným mixérom v troške smotany zmixujte zmes byliniek s cesnakom a hrubozrnnou soľou. V rajničke na masle zohrejte zvyšok smotany, primiešajte do nej zmixovanú bylinkovú zmes a nechajte prejsť varom. Za stáleho miešania vlejte citrónovú šťavu. Ak potrebujete omáčku zahustiť, vmiešajte do nej dva rozšľahané žĺtky. Dochuťte čiernym korením a soľou.
3. Na tanieri lososa prelejte omáčkou. Podávajte s pečenými zemiakmi, prípadne so zeleninovou prílohou podľa vlastnej chuti.
 
Príprava: 10 minút
Varenie: 40 minút

Náš tip

Dva v jednom
Kuchyňa je vďačná petržlenu za veľa. Okrem toho, že kuchárovi dáva k dispozícii koreň i vňať, je známy aj svojimi liečivými účinkami. Zatiaľ čo vňať pôsobí močopudne a zároveň priaznivo na obličky, podporuje trávenie a v dekorovaní jedál si drží pozíciu na najvyšších priečkach, koreň zase nesmie chýbať v kvalitnom mäsovom či zeleninovom vývare.  
Šťava z petržlenovej vňate posilňuje imunitu. Každý dobrý odšťavovač z nej dokáže vyťažiť čo najviac
.

Banánový kokteil

Čo budete potrebovať

2 banány
1/2 litra plnotučného mlieka
za hrsť kociek ľadu
med alebo hnedý trstinový cukor (množstvo podľa chuti)
 

Pracovný postup

1. V mixéri rozdrvte ľad. Pridajte mlieko, banány, med a vyšľahajte dopenista.
2. Kokteil podávajte v peknom pohári ozdobenom kolieskami banána
 
Príprava: naozaj veľmi rýchla
 
Tento nápoj výborne zasýti a zároveň je vhodnou alternatívou, keď dostanete chuť na niečo sladké. 

Text, príprava a
Foto: Jana a Dano Veselskí, red2000 © Fotky & Foto,
Zdroj: časopis môj dom ekoBývanie JAGA GROUP

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Rozsiahly dom na samote sa ukrýva pod zelenou strechou

Najnovšie knihy a časopisy

Záhrada 7/2019
v predaji


Čo musíte robiť v záhrade na jeseň




Predplatné

 

kúpiť v e-shope

 

Najnovšie príspevky