Zdroj: Judith Casas Sayós

Rekonštrukcia starého bytu odpovedá na otázku, aký efekt dosiahnete v interiéri zjednotením podláh a materiálov

15. 08. 2022
Zdieľať

Barcelonský byt na najvyššom poschodí domu z roku 1900 potreboval úpravu pre pohodlnejší život štvorčlennej rodiny. Nachádza sa v centre štvrte Gracia a tak, ako mnohé staré domy a byty, aj on niesol mnohé vylepšenia rôznych majiteľov, ktoré v konečnom dôsledku vylepšeniami vôbec neboli.

Pôvodné zostali len drevené trámy

I keď ide o bývanie s bohatou históriou, jediným pôvodným prvkom, ktorý v priestore zostal, boli drevené trámy. Predchádzajúca necitlivá rekonštrukcia už odstránila všetky pôvodné drevené prvky, podlahy a obklady. Architekti stropné trámy odhalili a zakonzervovali. Prechádzajú celým priestorom (s výnimkou kúpeľne) a stali sa dominantou bytu.

Rekonštruovaný starší byt v bielej a tehlovej v kombinácií s drevom

Trámy sa stali dominantou bytu. Zdroj: Judith Casas Sayós

Rovnaká dlažba na celej ploche: kombinácia bielej a pálenej hliny

Druhým výrazným prvkom je nová podlaha, ktorá spája všetky miestnosti bytu. Kombinuje bielu farbu s pálenou hlinou. Vďaka malým dlaždiciam vytvára pocit priestrannosti. Zmeny sa dočkali aj okná – architekti vymenili hliníkové za drevené. Okrem toho, že sa dizajnovo i materiálovo hodia k novej koncepcii bytu, odkazujú na pôvodné okná, ktoré mali tiež drevené rámy.

Prečítajte si tiež
Útulný byt sa stal oázou pokoja a relaxu uprostred mestského ruchu

Drevený box ukrýva spálne dcér

Novým prvkom v dispozičnom riešení je drevený box položený oproti vstupu do bytu. Zvonku zahŕňa kuchynskú linku, police a sklad. Vo vnútri sú spálne dvoch dospievajúcich dcér. Na ľavej strane dispozície je spoločný priestor (obývacia izba, jedáleň a kuchyňa).

Rekonštruovaný starší byt v bielej a tehlovej v kombinácií s drevom

Vo vnútri dreveného boxu sú spálne dvoch dospievajúcich dcér. Zdroj: Judith Casas Sayós

Na opačnom konci je súkromnejšia časť – spálňa rodičov a kúpeľňa. Na spálňu nadväzuje balkón. Každý priestor v neveľkom byte je navrhnutý s presnosťou a tak, aby boli vnútorné trasy plynulé a aby sa prirodzené svetlo dostalo do každého kúta. Práve preto sú na niektorých miestach vytvorené svetlíky priamo v stenách. Okno má aj kúpeľňa.

Rekonštruovaný starší byt v bielej a tehlovej v kombinácií s drevom

Kuchyňa. Zdroj: Judith Casas Sayós

Pri vchode vznikla šatňa, v chodbe pracovný kút

Ďalším problémom, ktoré mala rekonštrukcia vyriešiť, bol nedostatok úložných priestorov. Odpoveďou je veľká šatňa napravo od vchodu. V chodbe pri nej je umiestnený malý pracovný kútik. Všetok nábytok je vyrobený na mieru a používa jednotnú škálu farieb a materiálov. Zvolené materiály sú prírodné a udržateľné – prím hrajú mramor, mozaika a svetlé drevo.

Prečítajte si tiež
Stačí na pohodlný život v dome 40 metrov štvorcových? Pozrite sa, čo dokáže flexibilná dispozícia

A čo tepelný komfort?

Ten architekti dosiahli kombináciou viacerých stratégií, ktoré fungujú v jednotlivých obdobiach roka. Zimné vykurovanie je zabezpečené vodnými radiátormi, v lete prichádza na rad klimatizácia a krížové vetranie, medzi sezónami sa dajú efektne použiť stropné ventilátory.

Rekonštruovaný starší byt v bielej a tehlovej v kombinácií s drevom

Každý priestor v neveľkom byte je navrhnutý s presnosťou a tak, aby boli vnútorné trasy plynulé a aby sa prirodzené svetlo dostalo do každého kúta. Zdroj: Judith Casas Sayós

Renovácia bytu v Barcelone

architektonické štúdio: Parramon + Tahull Arquitectes

lokalita: Barcelona, ​​Španielsko

plocha: 70 m2

realizácia: 2022

Sabína Zavarská

Foto: Judith Casas Sayós

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: box drevené trámy malé byty moderné byty multifunkčné zariadenie podlahy rekonštrukcia bytu
Zdieľať článok

Diskusia