Ako sa dá nafúknuť minibyt, ktorý má len 13 metrov štvorcových? Pomocou optických trikov dosiahli nemožné!

29. 10. 2021
Zdieľať

Francúzski architekti z ateliéru miogui už dávnejšie rekonštruovali starší byt v Paríži. Tento rok dokončili druhý byt v rovnakej budove. Bol priestorovo podobný, iba s malými rozdielmi. Prekvapivá je však jeho plocha – má len 13 metrov štvorcových! Ako nafúknuť takýto mini bytík, aby v ňom nič nechýbalo a pôsobil vzdušne?

Autori pri rekonštrukcii použili rovnaké koncepty minimalizmu, kompaktnosti, prirodzeného svetla, geometrie, odrazov, pozornosti k detailom a materiálom, ako pri prvom byte. Výsledok je však úplne odlišný. Možnosti, ako upraviť aj malý priestor, sú podľa architektov nekonečné.

Prečítajte si tiež
Zopár jednoduchých úprav rozžiarilo starý panelákový byt v Bratislave

Pôvodný stav novozrekonštruovaného bytu bol absolútne nelogický. Neprimerane veľká kúpeľňa zaberala miesto zbytočne, navyše mala jedno z dvoch okien, ktoré sú pre svetelnosť bytu dôležité. Okrem toho tu bola malá kuchyňa, veľký šatník a posteľ.

Modrý záves na kuchynke z dreva

Dvere do kúpeľne majú skrytý rám a sú vymaľované rovnakou farbou ako stena, aby ich nebolo vidieť. Zdroj: Philippe Billard

Úloha číslo 1: Pocit väčšieho priestoru

„Našou prvou činnosťou bolo zbúranie steny kúpeľne, aby sa vrátilo druhé okno do obytného priestoru. Bolo pre nás dôležité dať maximálny priestor a svetlo obývacej izbe. Podarilo sa to tým, že sme zhutnili čo najviac technických priestorov. Aby sme prelomili pocit malej obývačky, pokryli sme celú stenu zrkadlami. Jedno veľké zrkadlo budí dojem ďalšej miestnosti. Je dôležité poznamenať, že v malých priestoroch musíme zachovávať určitý stupeň abstrakcie, ktorý rozmazáva chápanie priestoru a rozmerov. To je pojem, ktorý sme sa naučili počas našej práce v Japonsku,“ vysvetľujú premenu priestoru jej autori.

Chodba bytu so zrkadlovou stenou a betónovými piliermi

Jedna celá stena je pokrytá zrkadlami. To opticky zväčšuje priestor. Zdroj: Philippe Billard

Čo je vo vedľajšej miestnosti?

Nakoniec sa architektom podarilo vytvoriť byt, ktorý prekonal očakávania. Boli pozitívne prekvapení, keď sa ľudia počas návštev pýtali: „Čo je vo vedľajšej miestnosti?“. Žiadna ďalšia miestnosť neexistuje, i keď byt tak pôsobí. K pocitu väčšej obývačky pomohla aj orientácia
parkiet – nadväzuje na najväčšiu uhlopriečku priestoru.

Prečítajte si tiež
Aby si rozšírili obytný priestor, nechali si v záhrade postaviť malý pavilón s kuchynkou a posedením

Obslužné funkcie v modrom trojuholníku

Väčší kút v byte architekti uzatvorili do trojuholníka a tak vytvorili priestor pre technické zázemie – za modrým závesom sa skrýva malá kuchynská linka a vedľa nej sú dvere do kúpeľne s toaletou a sprchovacím kútom. Celý ostatný priestor je obytná miestnosť. Na streche kúpeľne je vytvorený kruhový otvor, ktorý prináša prirodzené svetlo. Zaujímavým prvkom je mozaikový trojuholník v hlavnom priestore. I keď pôsobí ako dekorácia nadväzujúca na modrý trojuholník kúpeľne, v skutočnosti skrýva rúrky a slúži ako malá platforma pre sochy alebo rastliny. Každý jeden objekt v byte sa používa na rôzne funkcie, minimálne na dve.

Kruhový otvor na streche kúpeľne

Na streche kúpeľne je vytvorený kruhový otvor, ktorý prináša prirodzené svetlo. Zdroj: Philippe Billard

Ďalšie optické hry, ktoré zväčšili priestor

Dvere do kúpeľne majú skrytý rám a sú vymaľované rovnakou farbou ako stena, aby ich nebolo vidieť. Tým, že šírka dverí je len 50 cm, pôsobia vyššie. Zrkadlo v obývačke vytvára odlesky, ktoré zväčšujú priestor a prinášajú viac prirodzeného svetla. Aj použitie malej štvorcovej mozaiky v kúpeľni má za cieľ zvýšiť pocit priestrannosti.

Skrytá kúpeľňa za modrou stenou

Za modrým závesom sa skrýva malá kuchynská linka a vedľa nej sú dvere do kúpeľne s toaletou a sprchovacím kútom. Zdroj: Philippe Billard

Surový betón, tenký plech, preglejka

Stĺpy a trámy vo fasáde tvorí odhalený surový betón. Strecha kúpeľne je tenký plech. Celá kuchyňa je vyrobená z rovnakého materiálu – z borovicovej preglejky, aby sa zjednotili funkcie. Modrý záves skrýva kuchyňu a vytvára abstraktnú modrú stenu. Rúry chladiča zostali viditeľné, sú integrované do police.

Prečítajte si tiež
V schátranej garsónke, ktorú nikto nechcel, objavili skrytý priestor a veľkoryso si ju zväčšili

„Práca v tak malých priestoroch je skutočne náročná. Cieľom je nájsť najlepšiu rovnováhu medzi funkčnosťou a abstrakciou so skutočným dôrazom na detaily a proporcie. Keďže priestory sú staré, vždy sa musíme vyrovnať s nepravidelnosťou a neočakávanými objavmi. Stavenisko je ako druhá koncepčná fáza, v ktorej treba prispôsobiť detaily a robiť rozhodnutia rýchlo. Porozumenie a dialóg s remeselníkmi sú pre dobrý projekt nevyhnutné,“ dopĺňa Sabine Fremiot.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Stendhal Apartment

architektonický ateliér: miogui

autori: Sabine Fremiot & Léo Berastegui

lokalita: Paríž, Francúzsko

plocha: 13 m2

realizácia: 2021

Sabína Zavarská

Foto: Philippe Billard

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: betón byty dizajnové triky garsónky malé byty malé priestory minibyt multifunkčné zariadenie
Zdieľať článok

Diskusia