Týchto 7 potravín ste doteraz zrejme skladovali nesprávne. Spoznajte triky, vďaka ktorým vám vydržia čerstvé dlhšie!
Nakupovanie väčšieho množstva potravín naraz vám dokáže ušetriť množstvo peňazí. Na druhej strane sa však môže stať, že časť z nich nakoniec vyhodíte, pretože sa pokazia skôr, ako ich stihnete spotrebovať. Ako teda ušetriť a vyhnúť sa vyhadzovaniu jedla? Princíp spočíva v správnom skladovaní.
Uskladnenie potravín sa začína v momente, keď sa vrátite domov a vybalíte nákup z tašiek. A práve to je dôležitý okamih – jedlo musíte umiestniť tak, aby vydržalo čo najdlhšie čerstvé a chutné. Ponúkame vám preto naše tipy na skladovanie potravín, ktoré vám pomôžu odhaliť najčastejšie chyby a vyhnúť sa im.
Dátum minimálnej trvanlivosti vs. dátum spotreby
Potraviny by zo zákona mali obsahovať údaje, ako je dátum minimálnej trvanlivosti či dátum spotreby. Portál podnikajte.sk uvádza, že ide o dve odlišné informácie, ktoré sú pre spotrebiteľov často mätúce a nevidia medzi nimi rozdiel. Potom sa stáva, že potraviny z nevedomosti skončia v koši, hoci by sa mohli ešte dať skonzumovať.
Jedna z najväčších mylných predstáv je, že nemôžete zjesť jedlo po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti. V tomto prípade ide o odporúčanie výrobcu, ktoré vám napovie, ako dlho bude produkt v dobrom stave. Pri dodržaní správneho skladovania a neporušenosti obalu by však nemalo byť problémom skonzumovať ho aj po tomto dátume. Potravina by poriadku ešte niekoľko dní potom, ako je uvedené na etikete. Je však, samozrejme, stále skontrolovať jej chuť, vôňu i čerstvosť.
V prípade dátumu spotreby však musíte byť opatrnejší. Potraviny, ktoré podliehajú rýchlej skaze, ako je mäso, ryby a mliečne výrobky, spotrebujte výlučne do tohto dátumu. Ak nechcete riskovať pokazený žalúdok či otravu jedlom, po skončení lehoty je najlepšie ich vyhodiť.
Ako predĺžite potravinám životnosť?
Neraz sa však stáva, že potraviny nevydržia čerstvé ani len do konca dátumu spotreby a pri iných, ako je ovocie či zelenina, sa zas neriadime dňom v kalendári, ale jednoducho štádiom ich prirodzenej degradácie. Existuje však niekoľko spôsobov a trikov, ktoré potravinám pomôžu vydržať čerstvé o niečo dlhšie. Prinášame vám preto prehľad často nesprávne skladovaných potravín a možnosti, ako tento problém čo najefektívnejšie vyriešiť.
Bobuľovité ovocie
Ak chcete spomaliť tvorbu plesní na bobuľovom ovocí, pred umiestnením do chladničky ich krátko umyte v roztoku z jedného dielu octu a troch dielov vody. Tým zničíte baktérie, ktoré sa na ovocí nachádzajú a mohli by prispieť k rozvoju chorôb. Riešenia sa však nebojte, pokiaľ dodržíte správny pomer, ocot na ovocí dodatočne neucítite. S ovocím, obzvlášť s malinami, manipulujte opatrne a nedržte ich vo vode pridlho, aby ste proces hnitia naopak neurýchlili.
Po umytí nechajte ovocie dobre usušiť. Ak ste ich kúpili v plastovom obale, vysteľte ho papierovou utierkou, ktorá pomôže regulovať prebytočnú vlhkosť, a usušené ovocie do neho môžete vrátiť. Takto pripravené ho vložte do chladničky,
Šalát
Na predĺženie čerstvosti šalátu stačí jeden šikovný trik. Princíp spočíva v položení suchých listov na kúsok kuchynskej utierky, ktorá odsaje prebytočnú vlhkosť. Potom nezabudnite utierku každých pár dní vymeniť, aby ostala suchá. Šalát sa možno bude zdať trochu zvädnutý, avšak na jeho chuti to nič nezmení.
Bylinky
K bylinkám sa chovajte ako ku kytici kvetov. Pred ich vložením do chladničky ich zabaľte do novín, prípadne ich dajte do pohára s vodou. Gumičkou prichyťte k poháru plastové vrecúško, ktoré vytvorí pre bylinky skvelé skleníkové prostredie, a tým pádom budú aj dlhšie čerstvé.
Olejnaté druhy, ako sú tymián a rozmarín uskladnite tak, že ich zviažete na stonke a zavesíte na suché miesto blízko okna. Sušenie je pre nich ideálne, v chladničke by vám dlho nevydržali.
Chlieb
Na to, aby ste chlebu predĺžili jeho životnosť je dobré uchovávať ho na tmavom a chladnom mieste zabalený v bavlnenej alebo ľanovej utierke či vrecúšku. Tieto materiály sa postarajú o reguláciu vlhkosti a cirkuláciu vzduchu, čím spomalia tvorbu plesne. Pred balením sa uistite, že látka je suchá a pravidelne ju meňte a perte. Zabalený chlieb držte ďalej od kuchynského sporáka či mikrovlnky, lebo nadbytočné teplo by spôsobilo rýchlejší vznik plesne.
V prípade, že nestihnete celý chlieb spotrebovať za 1 – 2 dni, najlepšie urobíte, ak prebytok zmrazíte a plesni a zatuchnutiu sa tým vyhnete. Predtým ho nakrájajte na plátky, aby sa dal rýchlejšie rozmraziť, a uložte ho do uzatvárateľných plastových vreciek určených na mrazenie.
Banány
Banány produkujú viac etylénu ako ostatné ovocie, a preto je najlepšie ich uchovávať samotné. Cieľom správneho skladovania tohto ovocia je preto zabrániť tomu, aby sa etylén v stopkách dostal k zvyšku banánov. Dosiahnete to pevným zabalením stoniek do potravinovej fólie. Ak banán zo zväzku odoberiete, fóliu odstráňte a opätovne ňou stonky obaľte. Toto opatrenie by malo predĺžiť životnosť ovocia o päť dní.
Citróny
Chcete mať k dispozícii čerstvé citróny zakaždým, keď ich potrebujete? Je to jednoduché – najprv ich umyte, vysušte pomocou utierky a nakoniec vložte do vzduchotesného vrecúška alebo nádoby. Uistite sa však, že vnútro nádoby, ako aj citróny sú úplne suché. Takto vám vydržia dva až tri týždne.
Syry
Plastový obal syru neprospieva, práve naopak – keď je zabalený v plaste, neprijíma kyslík, čo môže ovplyvniť jeho chuť a dať šancu rozmnožovaniu baktérií. Vezmite si preto na pomoc papier na pečenie (pri veľmi tvrdých syroch môže byť i alobal) a syr doň dôkladne zabaľte. Takto bude môcť „dýchať“. Pokiaľ je zabalený v celku, mal by takto vydržať sedem dní (mäkký syr) až niekoľko týždňov (tvrdý syr).
Zopár tipov na záver:
- Chcete predísť hnitiu zeleniny či ovocia? Pred vložením do chladničky ich neumývajte. Pridaním zbytočnej vlhkosti do týchto potravín iba urýchľujete proces rozkladu. Umyte ich v momente, keď sa ich chystáte jesť.
- Zvyšky zeleniny, ktoré nespotrebujete, napríklad pri príprave vývaru, vhoďte do vrecúška, zabaľte a vložte do mrazničky. Zvyšný vývar zamrazte vo formách na ľad, aby ste ho mohli pri varení kedykoľvek použiť.
- Ak ste si pri príprave jedla ošúpali viac zemiakov či mrkvy, ako plánujete spotrebovať, vložte ich do sklenenej nádoby naplnenej vodou a dajte do chladničky. Takto by mali vydržať svieže a chrumkavé pár dní.
- Namiesto plastových dóz použite na skladovanie potravín tie zo skla. Jedlo v nich nenapáchne a vydrží dlhšie čerstvé.
- Vedeli ste, že aj oriešky majú limitovanú životnosť? Ak ich chcete udržať dlhšie svieže, vložte ich do vzduchotesnej nádoby do chladničky či mrazničky. V chladničke vám takto zabalené vydržia štyri mesiace, v mraze o trochu dlhšie – až polroka. To sa týka všetkých druhov orechov vrátane arašidov.
Text: Natália Turcovská
Foto: Shutterstock