Zdroj: David Barbour

Nenechajte sa oklamať fádnym vzhľadom. Nádherne obnovený dom z 18. storočia vás očarí svojím interiérom

10. 07. 2024
Zdieľať

Využitie dvojpodlažného rodinného domu v gregoriánskom štýle na podnikateľské účely po desaťročiach pominulo. V rukách nového vlastníka tak mohla historická budova opäť získať niekdajší pôvab. O jej premenu sa zaslúžili architektky z AGORA architecture + design.

Historická budova sa nachádza v prímorskej štvrti Portobello na predmestí Edinburghu. Bývanie v tejto lokalite láka usporiadanou výstavbou prevažne radových rodinných domov. Prislúcha k nemu i dlhé pásmo pieskovej pláže. Patrí k navštevovaným miestam s množstvom kúzelných zmrzlinární, kaviarničiek a barov. Neďaleko od nej sa tiahnu uličky s typickou anglickou architektúrou prevažne z gregoriánskeho a viktoriánskeho obdobia, teda približne z 18. až 19. storočia.

Vďaka nim bola štvrť Portobello vyhlásená za chránenú pamiatkovú zónu. Dodnes si teda miestne budovy zachovávajú svoj neobyčajný, rokmi takmer nemenný šarm.

Staré v novom svetle

Rodinný dom, respektíve dvojdom, slúžil dlhé obdobie ako sídlo zubného lekára s ambulanciou. Mladá dvojica, ktorá ho po ňom nadobudla, si vytýčila jasný cieľ vrátiť mu pôvodnú, rýdzo rezidenčnú funkciu. Nároky na obnovu niekdajšej architektonickej slávy budovy sa zároveň stretli s predstavami o kvalitne zmodernizovanej domácnosti.

Prečítajte si tiež
Obdivuhodná premena tmavého a nepraktického bytu: Moderný dizajn s viktoriánskymi prvkami

Jednoduchá hmota objektu s plochou strechou pripomína kváder s neutrálnou hnedou fasádou. Jemná zdobnosť sa dotkla len dolného podlažia vďaka zvýrazneniu muriva. Klasický vzhľad, typický pre celú okolitú zástavbu, porušuje voľne prístupná predzáhradka s atmosférou galerijných exteriérov. Tento originálny prístup k záhradnej úprave, nenápadnej a odvážnej zároveň, dáva tušiť, že pri rekonštrukcii domu nezostalo len pri reštaurovaní zachovaných prvkov.

Zrekonštruovaný historický dom s elegantným vstupom a modernou záhradnou úpravou.

V budove bola kedysi zriadená zubná ambulancia. Dnes v nej sídli štvorčlenná rodina. Zdroj: David Barbour

Viac fotografií nájdete pod článkom v galérii.

Aj naďalej samostatná

Do domu sa vstupuje tradične po menšom kamennom schodisku vpravo. Vstupný priestor je skromný, dominuje mu dvojramenné schodisko pokryté čierno-sivým kobercom s pásikavým vzorom.

Prečítajte si tiež
Vďaka rekonštrukcii viktoriánskeho dvojdomu vynikla tehlová prístavba

Po ľavej strane vstupu sa nachádza obývacia izba s dvomi oknami a oblou stenou. Architekti ju ponorili do tlmených farieb, aby jej dodali vážnosť a nádych elegancie. Súhra tmavosivej na stenách a čalúnení a čiernej na stojacej lampe a kozube sa efektne vyníma nad drevenými parketami.

Súčasťou dolného podlažia je aj malý, vecne zariadený salón. Pozornosť na seba zato strháva kozub so zeleným keramickým obkladom.

Priestranná obývacia izba s moderným nábytkom a krbom v zrekonštruovanom historickom dome.

Obývačka je zariadená relatívne jednoducho, ale nadčasovo. Zdroj: David Barbour

Viac fotografií nájdete pod článkom v galérii.

Ďalšie dvere zo vstupnej haly vedú do zadnej časti domu s priestrannou kuchyňou prepojenou s jedálňou. Táto zóna v sebe kombinuje funkciu, osobnosť a dobrý dizajn. Biely odtieň linky rozjasňuje priestor, forma a štýl zvýšili jej kapacity. K dojmu priestrannosti najvýznamnejšie dopomohla presklená prístavba so svetlíkom. Jej súčasťou je drevený jedálenský stôl, z ktorého je vďaka veľkoformátovému preskleniu na okne a posuvných dverách príjemný výhľad na trávnatú záhradku.

Moderná kuchyňa s bielymi skrinkami, veľkým oknom a jedálenským kútom.

Pôvodnú kamennú dlažbu v dome objavili počas renovácie pod vrstvou betónu. Neskôr bola starostlivo vyčistená a vrátená na svoje miesto. Zdroj: David Barbour

Viac fotografií nájdete pod článkom v galérii.

Prístavba ako súčasť domu

Jednými z posledných nepreskúmaných dverí na prízemí sú tie pod schodiskom. Vedú do bočného, jednopodlažného, novšieho objektu, ktorý nabral na seba podobu architektúry domu. Zmenou interiérových podmienok tu vznikol úžitkový priestor s práčovňou, kotlom a technickou miestnosťou. Nechýba ani kúpeľňa s avokádovozeleným štvorcovým obkladom. Bočná prístavba umožňuje predný, zadný aj vnútorný vstup.

Kúpeľňa so zelenými kachličkami, sprchovým kútom a bielym sanitárnym zariadením.

Popri prevažne neutrálnych farbách interiéru pôsobí zelená kúpeľňa nečakane. Zdroj: David Barbour

Viac fotografií nájdete pod článkom v galérii.

Spálňa ako letisko

Väčšina rozlohy horného podlažia patrí spálni s tromi oknami. Vysoký strop, nová svetlá podlaha a vstavaný úložný nábytok v pastelovom tyrkysovom odtieni ju omladili. Vstup do vlastnej kúpeľne je ukrytý za dvierkami jednej z nábytkových zostáv oproti manželskej posteli. Toaletný stolík sa nesie v rovnakom štýle ako úložný priestor.

Prečítajte si tiež
V historickom dome videli potenciál a zamilovali sa doň. Neuveriteľné, ako dokázali zmeniť chátrajúcu budovu na tento skvost!

Moderný dizajn sa dotkol objektu úmerne, skryto za fasádou. Pri kompletnej rekonštrukcii domu sa podarilo objaviť všetky pôvodné prvky pod vrstvou nesúrodých stavebných či dekoratívnych zásahov a úspešne ich zreštaurovať. Boli to napríklad drevené obklady, soklové lišty, kovové schodiskové zábradlie, podlahy, kozuby by či okenice.

Svetlá a vzdušná spálňa s moderným zariadením a veľkými oknami v zrekonštruovanom historickom dome.

Hlavná spálňa sa nachádza na poschodí a vyniká svojou vzdušnosťou a presvetlenosťou. Zdroj: David Barbour

Viac fotografií nájdete pod článkom v galérii.

Energetická kondícia

Projekt rekonštrukcie zohľadnil tiež energetickú náročnosť objektu. Nová tepelná izolácia je diskrétne zabudovaná medzi podlahové a stropné trámy a na stenách bez ozdobných ríms. Okná na prednej fasáde nahradili tie isté, jediný rozdiel je v ich kvalite. Dobrá kondícia okien na zadnej fasáde nedala príležitosť k výmene, prešli len technickou údržbou.

Zadná časť zrekonštruovaného domu s kamennou fasádou a moderným prístavkom.

Kým okná v prednej časti budovy boli menené, tie na zadnej strane boli v dobrom stave, a tak boli len obnovené. Zdroj: David Barbour

Viac fotografií nájdete pod článkom v galérii.

Renovácia vily v gregoriánskom štýle

Architekti: AGORA architecture + design
Lokalita: Portobello, Edinburgh, Spojené kráľovstvo

Text: Katarína Mácová
Foto: David Barbour

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: historický dom rekonštrukcia domu renovácia domu
Zdieľať článok
Žiadatelia o dotáciu na obnovu domu si na vyjadrenie počkajú do letaASB.sk

Žiadatelia o dotáciu na obnovu domu si na vyjadrenie počkajú do leta

K obnove domov majiteľov motivuje aj vidina nižších účtov za energieASB.sk

K obnove domov majiteľov motivuje aj vidina nižších účtov za energie

Piata mimoriadna výzva Obnov dom: Aký je príspevok na opravu škôd po zemetrasení a krupobití?ASB.sk

Piata mimoriadna výzva Obnov dom: Aký je príspevok na opravu škôd po zemetrasení a krupobití?

Kvíz: Ako dobre sa vyznáte v dotáciách Obnov dom? Otestujte sa!ASB.sk

Kvíz: Ako dobre sa vyznáte v dotáciách Obnov dom? Otestujte sa!

Diskusia