Zdroj: iStock

Ako urobíte váš dom či byt viac udržateľným?

06. 04. 2021
Zdieľať

Jedným z najaktuálnejších smerovaní architektúry je udržateľnosť. V skratke znamená použitie prírodných materiálov, neraz recyklovaných; technológií a procesov, ktoré znižujú uhlíkovú stopu, vylepšujú využitie energií, sú v súlade s prostredím a v konečnom dôsledku smerujú k ozdraveniu planéty. Pri navrhovaní novostavieb pracujú architekti s udržateľnosťou a výberom materiálov prakticky od prvého momentu. Ako však dosiahnuť udržateľnosť v staršom dome či paneláku?

Izolujte podkrovie, strechu a vonkajšie múry

Omnoho lepšie vlastnosti rodinného domu dosiahnete izoláciou podkrovia, strechy, ale aj vonkajších múrov zvnútra. Ak si vyberiete správne materiály a kvalifikovanú firmu, ktorá to urobí, dosiahnete nielen úsporu energií, ale aj zdravšie prostredie pre váš každodenný život.

Zatepľovanie strechy

Zdroj: iStock

Vymeňte okná za trojité

Aktuálne sú ideálnym riešením okná s trojitým zasklením a viacbodovým zamykaním. Zabránite tak zbytočnému a nechcenému úniku tepla. Znie to neuveriteľne, ale väčšina tepla uniká cez okná, a to aj keď sú zatvorené. Na vine sú staré poškodené rámy, nefunkčné tesnenia alebo samotné okná. 

Prečítajte si tiež
Svojpomocne aj ekologicky: Multifunkčné riešenie podkrovia pri trnavskom štadióne

Dnes sú okná s trojitými sklami k dispozícii už aj v historických dizajnoch, ktoré sú takmer na nerozoznanie od pôvodných okien. Takéto okná sú vhodné do chránených oblastí. Najdlhšiu životnosť majú okná z veľmi odolného hustého horského dreva z európskych lesov. Okrem úspory energií majú aj ďalšiu veľkú výhodu – dokážu výrazne zmierniť hluk, ktorý prichádza z ulice.

Inštalácia strešného okna

Zdroj: iStock

Zvážte použitie tepelného čerpadla

Ak máte vlastný dom, oplatí sa zvážiť použitie tepelného čerpadla na ohrev teplej vody a vykurovanie – namiesto plynového, naftového alebo priameho elektrického systému. Prečo?

Odpoveď je jednoduchá. Tepelné čerpadlá a tepelné siete sú účinné spôsoby, ako stavby dosiahnu nízkouhlíkové vykurovanie. Je potrebné, aby boli tepelné čerpadlá navrhnuté, inštalované a prevádzkované správne. Montáž tepelného čerpadla a siete je možné realizovať aj dodatočne. Samozrejme, nebude to také jednoduché, ako keby bolo súčasťou projektu od jeho začiatku.  

Nainštalujte ventilačný systém

Plánujete väčšiu rekonštrukciu? Nezabudnite na ventilačný systém so spätným získavaním tepla. Zabezpečí dostatok čerstvého vzduchu, ktorý je pasívne ohrievaný teplým vzduchom z kúpeľní a kuchýň. A to i v zimnom období pri zatvorených oknách a úplne bez prievanu.

Výborným riešením je centralizovaný systém s peľovým filtrom, ktorý je pri minimálnych stratách schopný ohriať mrazivý chladný zimný vzduch na približne 20 stupňov, a to prakticky nonstop. Môžete si nainštalovať aj filter na oxid dusičitý, ktorý zvýši kvalitu života alergikom a astmatikom a zvládne aj ďalšie zdravotné riziká – vyplývajúce zo znečistenia ovzdušia výfukovými plynmi.

Prečítajte si tiež
Bývanie z dreva, slamy a korku? Udržateľný dom s mimoriadne jednoduchou architektúrou

Myslite do budúcnosti

Rekonštrukciu nerobíme len na rok či dva, preto je veľmi dôležité zobrať do úvahy budúcnosť. Ak plánujete rozšíriť rodinu, je vhodné do väčších miestností pridať posuvné alebo sklopné rozdeľovače priestoru. Oceníte ich aj pri moderných spojených kuchyniach s obývačkou a jedálňou. Zídu sa vždy, keď bude niekto z rodiny potrebovať väčšie súkromie.

Posuvné drevené dvere

Zdroj: iStock

Dajte nábytku druhú šancu

Je množstvo spôsobov, ako oživiť staré materiály, nábytok, využiť rôzne, už raz použité prvky. Existujú dokonca spoločnosti, ktoré predávajú už použité kuchynské skrinky, pracovné dosky a iné druhy a časti nábytku.

Recyklovaný nábytok je podstatne lacnejší ako nový, a neraz tu nájdete jedinečné kúsky. Okrem úspory financií takto prispejete aj k zníženiu uhlíkovej stopy.

sieťka na zeleninu a ovocie

Zdroj: iStock

Obmedzte používanie plastu

Existuje mnoho spôsobov, ako znížiť množstvo jednorazových plastov v domácnosti. Nádoby na potraviny i drogériu nahraďte sklenými alebo kovovými, nepoužívajte plastové riady či príbory. Zredukujte používanie igelitových vrecúšok, igelitky nahraďte látkovými taškami, ktoré ľahko operiete. V predajniach a v e-shopoch si vyberajte ekologicky balené potraviny a nápoje. A samozrejme – trieďte odpad. 

Prečítajte si tiež
Na čo myslieť pri zariaďovaní udržateľnejšieho interiéru?

Sabína Zavarská

Foto: iStock

Kategória: Technológie
Tagy: ekologické domy renovácia nábytku tepelné čerpadlá úsporné okná
Zdieľať článok

Diskusia