Zdroj: Matej Hakár

Pred a po rekonštrukcii: Maličký byt prešiel prekvapivou premenou. Originálny strop vyráža dych

12. 05. 2023
Zdieľať

Nepraktickému tmavému apartmánu na prízemí starého domu v bratislavskom centre mnohí nedávali šancu. Vzniklo však presvetlené charizmatické bývanie pre mladú dvojicu – Barboru a Mareka. Ako sa to podarilo? Pozrite si fotky pred a po rekonštrukcii.

Barbora a Marek vkladali do malého prízemného bytu svoje nádeje. Pre dvoch aktívnych mladých ľudí by bolo bývanie v centre hlavného mesta ideálne, a keďže doma trávia v podstate len večery a noci, neveľká rozloha by im celkom postačovala.

No byt bol príliš tmavý a neprakticky riešený. Ako ho premeniť na pohodlné bývanie, po akom túžili? To bolo pre nich veľkým otáznikom. Oslovili preto architektov z ateliéru GRAU, ktorý vedú Andrej Olah a Filip Marčák. Čo ich čakalo, keď vstúpili do priestoru po prvýkrát?

Ako to vyzeralo? Tak zle, ako čakali

Na jednej strane si poviete – čo už sa dalo od bytu z 50. rokov čakať? Na strane druhej napriek mnohým negatívam predsa len očakávate niečo, čo nemá žiaden iný byt. Nepraktická dispozícia a tmavý priestor s malými oknami boli zjavné hneď.

Otvorené dvere do bytu pred rekonštrukciou

Predtým. Na miniatúrne zádverie nadväzovala podobne malá kúpeľňa a naľavo dvere do kuchyne. Zdroj: AnyConv.com

Na miniatúrne zádverie nadväzovala podobne malá kúpeľňa a naľavo dvere do kuchyne. Prechodom cez túto miestnosť ste sa dostali do druhej, o čosi väčšej. Ak ste niekedy bývali v byte s priechodnými izbami, asi viete, že takáto dispozícia nevyhovuje zrejme nikomu – pokiaľ nie je jediným obyvateľom.

Viac fotografií bytu pred rekonštrukciou si môžete pozrieť v galérii.

Keď teda prevzali rekonštrukciu bytu do rúk architekti, stála pred nimi náročná úloha. Ihneď vedeli, že okná musia ísť až po zem, čo poloha na prízemí našťastie umožňovala. Následne bolo potrebné čo najviac presvetliť celý priestor bytu.

Prečítajte si tiež
Ako zrekonštruovať starý byt v Bratislave i bez veľkých zásahov tak, aby bol nadčasový a dokázal dôstojne starnúť

Dispozíciu museli zároveň zmeniť tak, aby žiadna miestnosť nebola priechodná, a pritom spĺňala funkčné nároky dnešného života. Vopred bolo jasné, že pôjde o radikálnu premenu. Barbora a Marek s ňou súhlasili.

Čo žiaden iný byt nemal…

Už prvé skice toho, ako by mohol byt po premene vyzerať, boli sľubné. Pri rekonštrukciách starých bytov však nikdy neviete, na aké prekvapenia narazíte „v akcii“. A tie často bývajú negatívne. Keď sa architekti pustili do čistenia tohto bytu, aby mu mohli dať novú podobu, tiež ich čakalo prekvapenie. Ale pozitívne…

obývačka s veľkým oknom a dreveným stropom

Po rekonštrukcii. Ako vniesť svetlo do tmavého priestoru? Základom sú väčšie okná. Ďalším krokom je úprava dispozície a priečok, ktorá kladie svetlu čo najmenej prekážok. Zdroj: Matej Hakár

Narazili totiž na drevený záklop a pôvodný betónový strop aj so strateným debnením. „V prípade tohto bytu sme očakávali klasický drevený strop. Odhalili sme však betónovú rebierkovú konštrukciu s jedinečným priznaným dreveným debnením. Bola natoľko zaujímavá, že sme ju ponechali v odkrytej podobe. Bytu pridáva na autentickosti,“ upozorňujú Andrej Olah a Filip Marčák na strop, ktorý sa po premene bytu stal jeho charakteristickým prvkom.

Presvetlenie na mnoho spôsobov

Ak sa malo svetlo dostať do celého bytu a dispozícia premeniť na praktickú, bolo treba vybúrať priečky a nové usporiadanie priestoru vyriešiť s ohľadom na každý jeden centimeter.

Namiesto priečok preto architekti použili na oddelenie spálne a chodby úložné priestory – nábytkovú stenu, ktorá tak nezaberá zbytočne veľa miesta.

08_M2A0708

Po rekonštrukcii.
Namiesto priečky oddeľuje spálňu od vstupného priestoru nábytková stena a od kúpeľne drevená. Zdroj: Matej Hakár

Navyše vďaka tomu, že nesiaha až po strop, svetlo z okien preniká aj do vstupného priestoru. Zároveň zdôrazňuje zaujímavý strop nad celým  bytom.

Väčšia kúpeľňa, spojená kuchyňa

Architekti zväčšili aj kúpeľňu na úkor niekdajšej chodby. Novou chodbou sa popri nábytkovej stene prechádza priamo do hlavnej obytnej časti, ktorú tvorí na jednej strane petrolejovomodrá kuchynská linka s bielymi policami, na druhej pohodlný gauč a uprostred okrúhly jedálenský stôl.

Z opačnej strany nábytkovej steny je spálňa, čiastočne otvorená do denného priestoru.

kuchyňa s dreveným stropom a petrolejovou linkou

Ťažisko dvojfarebnej kuchyne tvorí výrazná petrolejovomodrá linka, ktorú v hornej časti dopĺňa biela stena s otvorenými policami. Bežne používaný riad tak časom vnesie do priestoru pestrosť a život. Zdroj: Matej Hakár

Namiesto murovanej priečky medzi niekdajšou priechodnou izbou a kúpeľňou dnes stojí priečka zo svetlého dreva. Jej hornú časť tvorí po celej dĺžke svetlík (detail v galérii), ktorým môže cez deň prenikať svetlo medzi spálňou, kúpeľňou a chodbou, v noci zas vytvára ambientné podsvietenie dobového stropu.

Foto kúpeľne po rekonštrukcii a ostatných častí bytu nájdete v galérii.

Biela, drevo a veľké okná

Novému interiéru v starom byte dodávajú svieži charakter aj jednoduché materiály s prevahou bielej a svetlého dreva. Nechýbajú ani výrazné farebné akcenty: petrolejovú kuchynskú linku „vyvažuje“ úložný priestor pri vstupe do bytu v rovnakom odtieni, v kúpeľni priam žiari oranžová skrinka a zrkadlo.

Prečítajte si tiež
Byt pre mladú rodinu je iný, ako sme dnes zvyknutí. Vďačí za to drevu a zdedenému nábytku

Výhodou sa stala aj niekdajšia nevýhoda – umiestnenie bytu na prízemí. Veľké okná naproti kuchynskej linke a v spálňovej časti nie sú len vizuálnym spojením s exteriérom, dá sa cez ne aj vyjsť von na dvor.

Byt Barbory a Mareka

Nehnuteľnosť

Prízemný byt s plochou 38,5 m² v dome z 50. rokov 20. storočia v centre Bratislavy

Kto tu býva

Barbora a Marek radi varia, stretávajú sa s kamarátmi, snívajú a pijú víno. Nevyhnutnosťou preto pre nich bola funkčná kuchyňa a spoločenský priestor. Obaja obdivujú čistý a funkčný, no nie studený dizajn. Keďže doma trávia len večery a noci, menší byt im úplne postačuje.

Autori

Architekti Andrej Olah, Filip Marčák, Matej Kurajda, Jana Filípková a Dominika Kopiarová z GRAU Architects

Text: Sabína Zavarská, Erika Kuhnová
Foto: Matej Hakár, AnyConv.com
Zdroj: časopis Môj dom

 

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: presvetlenie bytu rekonštrukcia bytu svetlík
Zdieľať článok
Bohatá úroda v lete, každoročný rez v zime: Osvojte si tri kroky, ako strihať staršie jabloneZáhrada

Bohatá úroda v lete, každoročný rez v zime: Osvojte si tri kroky, ako strihať staršie jablone

10 otázok o pestovaní paradajok: Zlepšite svoje pestovateľské zručnosti s naším kvízomZáhrada

10 otázok o pestovaní paradajok: Zlepšite svoje pestovateľské zručnosti s naším kvízom

Ako na pestovanie papriky? To sa dozviete v najnovšom podcaste ZáhradaZáhrada

Ako na pestovanie papriky? To sa dozviete v najnovšom podcaste Záhrada

Dom, aký ste ešte nevideli: Šesťuholník s dvoma fasádamiDom z tehly

Dom, aký ste ešte nevideli: Šesťuholník s dvoma fasádami

Diskusia