Malé a fajnové silvestrovské koláčiky, ktorých príprava nezaberie veľa času
Pri koncoročnej oslave nemôže na stole chýbať niečo sladké. Ak vám už z vianočnej várky nič nezostalo, vyhrňte si rukávy a pustite sa do pečenia týchto fajnových minikoláčikov.
Plnené orechy
Obľúbené vianočné pečivo v modernom poňatí v kombinácii s čiernym kakaom. Jednoduchá príprava – 20 minút. Z cesta pripravíte približne
70 ks.
INGREDIENCIE
Na cesto
- 350 g hladkej múky
- 120 g mletých vlašských orechov
- 100 g práškového cukru
- 250 g zmäknutého masla
- 2 zarovnané PL čierneho kakaa
Na krém
- 100 g zmäknutého masla
- 100 g práškového cukru
- 40 g mletých vlašských orechov
AKO NA TO
Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s orechmi a cukrom. Pridáme maslo a ručne vypracujeme na hladké cesto. Potom ho rozdelíme napoly. Jednu polovicu cesta zafarbíme kakaom. Cestá postupne vtlačíme do vymastených formičiek. Formičky rozložíme na plech na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme na 160 °C (v teplovzdušnej rúre na 140 °C) asi 8 minút. Pečivo necháme krátko vychladnúť a ihneď ho vyklopíme z formičiek.
Na prípravu krému v mise vyšľaháme maslo elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Pridáme cukor a orechy a vyšľaháme dohladka. Vždy svetlé a tmavé orechy zlepujeme krémom k sebe.
Krehké arašidové rožteky
S duo polevou kakao-škorica budú na každú príležitosť. Jednoduchá príprava – 20 minút. Z cesta pripravíte 40 ks.
INGREDIENCIE
Na cesto
- 250 g hladkej múky
- 200 g arašidovej múky
- 80 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 200 g zmäknutého masla
- 2 žĺtky
Na poliatie
1 poleva duo kakao-škorica
AKO NA TO
V mise zmiešame múku s arašidovou múkou, cukrom a vanilkovým cukrom. Pridáme žĺtky a maslo a ručne vypracujeme hladké cesto. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme asi na 15 minút do chladničky. Z cesta vytvarujeme valček a nakrájame ho na 40 dielov. Z dielov vytvarujeme rožteky a poukladáme ich na plechy vyložené papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme na 160 °C (v teplovzdušnej rúre na 140 °C) asi 8 minút. Rožteky necháme vychladnúť. Polevu rozpustíme podľa návodu na obale, rožteky polejeme a necháme stuhnúť.
Vianočný crocquembouche
Francúzsky vianočný stromček z profiteroliek z odpaľovaného cesta plnený krémom a zlepeným karamelom. Pre skúsených, príprava 60 minút.
Z cesta pripravíte asi 50 ks.
INGREDIENCIE
Na cesto
- 125 ml vody
- 125 ml polotučného mlieka
- 100 g masla
- 160 g hladkej múky
- 5 g cukru
- 4 vajcia
- štipku soli
Na náplň
- 1 Zlatý klas
- 400 ml polotučného mlieka
- 150 g zmäknutého masla
- 50 g práškového cukru
AKO NA TO
V kastróliku prevaríme vodu s mliekom a maslom. Pridáme múku zmiešanú s cukrom a soľou a vymiešame dohladka. K zmesi pridáme vajcia a vyšľaháme šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Cukrárske vrecko naplníme cestom a na vymastené plechy vytvarujeme pusinky s priemerom 3 cm. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme na 180 °C (v teplovzdušnej rúre na 160 °C) asi 10 minút. Pečivo necháme vychladnúť.
Na prípravu náplne uvaríme Zlatý klas so 400 ml mlieka a bez cukru. Maslo s cukrom vyšľaháme do peny, postupne pridávame vychladnutý Zlatý klas a šľaháme dohladka. Náplň vložíme do cukrárskeho vrecka a pečivo naplníme. Odložíme do chladničky a necháme stuhnúť.
Tipy a postup na vytvorenie pyramídy, hviezdičiek z fondánu, polevy, zdobenie a servírovanie nájdete na www.oetker.sk.
Vianočné čokoládové tortičky
Pre milovníkov kakaa a čokolády (spojenie holandského kakaa a pudingu s arómou čokoláda). Stredná obťažnosť, príprava 30 minút. Z cesta pripravíte 40 ks.
INGREDIENCIE
Na cesto
- 380 g hladkej múky
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 140 g práškového cukru
- 1 škoricový cukor
- 2 zarovnané PL holandského kakaa
- 70 g mletých vlašských orechov
- 250 g zmäknutého masla
- 1 vajce
Na náplň
- 1 puding s čokoládovou arómou
- 300 ml mlieka
- 2 zarovnané PL cukru
- 125 g zmäknutého masla
- 2 zarovnané PL práškového cukru
AKO NA TO
Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s kypriacim práškom, práškovým a škoricovým cukrom, kakaom a orechmi. Pridáme vajce a maslo a ručne vypracujeme na hladké cesto. Cesto dáme na 30 minút do chladničky odpočívať. Potom z rozvaľkaného cesta (na 3 mm), povykrajujeme kolieska a poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme na 180 °C (v teplovzdušnej rúre na 160 °C) asi 10 minút.
Na prípravu náplne uvaríme puding s iba 300 ml mlieka a cukrom podľa návodu na obale a necháme vychladnúť. V mise vyšľaháme maslo s práškovým cukrom dohladka a postupne zašľaháme vychladnutý puding. Vždy dve kolieska zlepíme náplňou k sebe a dáme do chladničky stuhnúť.
Nakoniec rozpustíme tmavú polevu, nalejeme do misky a zamiešame do nej olej. Povrch tortičiek namáčame do polevy, ozdobíme a necháme stuhnúť.
* Odporúčame použiť nasledovné ingrediencie: Čierne kakao, Holandské kakao, Duo poleva kakao-škorica, Tmavá poleva, Vanilkový cukor, Škoricový cukor, Kypriaci prášok do pečiva, Puding aróma Čokoláda, Zlatý klas Originál a Premium Zlatý klas s prírodnou vanilkou od Dr. Oetker.
Pripravila: Miroslava Maceková
Recepty: Dr.Oetker
Foto: Dr.Oetker
Zdroj: Časopis Môj dom