Zdroj: Maxime Brouillet

Rodina z veľkomesta si našla útočisko v divokom lese. V dome pri jazere by stačila chvíľa a zabudli by ste na stres

09. 08. 2024
Zdieľať

Rodinné útočisko ponorené v hlbokom lese v blízkosti kanadsko-americkej hranice prekonáva všetky pochybnosti o stavebných možnostiach v náročných terénnych podmienkach. Architekti z Matière Première Architecture stvorili objem domu, ktorý originálne reflektuje formu nehnuteľností v regióne. A má úžasný výhľad na jazero Memphremagog.

Rozsiahla nehnuteľnosť stojí na strmom skalnom útese nad jazerom. Jeho adresa je len orientačná, a to v blízkosti dediny Ogden v oblasti Eastern Townships v Quebecu. O to výpovednejšie znie názov projektu De la Descente (franc. prekl. Zo vzostupu). Mladý pár ním zatúžil zhmotniť svoje predstavy o lesnom útočisku pre seba, svoje deti a priateľov.

Letecký pohľad na moderný dom zasadený v lese, s výhľadom na jazero a okolitú prírodu.

Jazero Memphremagog, pri ktorom stojí nehnuteľnosť, sa asi z troch štvrtín nachádza  v provincii Quebec v Kanade, zvyšok patrí štátu Vermont v USA. Obec Ogden, pri ktorej stojí i rodinný dom, sa nachádza v blízkosti hraníc oboch krajín. Zdroj: Maxime Brouillet

Viac fotografií nájdete pod článkom v galérii.

Terén vhodný pre nápady

Dom vyrástol na malej plošine medzi dvoma príkrymi svahmi a s jediným možným prístupom k nehnuteľnosti – zospodu. Takéto situovanie domu nie je náhodné. Ponúka totiž široký výhľad na nekonečnú vodnú hladinu, lemovanú kopcami. Členitosť nehnuteľnosti reaguje na časom poznačené rodinné domy, chaty a budovy, ktoré postupne zväčšujú svoje mierky a usporiadanosť rôznymi dostavbami. Architekti dokázali toto pozorovanie efektne pretlmočiť.

Prečítajte si tiež
Šperkárka našla ideálne miesto pre svoju tvorbu v nenápadnej chate na lesnej čistinke. Užíva si tam božský pokoj

Realizácia v kanadskej divočine si teda vyslúžila špecifickú typológiu. Na pohľad môže pripomínať aj zhluk kamenných prírodných krás. Prioritou bolo, samozrejme, nechať stavbu harmonicky splynúť s prostredím.

Rozľahlý drevený dom s kovovou strechou, obklopený hustým lesom v harmonickom spojení s prírodou.

Dom si medzi stromami takmer ani nevšimnete. Zdroj: Maxime Brouillet

Viac fotografií nájdete pod článkom v galérii.

Cesta do domu cez garáž

Napriek rýdzo prírodnej lokalite je dom dostupný autom po štrkovej ceste. Ku krytému parkovaniu slúži dvojpodlažná garáž mimo hlavnej budovy. Jej súčasťou je aj vnútorné schodisko, vedúce do hornej, podkrovnej časti s veľkorozmerným oknom. Priestor slúži na ubytovanie hostí, ale aj ako priechod na prízemie ústrednej časti domu. Tento spôsob sprístupnenia je originálny a nečakaný. Napravo v kamennom teréne je dostupné aj ďalšie, lomené schodisko.

Moderná garáž s dreveným obložením a veľkým oknom, zasadená do lesného prostredia so štrkovým chodníkom.

Po štrkovej prístupovej ceste sa dostanete ku garáži, nad ktorou je obytný priestor pre hostí a zároveň vstup na plošinu domu. Zdroj: Maxime Brouillet

Veľké kusy v malom počte

Okrem záujmu o samotnú lokalitu si majitelia priali obývací priestor, v ktorom by sa cítili ako v modernej katedrále. Teda taký s vysokým stropom a trojuholníkovým presklenením. Prvotné rozpaky architektov, ako túto požiadavku zakomponovať do vizuálnej koncepcie projektu, sa však po hlbšej úvahe rýchlo rozplynuli.

Prečítajte si tiež
Túžili po prírode, ale chceli zostať i v meste. Po rokoch hľadania našli dokonalý domov v starej chalupe

Dom je vo finále podľa majiteľov priestranný a veľkolepý. Obývaciu izbu zapĺňa modulárna sedačka v svetlom odtieni, totožnom s kobercom. Pozadie sedačky tvorí priečka z transparentného skla, ktorej účelom je presvetľovať vstupný priestor domu. Veľkorysá plocha dennej zóny pojala aj jedálenský stôl s kapacitou pre osem osôb. Ostatné zariadenie tvorí už len kozub a vstavaný zásobník na drevo. Steny a strop obložené bielym cédrom vytvárajú kľúčový charakter interiéru.

Priestranná obývacia izba s vysokými stropmi, veľkými oknami a výhľadom na prírodu, doplnená minimalistickým nábytkom.

Majitelia si želali bývanie, v ktorom by sa cítili ako v modernej katedrále. Po úvahách im toto želanie architekti splnili. Zdroj: Maxime Brouillet

Viac fotografií nájdete pod článkom v galérii.

Kuchyňa vo vedľajšom priestore disponuje bohatým úložným miestom a masívnym ostrovom so zabudovaným drezom. Drevené dvierka v nadčasovom dizajne ladia s obkladom. Spoločenskú zónu zjednocuje lesklá sivá liata podlaha, ktorá farebne ladí s pracovnou doskou.

Pohľad z kuchyne na obývaciu izbu s dreveným obložením, moderným nábytkom a veľkými oknami.

Kuchyňa je s obývačkou síce prepojená, ale zároveň má samostatný priestor. Je tak možné nerušene chystať jedlo, no zároveň byť súčasťou spoločenského diania.

Viac fotografií nájdete pod článkom v galérii.

Spálne na úrovni stromov

Súkromné priestory obyvateľov domu s niekoľkými spálňami a kúpeľňami as nachádzajú na hornom, podkrovnom podlaží. Dostanete sa naň po drevenom schodisku v zadnej časti domu.  Väčšina okien v izbách je orientovaná na jazero a vďaka ich vyvýšenej polohe vzniká dojem, že sa spálne nachádzajú v korunách stromov.  Voľba podkrovia miesto samostatného podlažia zohľadnila odporúčané proporcie domu podľa miestnych zvyklostí príliš nevytŕčať.

Elegantná kúpeľňa s dreveným nábytkom, veľkým zrkadlom a modernými sanitárnymi zariadeniami, doplnená prirodzeným svetlom.

Kúpeľne v dome sa nesú v rovnakom minimalistickom dizajne ako zvyšok domu. Zdroj: Maxime Brouillet

Viac fotografií nájdete pod článkom v galérii.

Bazén pripomína jazero

Vnútorné priestory domu predlžuje do exteriéru drevená terasa s bazénom. Neďaleko od nej pod obývacou izbou si obyvatelia zriadili malé ohnisko s posedením a výhľadom na jazero. Dláždené chodníčky okolo domu zútulňujú jeho bezprostredné okolie. Dom od divokej prírody delia len malé, udržiavané trávnaté plochy.

Prečítajte si tiež
Ideálne víkendové miesto pre rodinu s tínedžermi: Jednoduchá stavba narúša predstavy, ako má vyzerať chata v lese

Vonkajší obklad domu pochádza z miestneho cédru, ktorý bol vybraný pre svoje trvácne kvality, odolnosť a príbuznosť s okolitým prostredím. Najväčšiu výzvu priniesla doprava stavebného materiálu, predovšetkým konštrukčných prvkov, betónu a okien. Jedinou stavebnou realizáciou v celom šírom okolí je azda len drevené mólo pre kotvenie člnov.

Aj napriek výzvam a divokému prostrediu však celý projekt domu pôsobí uvoľnene a hravo, a to aj vďaka príjemnej skladbe materiálov či počtu mnohých individuálne poňatých zákutí.

Drevená terasa s vonkajším bazénom vedľa moderného domu v prírodnom prostredí.

Kúpanie si domáci môžu užiť aj v čase, keď je voda v jazere príliš studená či nebezpečná. Zdroj: Maxime Brouillet

Viac fotografií nájdete pod článkom v galérii.

De La Descente

Architekti: Matière Première Architecture
Lokalita:
Ogden, Eastern Townships, Quebec, Kanada
Rozloha:
418 m2
Realizácia:
2023

Text: Katarína Mácová
Foto: Maxime Brouillet
Zdroj: v2com

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: Dom s výhľadom minimalizmus prírodný štýl rodinný dom
Zdieľať článok
Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?Dom z tehly

Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?

Poschodový rodinný dom: 5 inšpirácií s plochou strechouDom z tehly

Poschodový rodinný dom: 5 inšpirácií s plochou strechou

Aj z lenivosti môže vzniknúť pekné bývanie – navyše viacgeneračnéDom z tehly

Aj z lenivosti môže vzniknúť pekné bývanie – navyše viacgeneračné

Murovaný záhradný krb: 11 inšpirácií pre začiatočníkovDom z tehly

Murovaný záhradný krb: 11 inšpirácií pre začiatočníkov

Diskusia