Dvojizbový byt po babke potreboval poriadnu zmenu. Majiteľka mala pred rekonštrukciou len tri požiadavky

08. 06. 2021
Zdieľať

Vynovený dvojizbový byt po babke mal byť pre Maja prekvapením. Majova mama preto zverila celú jeho premenu do rúk architektonického ateliéru. Mala však pre autorov tri úlohy. Ako si s nimi poradili? Originálne. Kuchyňu napríklad zatvorili do skrine a do vane sa dnes vchádza cez okno.

Majova mama poznala manželskú dvojicu, ktorá tvorí architektonický ateliér triha, už dávnejšie. Už predtým spolupracovali na rôznych projektoch, takže keď sa chystala zveriť im do rúk interiér dvojizbového bytu, vedela, že sa u nich môže spoľahnúť na nápaditý a praktický výsledok.

Chcela totiž svojho syna prekvapiť darčekom, ktorý len tak nestrčíte do škatule a nepreviažete mašľou – plánovala mu darovať byt po babke. No ten potreboval poriadnu zmenu, aby sa z neho stalo bývanie súce pre mladého muža. A práve to bola úloha pre Martinu a Martina Hreščákovcov, architektku a dizajnéra z ateliéru triha. 

Vysunutá stena v obývačke

Plastické oživenie. Aby Martina a Martin ozvláštnili minimalistický interiér, časť steny za televízorom vysunuli dopredu. Vedľa tohto plastického prvku vznikol zároveň nenápadný odkladací priestor napríklad na DVD skrytý za petrolejovými dvierkami. Zdroj: Iva Štarman

Martina a Martin sa teda pustili do práce na veľkom prekvapení – hlavne pre Maja, no tak trochu aj pre jeho mamu, keďže im pri premene bytu nechala v podstate voľnú ruku. Mala len tri požiadavky

  • obývačku a kuchyňu mali prepojiť, no tak, aby sa tieto miestnosti dali v prípade potreby aj oddeliť
  • namiesto malej a zle riešenej kúpeľne si želala vzdušnú a praktickú, do ktorej by sa zmestila vaňa aj sprchovací kút
  • interiér po starej panej mal dostať nádych Stredomoria, aby bolo na prvý pohľad zrejmé, že tu býva mladý človek

Ako sa autorskému tandemu podarilo tieto „tri oriešky“ rozlúsknuť?

Prečítajte si tiež
Zopár jednoduchých úprav rozžiarilo starý panelákový byt v Bratislave

Pôvodnú dispozíciu v podstate zachovali. I keď búraniu a stavaniu sa celkom vyhnúť nedalo, všetky zmeny predstavovali minimálny stavebný zásah s maximálnym efektom.

Obývačka prepojená s kuchyňou posuvnými dverami

Obývačku s kuchyňou prepojil široký otvor, ktorý vybúrali do deliacej priečky, a v prípade potreby sa dá uzavrieť posuvnými dverami. Dvere do kuchyne však človek takmer nevníma – otvorené krídla sa skryjú za obloženie steny, ktorá pri zatvorených dverách pôsobí skôr ako elegantná vstavaná skriňa. Zdroj: Iva Štarman

Táto spolupráca bola pre nás výnimočná. Mali sme totiž pri tvorbe pomerne voľné ruky, čo bolo podľa nás na prospech kreativite aj estetike. Navyše sme mohli interiér doladiť do posledného detailu až po obrazy a doplnky.

Martina a Martin Hreščákovci, autori interiéru

Dvere z predsiene do obývačky posunuli tak, aby pri vstupe do bytu vytvorili viac miesta na obúvanie či na vyzliekanie z kabáta. Medzi obývačkou a kuchyňou vybúrali nový široký priechod, čím sa denná časť bytu otvorila a scelila. Nové dvere do kuchyne sú posuvné, a keď sú otvorené, skryjú sa za obklad steny, takže ich človek ani nevníma.

Predsieň a prechod do obývačky

Pôvodnú dispozíciu bytu pri prestavbe v podstate zachovali. I keď búraniu a stavaniu sa celkom nevyhli, snažili sa dosiahnuť maximálny efekt s minimálnymi stavebnými zásahmi. Napríklad dvere z predsiene do obývačky posunuli tak, aby pri vstupe do bytu ostalo viac miesta na obúvanie či na vyzliekanie z kabáta. Zdroj: Iva Štarman

TOP TIP

Na podlahe spojili Martina a Martin dubové parkety s dlažbou. Dlažba je pritom nielen estetickým, ale aj funkčným prvkom – keďže lepšie odoláva vode z mokrých topánok či znečisteniu pri varení, použili ju v predsieni a v kuchyni na najviac namáhaných plochách.

Niekdajšími dverami z chodby do kuchyne sa dnes vchádza do novej komory, v ktorej je okrem iného umiestnená aj práčka. Tým sa uvoľnilo nejaké miesto v kúpeľni, no na to, aby sa do nej zmestili vaňa aj sprchovací kút, to, samozrejme, nestačilo.

Prečítajte si tiež
Industriálny dizajn nemusí byť surový. Táto premena dvojizbáku v Bratislave splnila očakávania

„Veľa možností na zväčšenie kúpeľne tu nebolo. Keďže do nosnej steny medzi kúpeľňou a spálňou sme mohli vybúrať len otvor s obmedzenou veľkosťou, trochu sme zaexperimentovali – do priestoru spálne sme vysunuli vaňu tak, že je za akýmsi ‚oknom‘, cez ktoré sa do nej vstupuje,“ vysvetľuje Martina. 

Do nosnej steny medzi kúpeľňou a spálňou sme mohli vybúrať len otvor s istou veľkosťou, no vďaka tomuto obmedzeniu vzniklo zaujímavé riešenie – nika, v ktorej je skrytá vaňa.

Martina a Martin Hreščákovci, autori interiéru

Treťou úlohou bolo vniesť do starého bytu nádych Stredomoria a mladistvý šmrnc. Hreščákovci preto zvolili zariadenie v kontrastnej farebnej kombinácii petrolejovej a sviežej žltej, ktorou doplnili svetlé drevo a prevažne biele steny. Na viacerých miestach v byte použili tiež španielske dlaždice s výrazným dekorom. Rovnaký obklad je však rozlične uložený – na stenách vytvára diagonálne pásy, na zemi zas kosoštvorcový vzor, pripomínajúci koberec.

Kuchynská linka

Aby mohla kuchynská linka pokračovať aj pod oknom a vznikla tak väčšia pracovná plocha, zbúrali malú komoru v rohu miestnosti. Tá pôvodne ukončovala minilinku so samostatne stojacim sporákom, ktoré sa dali skryť za záves. Zdroj: Iva Štarman

TOP TIP

Radiátor, ktorý je umiestnený klasicky pod oknom, je dnes skrytý za linkou. Do pracovnej dosky z bieleho umelého kameňa preto urobili v príslušnom mieste perforáciu, aby mohol teplý vzduch prúdiť do miestnosti. 

Autori sa zároveň snažili zachovať aj zaujímavé pôvodné prvky bytu z 50. rokov minulého storočia – typické dubové parkety ukladané do vzoru stromčeka či ozdobné fabióny pod stropom. Tie spolu s farebnosťou a detailmi, ktoré sa v rôznych variáciách opakujú na viacerých miestach interiéru, zjednotili celý byt do homogénneho, no zároveň zaujímavého celku, v ktorom na každom kroku narazíte na vtipné riešenie.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Prečítajte si tiež
Zo starého dvojizbového bytu presvetlený trojizbák. Čo dokázala zmena dispozície?

„Bola to pre nás mimoriadna spolupráca aj v tom, že sme mohli interiér doladiť do posledného detailu až po obrazy a doplnky. Majovi tak stačilo priniesť si sem len kufor s osobnými vecami,“ prezrádzajú šťastný koniec príbehu autori.

tyčový paraván z dubového dreva, ktorý vytvára intimitu spálne

Staré s novým. Architekti využili pôvodný prvok starého bytu – nosný preklad, a ukotvili doň nový tyčový paraván z dubového dreva, ktorý vytvára intimitu spálne. Vďaka tomuto spojeniu sa staré s novým navzájom podporuje. Zdroj: Iva Štarman

TOP TIP

Drevený paraván opticky oddeľuje posteľ od dverí do spálne, čím zvyšuje pocit súkromia, a zároveň šikovne poslúži ako „nemý sluha“ na prevesenie vecí.

Profil

Majiteľ

Majo nedávno skončil vysokú školu a začal sa venovať svojej profesii.

Nehnuteľnosť

Dvojizbový byt s plochou 62 m2 v dome z 50. rokov minulého storočia v bratislavskom Novom Meste. 

Autori

Architektka a dizajnér Martina a Martin Hreščákovci z ateliéru triha

Text: Erika Kuhnová

Foto: Iva Štarman

Zdroj: Časopis Môj dom

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: byty v Bratislave dlažba dubové parkety dvojizbové byty farby v interiéri moderná architektúra paraván zmena dispozície
Zdieľať článok

Diskusia