Ekologický a praktický: Byt, ktorý je celý zariadený nábytkom z paliet!

12. 11. 2019
Zdieľať

Ak sa stretnú milovníci prírody a ekológie s kreatívnymi výrobcami nábytku, zaručene z toho vznikne niečo „iné“, netradičné a zaujímavé. Takým je aj mestský byt inšpirovaný japonským minimalizmom, obklopený prítulnými mačkami a podporený príbehom, ktorý sa oplatí nasledovať.

Inšpirovaný Japonskom

Malý byt v hlavnom meste má štyroch obyvateľov. Muža, ženu, jedného kocúra a jednu mačku. Keď Martin premýšľal nad renováciou ich spoločného bývania, hľadal spôsob, ako ekologicky získať drevený nábytok, ktorý by navyše spĺňal jeho predstavy o minimalistickom a funkčnom dizajne. 


sedačka z paliet

sedačka z paliet
ŠTĚPÁNKA PASEKOVÁ

„Už vtedy ma očaril nábytok z paliet, ktorý som našiel na Pintereste. Možnosti a nápady, ako opätovne využiť použité drevo, ma zaujali. Sám sa snažím žiť tak, aby som minimalizoval odpad a jeho vplyv na životné prostredie. A tak začalo moje pátranie po firme v Česku, ktorá predáva palety. Nakoniec som našiel viac ako len to. Objavil som totiž Štúdio Paletky, ktoré nielenže palety predáva, ale z nich aj navrhuje a vyrába veľmi vkusný nábytok,“ spomína Martin.

Interiér je poňatý funkčne a veľmi striedmo, no nielen z dôvodu malej rozlohy. Martina a jeho priateľku inšpiruje filozofia japonského štýlu bývania – imponuje im jej jednoduchosť a úcta k prírode. Keď sa stretli s Hanou Krupovou, zakladateľkou firmy Paletky.cz, od začiatku si porozumeli.

Prečítajte si tiež:

Ležérny a pohodlný interiér domu v Rusovciach, v ktorom sa príjemne žije

Úplne prvú si od nej mladá dvojica nechala navrhnúť knižnicu pre mačky, po nej prekrásnu pohovku s futónom a jedálenský stôl. O nejaký čas nasledovali kuchyňa, svietidlá a ďalšia „mačacia“ knižnica. Momentálne dokončujú spálňu a chodbu, kde sú vstavané skrine. 


pracovný kútik v byte

pracovný kútik v byte
ŠTĚPÁNKA PASEKOVÁ

„Milujem drevo a je mi veľmi sympatické, že sa kvôli môjmu nábytku nemuseli rúbať ďalšie stromy.“

Matin Roman, majiteľ


Zaujímavých detailov nájdeme v tomto interiéri mnoho. Patria k nim aj precízne vyhotovený stôl a lavica –  skladačka z dosiek japonskej borovice, ktorú lemuje čierny jäkel.

stôl a lavica
ŠTĚPÁNKA PASEKOVÁ


Zaujímavých detailov nájdeme v tomto interiéri mnoho. Patria k nim aj precízne vyhotovený stôl a lavica – skladačka z dosiek japonskej borovice, ktorú lemuje čierny jäkel.

Tzv. pomalý nábytok

Pri pohľade na celý interiér sa nejednému z nás tisne do hlavy otázka, ako je možné, že je všetok nábytok z paliet a pritom na prvý pohľad ako palety nevyzerá?

Hana Krupová vysvetľuje: „Na recykláciu si vyberáme len kvalitné, nepoškodené palety z japonských, afrických či malajských drevín. Produkty, ktoré z nich navrhujeme, nemajú klasický paletový tvar, a to z dôvodu, že by bol príliš objemný a nepraktický. Palety rozoberáme a z upravených dosiek ďalej vytvárame nábytok, ktorý sleduje nadčasový tvar.“ Hoci byt nie je veľký, ešte stále nie je podľa Martina dokončený podľa ich predstáv.

„Nemáme ešte hotové dvere a ani trochu sa nám nepáči súčasná kúpeľňa a najmä podlahy, kde máme stále lino. Všetko má však svoj čas. Verím ľuďom, ktorí robia svoju prácu. Paletky.cz majú osobitý, rozpoznateľný štýl. Tomu, kto sa ponáhľa alebo chce niečo hneď, však radšej odporúčam, nech sa obráti na niekoho iného. Im nejde o rýchlosť, ale o výsledok. S tým napríklad ja nemám žiaden problém,“ usmieva sa Martin.


Jednoduchá navonok, dômyselná vnútri Vnútorné usporiadanie skriniek je navrhnuté presne podľa potrieb majiteľov mačiek. Sú v nich skrytá zabudovaná mačacia toaleta, priehradky na granuly a, samozrejme, miesto na triedenie odpadu.

kuchyňa
ŠTĚPÁNKA PASEKOVÁ


Jednoduchá navonok, dômyselná vnútri Vnútorné usporiadanie skriniek je navrhnuté presne podľa potrieb majiteľov mačiek. Sú v nich skrytá zabudovaná mačacia toaleta, priehradky na granuly a, samozrejme, miesto na triedenie odpadu.

„Drevo je drevo a má to byť vidno. Určite nás ovplyvnil funkcionalizmus a staré remeslo, priznávame technické spoje a materiály v ich pôvodnej podobe. Rovnako milujeme, ako prírodné materiály zaznamenávajú čas a spomienky. Na takom písacom stole z dreva časom ostane stopa po vašej skici, po vašich myšlienkach, po vašom spôsobe života.“

Hana Krupová, Paletky.cz


Unifikovaný vzhľad Martinovi imponuje, a tak bola japonská borovica jasnou voľbou. Táto drevina má výraznú kresbu letokruhov, ktorá po naolejovaní získala tmavší žltohnedý nádych. Originálnym ukladaním dosiek vznikli originálne atypické dvierka.

2515857
ŠTĚPÁNKA PASEKOVÁ


Unifikovaný vzhľad Martinovi imponuje, a tak bola japonská borovica jasnou voľbou. Táto drevina má výraznú kresbu letokruhov, ktorá po naolejovaní získala tmavší žltohnedý nádych. Originálnym ukladaním dosiek vznikli originálne atypické dvierka.

„Predstavu o novej kuchyni som už nosil nejaký ten piatok v hlave. Presne som vedel, čo chcem. Skombinovať drevo s nehrdzavejúcou oceľou. Tiež som potreboval do skriniek nainštalovať mačací záchod, čo sa ukázalo ako najväčšia výzva. Som rád, že sa nám nakoniec podarila taká úžasná minimalistická kuchyňa a už teraz sa teším na ďalšie realizácie.“

Martin Roman, majiteľ

Katkin pohľad

Spôsob, akým pristúpili manželia zo štúdia Paletky.cz k recyklácii paliet, ma absolútne nadchol. Videla som už množstvo nevzhľadných realizácií z robustných europaliet. Avšak rozobraté, krásne drevené palety a z nich nábytok, aký si len viete predstaviť, to je už celkom iná liga, čo poviete? Je ekologický, moderný aj praktický.

V ničom nezaostáva za súčasnými trendmi – funkciou ani vzhľadom. Ťažko mu niečo vyčítať. Azda len čas potrebný na realizáciu. No tu dávam do pozornosti práve majiteľovo priznanie, že si (možno na rozdiel od iných) rád počká na dobre vykonanú prácu.

Takúto trpezlivosť s návrhármi a remeselníkmi by som z celého srdca dopriala nielen sebe, ale i mnohým z nás. Možno by sme tým v konečnom dôsledku prispeli k ekologickejším a ku krajším interiérom a k pokoju v duši, ktorý sa nedá ničím kúpiť.

mestský byt

plocha: 45 m²

lokalita: Praha, Česká republika

TEXT: KATARÍNA PAUKEJE
FOTO: ŠTĚPÁNKA PASEKOVÁ, NATALIIA SALLI
ZDROJ: časopis Môj dom

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: drevené palety minimalizmus
Zdieľať článok
Ako si Štefan zhotovil domácu udiareň zo zvyškov, ktoré našiel v pivniciUrob si sám

Ako si Štefan zhotovil domácu udiareň zo zvyškov, ktoré našiel v pivnici

Ako pestovať zemiaky v nádobách?Záhrada

Ako pestovať zemiaky v nádobách?

Samočistiaci prírodný bazén alebo kúpacie jazierko: Všetky pre a proti, ktoré by ste mali vedieťUrob si sám

Samočistiaci prírodný bazén alebo kúpacie jazierko: Všetky pre a proti, ktoré by ste mali vedieť

Tajomstvá úspechu pestovania čučoriedok: Ochutnajte drobné plody z vlastnej záhradyZáhrada

Tajomstvá úspechu pestovania čučoriedok: Ochutnajte drobné plody z vlastnej záhrady

Diskusia