V schátranej garsónke, ktorú nikto nechcel, objavili skrytý priestor a veľkoryso si ju zväčšili

11. 10. 2021
Zdieľať

Aby ste sa rozhodli kúpiť si túto garsónku na predmestí Varšavy v jej pôvodnej podobe, museli by ste byť buď blázni, alebo mať veľkú predstavivosť. Malé okná, zhnité obklady a tapety, obytný priestor na 20 m². Nič z toho však mladú dvojicu nevystrašilo!

Sú priestory, ktoré netrénovanému oku veľa nepovedia, no v kreatívnych ľuďoch prebudia minimálne veľkú zvedavosť. To je aj prípad tohto bytu, nachádzajúceho sa na najvyššom poschodí starej budovy vo Varšave. Byt sa predával s počiatočnou plochou 20 m2 a spadal pod kategóriu garsónka.

Prečítajte si tiež
Štýlový a zaujímavý interiér aj v malom byte? Garsónka vo farbách roka 2021 vás o tom presvedčí

Už pri prvej návšteve si Joanna Piorko (v tom čase začínajúca dizajnérka) všimla nesúlad medzi fasádou budovy a výškou vnútorného priestoru. Sondovaním stropu nadobudla dojem, že pod strechou budovy sa skrýva dosiaľ neobjavený poklad. A mala pravdu. Odkrytím zabudnutej povaly sa pred majiteľmi objavil nový svet, ktorým si veľkoryso (o ďalších 32 m2) zväčšili pôvodný obytný priestor o ďalšie miestnosti.

Biela polica v kuchyni visiace žiarovky ako svietidlá

Kuchyňa. Zdroj: Hanna Połczyńska – kroniki.studio

Kuchyňa je z IKEA. Nehrdzavejúca oceľ a čierne detaily sa postarali o moderný industriálny nádych, hrejivé masívne drevo zabezpečilo príjemnú útulnú atmosféru. Úložné priestory pod kuchynskou doskou sa striedajú s otvorenými policami, skrinkami a závesným systémom, vďaka čomu pôsobí celá kuchyňa vzdušne a útulne.

TOP TIP

Aby priestor nepôsobil stiesnene a neprichádzal o denné svetlo, majitelia sa celkom vzdali horných skriniek.

Pôvodná (jediná) miestnosť garsónky bola vysoká, bez priečok, s jediným oknom a vstupnými dverami oproti oknu. Prvú úroveň s druhou dizajnérka plánovala prepojiť pomocou kovového schodiska vyrobeného na zákazku. Pod schodisko bezprostredne k vchodu do bytu sa rozhodla umiestniť kúpeľňu a WC. Počas renovácie boli strhnuté všetky pôvodné obklady.

Malá kuchyňa v garzónke s kvetinovým stojanom

Pri renovačných prácach sa objavili aj staré komíny, ktorých kovové dvierka boli po odkrytí omietky zrenovované a zakonzervované. Plynomer bol premaľovaný na žiarivo žltú, odtieň, ktorý sa opakuje v celom byte prostredníctvom väčších či menších detailov. Zdroj: Hanna Połczyńska – kroniki.studio

Tehlový múr nechali na viacerých miestach v byte odkrytý, čo dodáva interiéru osobitý nádych. Nová schodisková konštrukcia umožnila Joanne uvoľniť na prízemí čo najviac priestoru. Vďaka nemu malá kuchyňa získala ďalšie metre a zmestilo sa sem i miesto na sedenie. Dvojica si tak splnila svoj dávny sen – mobilný stôl, pri ktorom môžu v sobotu večer sedieť s priateľmi alebo si dať lenivé nedeľné raňajky vo dvojici.

Nečakane objavený priestor v podkroví nás trochu prekvapil, preto som pravidelne vytvárala niekoľko ďalších vylepšených riešení. Snažila som sa zachovať autenticitu, jednoduchosť a čo najviac pôvodných prvkov, aby tak mohli ovplyvniť povahu výsledného dizajnu.

Joanna Piorko

Na hornom poschodí vznikli tri miestnosti (alebo skôr „zákutia“) – minimalistickú obývaciu izbu situovali do otvorenej galérie, spálňa je umiestnená na konci chodby.

Barový stôl s farebnými stoličkami pri kvetinovej stene

Barový stôl na raňajky či večeru pre dvoch? Nielen to. V prípade potreby sa dá vysunúť do priestoru a poskytne miesto pre štyroch ľudí. Zdroj: Hanna Połczyńska – kroniki.studio

Iba jednu miestnosť oddelili od zvyšku posuvnými dverami – pracovňu, ktorá zároveň funguje ako hosťovská izba. Celý priestor tak pôsobí sviežo a vzdušne.

Chceli sme do bytu vniesť čo najviac zelene. Rastliny v črepníkoch minimalisticky ladený interiér krásne zaplnili a vdýchli mu život.

Joanna Piorko

Byt kombinuje viacero štýlov – na jednej strane neuteká pred teplými prírodnými materiálmi, ako je masívne drevo či farebné prvky. Na druhej strane vidno, že obyvatelia majú radi jednoduchosť a minimalizmus.

Prečítajte si tiež
9 nápadov a trikov, ako si zariadiť bývanie v prenájme aj napriek prísnym pravidlám

Surový charakter tehly dopĺňa betónová podlaha. Podkrovné dvere sú zladené s čiernymi oceľovými schodiskami. Farebné akcenty v jasných odtieňoch žltej, zelenej či červenej, ktoré boli primiešané do každej miestnosti, vnášajú do interiéru energiu a hravosť.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Žlté dvere a stena v byte

Starý žltý plynomer inšpiroval Joannu natoľko, že sa rozhodla vymaľovať priestor pri vchode (vrátane vstupných dverí) na žlto, čím tak trochu odpútala pozornosť od výšky stropu. Zdroj: Hanna Połczyńska – kroniki.studio

Profil

KTO TU BÝVA

Joanna Piorko (interiérová dizajnérka), jej manžel pracujúci v oblasti marketingu a ich štvornohý psí miláčik.

NEHNUTEĽNOSŤ

Podkrovný byt s plochou 20 m2 v tehlovej bytovke v širšom centre Varšavy

NÁVRH

Autorkou návrhu rekonštrukcie (ktorým doslova odštartovala svoju dráhu interiérovej dizajnérky) je Joanna Piorko, ktorá je zároveň aj jeho spolumajiteľkou. Jej ďalšie realizácie nájdete na stránke wrazeniaprzestrzenne.com

Text: Katarína Paukeje

Foto: Hanna Połczyńska – kroniki.studio

Zdroj: Časopis Môj dom

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: dvojpodlažné byty garsónky industriálny štýl malé byty malé priestory obytné podkrovie podkrovné byty tehlová stena
Zdieľať článok

Diskusia