Odvážni architekti ukázali, že v interiéri sa dajú skĺbiť rôzne štýly… a funguje to!

12. 11. 2021
Zdieľať

Rovnováha, svieži dizajn, dostatok svetla a priestor, ktorý môže dýchať. To je výsledok práce architektov, ktorí rekonštruovali starší byt v talianskom meste San Donato Milanese. Po kompletnej premene sa stal domovom páru s jedným dieťaťom. Aké boli ich priority?

Základná požiadavka rodiny s jedným dieťaťom nebola úplne bežná ani jednoduchá. Architekti sa mali podľa zadania investora zamerať na estetiku a materiály typických apúlskych fariem. K tomu mali pridať nádych severoeurópskeho vzhľadu a nezabudnúť ani na mierne industriálny prízvuk. Zadanie bolo síce zložité, ale výsledok pôsobí ucelene príjemne a najmä svetlo, čisto a priestranne. Všetko do seba absolútne zapadlo.

Drevená podlaha v otvorenom bielom byte

Vďaka zmene dispozície sa podarilo získať veľký a otvorený pôdorys. Zdroj: Simone Furiosi

Komplexná očista na úvod

Úplne na začiatku premeny bytu bolo potrebné komplexne vyčistiť priestor a zlikvidovať zbytočné priečky. Vďaka tomu sa podarilo získať veľký a otvorený pôdorys. Týmto spôsobom sa dovnútra dostalo prirodzené svetlo, ktoré bolo predtým obmedzené rôznymi prekážkami.

Prečítajte si tiež
Industriálny dizajn nemusí byť surový. Táto premena dvojizbáku v Bratislave splnila očakávania

Hľadanie rovnováhy bolo výzvou

Architekti na čele so zakladateľkou ateliéru Selinou Bertola označili hľadanie rovnováhy ako výzvu. Ich úlohou bolo nájsť kľúčový dizajn, ktorý by dokázal zhrnúť rôzne požiadavky investorov a vytvoriť jedinečný domov. Tóny v celom interiéri sú jasné, najväčšie plochy pokrýva prírodné drevo skombinované s bielou na nábytku i na stenách. Kontrast a rovnováhu získali úmerným použitím čierneho železa, ktoré bytu zároveň dodáva požadovaný industriálny akcent.

Jednoduchá útulná bielohnedá obývačka

Najväčšie plochy pokrýva prírodné drevo skombinované s bielou na nábytku i na stenách. Zdroj: Simone Furiosi

Drevo a bielu vyvažuje čierny kov

Srdcom bytu je priestranná denná zóna predelená železným oknom s čiernym rámom. V jednej časti je obývačka a v druhej kuchyňa s jedálňou. Vďaka optickému prepojeniu však pôsobia ako jeden celok.

Farmárska bielo drevená kuchyňa s industriálnym nádychom

Kuchyňa. Zdroj: Simone Furiosi

Masívny drevený stôl a biela kuchynská linka s drevenou pracovnou doskou i police na stene pripomínajú farmársky štýl danej oblasti. Čierne lampy visiace nad stolom zase vnášajú prvok industriálneho štýlu. V rovnakom štýle i farbách je riešená spálňa. Farmársku architektúru pripomínajú drevené dvere skrine visiace na čiernej kovovej hrazde.

Prečítajte si tiež
Drevo, betón, tmavozelená a odtiene sivej: Moderná kuchyňa s industriálnym nádychom

Dve kúpeľne – v jednej majolika, v druhej sivá dlažba

V byte nájdete dve kúpeľne, pričom každá je riešená inak. Jedna využíva kontrast antracitovej dlažby a bielej farby, druhá kombinuje žltohnedú majoliku na zemi s lesklým bielym obkladom na stenách.
Svieži a mladý projekt, ktorý ukazuje, čo všetko je možné, keď nájdete odvahu a šikovných architektov.

Čierna kovová konštrukcia deliaca kuchyňu od obývačky

Kontrast a rovnováhu architekti získali úmerným použitím čierneho železa, ktoré bytu zároveň dodáva požadovaný industriálny akcent. Zdroj: Simone Furiosi

Apartmán SD

architektonický ateliér: Nomade Architettura Interior design

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

autori: Selina Bertola, E. Prokina, A. Isidori

lokalita: San Donato Milanese, Taliansko

projekt: 2017

realizácia: 2018

plocha: 105 + 44 m2

Sabína Zavarská

Foto: Simone Furiosi

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: byty drevené podlahy industriálny štýl otvorený priestor vidiecky štýl zmena dispozície
Zdieľať článok

Diskusia