Zdroj: Archív čitateľa

Prácu, na ktorú si mnohí volajú drahých majstrov, zvládol Peter svojpomocne. Takto spoznáte kvalitnú robotu kamenára, prezradil

30. 07. 2024
Zdieľať

Dominantou centrálneho priestoru dennej zóny je krb s masívnym komínom. V tejto časti majú domáci prízemie otvorené až do krovu. Krb je umiestnený medzi dvoma vysokými preskleniami, ktoré pozerajú na Poľanu. Aby bol ešte zaujímavejší, náš čitateľ a pán domáci Peter Vilhan sa ho rozhodol vlastnoručne obložiť andezitom, ktorý hrá farbami od sivej cez medenú, hnedú, zlatistú až po svetlú ružovú. Poprosili sme ho o návod pre ďalších čitateľov, ako na to. 

Čo vás priviedlo k rozhodnutiu obložiť si krb vlastnoručne? Máte blízko ku „kutilským“ prácam?

Určite, povolaním som stavbár geodet. Ako 19-ročný som odcestoval za prácou do Írska a spoznal som tam jedného Slováka – kamenára. Vďaka nemu som pričuchol k tomuto remeslu. Obkladali sme domy či ploty kameňmi, učil som sa nové zručnosti. Zapáčilo sa mi to a povedal som si, že raz budem mať takto obložený dom. Dnes mám andezitom obložený 400 cm vysoký a 80 cm široký krb s komínom a plánujem kameňom obložiť aj časť domu zvonku.

Čitateľ Peter pri obkladaní kozubu andezitom.

Peter sa kamenárstvu priučil od kamaráta v Írsku. Získané zručnosti potom zužitkoval doma. Zdroj: Archív čitateľa

Prečo práve andezit? Jeho krása je evidentná, ale pri podobných riešeniach sú predsa len dôležité aj iné parametre.

Okrem toho, že je to veľmi kvalitný a pekný stavebný kameň, pri výbere zavážila aj skutočnosť, že je to lokálny materiál. V našom okolí sa andezit ťaží. Kúsky, s ktorými som pri obkladaní krbového komína pracoval, sú vlastne stavebný odpad. Ukladal som ich tak, aby podľa možnosti nevznikali žiadne škáry. Je to síce náročnejšia, ale efektnejšia a kvalitnejšia práca.

Prečítajte si tiež
Novostavba rodinného domu so záhradou, bazénom a kamennou fasádou zaujme už na prvý pohľad

Za zmienku stojí, že rohy krbu máte obložené tak, akoby bol samotný kameň v tvare písmena L, teda rohový.

Áno, aj podľa toho spoznáte precíznu prácu kamenára. Jednoducho žiaden okraj kameňa na rohu nemôže mať napríklad 45-stupňový sklon. Samozrejme, dnes sa vyrábajú tvarovo dokonalé umelé obklady, pri ktorých nedostatky na prvý pohľad nevidíte, ale kvalitu a samotný materiál ľahko rozpoznáte, a to nielen na dotyk. Nehovoriac o funkčnosti.

Detailný pohľad na andezitový obklad kozubu.

Kvalitnú prácu kamenára spoznáte aj podľa toho, že rohy tvoria precízny 90-stupňový uhol, vraví čitateľ Peter. Zdroj: Archív čitateľa

Aký je teda funkčný rozdiel medzi umelým obkladom a obkladom z andezitu, respektíve prírodného kameňa?

Keď máme večer zakúrené v krbe, ešte ráno je obkladový kameň teplý. Nasaje teplo z ohňa, ktoré následne postupne uvoľňuje. Je to vlastne spôsob, ako z krbu vyťažíte viac tepla, než keby nebol obložený andezitom. Umelé obklady nedokážu nabaľovať a udržiavať teplo. Samozrejme, tých výhod v prospech prírodného kameňa je podstatne viac.

Prečítajte si tiež
Kamenné podlahy sú stále veľmi populárne! Inšpirujte sa, ako ich môžete využiť v interiéri

Váš krb stojí v obývačke s dvojitou výškou stropu, ktorá je otvorená až do krovu. Dokáže vyhriať celý tento priestor?

Kozub má veľký „displej“, čo večer vytvára pôsobivú atmosféru. Podarilo sa mi zohnať širší, ale plytší model, ktorý sa dal optimálne zabudovať do zvoleného priestoru. Na poschodí mám pracovňu a musím povedať, že náš krb vykúri aj jej priestor, nielen samotnú obývačku. Na druhej strane, mnoho majiteľov rodinných domov neberie pri výbere krbu do úvahy objem vykurovaného priestoru a zvolia si krb s veľkým výkonom – potom majú priestor logicky prekúrený a zbytočne míňajú palivo.

Kozub s andezitovým obkladom pri dvoch veľkoformátových oknách.

Kameň na kozube je v podstate stavebným odpadom. Čitateľ Peter sa ho však rozhodol efektívne zužitkovať. Zdroj: Archív čitateľa

Čo všetko je potrebné, aby sme sa mohli tešiť z takéhoto prírodného krbového obkladu? Ako ste postupovali?

Na realizáciu samotného krbu som si prizval odborníkov. Čo raz do domu zamurujete, už predsa nechcete búrať. Takže s obkladom som začal, až keď bol krb z technickej stránky doladený, izolovaný. Najskôr som komín v interiéri obmuroval, nasledovalo lepidlo so sieťkou a potom prácne obkladanie zospodu až hore.

Na čo treba dávať špeciálny pozor pri výrobe takéhoto obkladu?

Aby ste lepidlom nezašpinili dvierka alebo kamene. Odporúčam ešte v deň práce skontrolovať a vyčistiť miesta, kde je lepidlo a nemalo by byť. Na druhý deň ho už neodstránite.

A ďalšia chyba? Rozhodne nie je dobré obkladať smerom zospodu nahor po úzkych pásoch. Pracujte s celou šírkou a postupne, inak vám môže obklad spadnúť, kameň má predsa len svoju váhu. Začnite teda odspodu po celej šírke a postupne choďte hore, medzitým nechajte jednotlivé „podlažia“ preschnúť.

Čitateľ Peter stojí na lešení pri obkladaní kozubu andezitom.

Andezit je lokálnym materiálom, ťaží sa totiž neďaleko domu, v ktorom býva Peter. Zdroj: Archív čitateľa

Koľko vám trvala táto pedantná práca celkovo?

Krb som obkladal po práci asi 4-5 hodín denne. Celkovo to trvalo zhruba mesiac.

Ak sa môžem spýtať, v akých hodnotách sa pohybuje finančná investícia do takéhoto projektu?

Úprimne, neviem presne. No viem, že umelé obklady, ktoré napodobňujú kameň, sú neraz drahšie ako kameň samotný. Druhá vec je práca. S kameňom sa pracuje ťažšie, práca kamenára je náročnejšia, a preto aj drahšia. A kvalitne vám ju neurobí hocikto.

Detaily projektu

Kto tu býva: Rodina nášho čitateľa Petra Vilhana, ktorý vďaka zručnostiam a skúsenostiam vlastnými rukami obložil krb a jeho komín kameňom.
Realizácia: 2022 – 2023
Trvanie: 140 – 150 hodín práce

Text: Sabína Zavarská
Foto: Archív čitateľa
Zdroj: Časopis Môj dom

Kategória: Obývacia izba Vaše tipy
Tagy: kamenný obklad kozub krb stavebné práce svojpomocne
Zdieľať článok
4 videonávody, ako si uviazať cesnakZáhrada

4 videonávody, ako si uviazať cesnak

Ako urobiť sokel na domeDom z tehly

Ako urobiť sokel na dome

Marek postavil dom svojpomocne – vyhralo jednovrstvové murivoDom z tehly

Marek postavil dom svojpomocne – vyhralo jednovrstvové murivo

Betónovanie v zime: pri akej teplote sa to ešte dá?Dom z tehly

Betónovanie v zime: pri akej teplote sa to ešte dá?

Diskusia