Súťaž Interiér roku: Prepojenie výnimočného okolia do vnútra vily

09. 03. 2021
Zdieľať

Areál víl v Šáreckom údolí v Prahe bol dostavaný v roku 2004. Na želanie klienta sa súčasná rekonštrukcia takmer nedotkla vonkajšieho vzhľadu vily. Od samého začiatku išlo o vytváranie harmonického priestoru ako podklad pre dotvorenie interiéru klientom.

Dom má veľkorysé prízemie s vysokými stropmi, určené na denné potreby štvorčlennej rodiny, a viacúrovňové podkrovie so spálňami a detskými izbami.

Obývačka s kuchyňou

Interiér spája dubová podlaha so vzorom chevron a do detailu premyslený nábytok na mieru. Zdroj: Tomáš Slavík

Prestavba interiéru vily ako podklad pre dotvorenie klientom

Od začiatku bolo jasné, že musíme maximálne podporiť vertikálnosť, upokojiť dispozíciu, odľahčiť podkrovie. A predovšetkým prepojiť výnimočné okolie do vnútra domu otvorením a orientáciou hlavných priestorov do zelene k potoku. Pôvodný štýl veľkých okien musel byť zachovaný, ale výberom náteru vo svetlom odtieni získali výnimočný vzhľad a podčiarkli nadčasovosť interiéru. 

Prečítajte si tiež
Štvorpodlažná vila pri Slavíne: Novostavba ako odkaz na funkcionalizmus

Hlavnou spojkou medzi vnútorným a vonkajším priestorom je terasa, ktorá je prístupná z kuchyne. Otvorením jej zasklenej západnej časti sa tak ponúka ako letný interiér v záhrade, ale aj ako pokojná zimná záhrada v chladnejšom počasí. Tu, aj v celom dome, sa opakujú jemné tóny farieb, ktoré nerušia pohľad do záhrady v prvom poschodí a presvetľujú celé podkrovie.

Jedáleň

Jedáleň. Zdroj: Tomáš Slavík

Spájajúcim prvkom je zjemňujúci oblúk – od steny schodiska či špajze až po úchytky

Interiér spája dubová podlaha so vzorom chevron a do detailu premyslený nábytok na mieru, ktorý vyrobila firma Devoto. Krivka, vychádzajúca z pôvodnej konštrukcie, zjemňuje prísne hrany v detaile aj v celkovej dispozícii. Obývacej izbe dominuje prvok oblúka, ktorý je nosnou stenou schodiska. Ten sme symetricky odkopírovali aj v kuchyni, kde funguje ako priestranná špajza. So stolármi sme vytvorili veľkorysú kuchyňu vrátane trojmetrového pracovného ostrova.

Vchod do kúpeľne zo spálne

Vchod do kúpeľne zo spálne. Zdroj: Tomáš Slavík

Detail oblúka sa opakuje v rôznych mierkach nielen na úchytkách v kuchyni, ale aj v podobe ďalších stolárskych prvkov. Jedáleň a obývaciu izbu oddeľuje výsuvný úložný priestor, ktorý funguje ako odkladacia plocha a zároveň zábradlie. So stolármi sme sa vyhrali nielen tvarovo, ale aj s aplikáciou rôznych materiálov kameňa a dýh.

Zasklenná časť terasy s posedením

Zasklená západná časť terasy sa ponúka ako letný interiér v záhrade, ale aj ako pokojná zimná záhrada v chladnejšom počasí. Zdroj: Tomáš Slavík

Prečítajte si tiež
Moderná vila v minimalistickom štýle premieňa výhľady na krásne obrazy

Nábytok, ktorý priestor dopĺňa, je z dubovej dyhy. Je natretý rovnakým olejom ako podlaha; výrazné kúsky sú pokryté dyhou z amerického orecha a mramorom. Svetlé až monotónne a prírodné farby dopĺňa miestami tmavý Grigio Carnica. Nenápadné povrchy zdobia luxusné doplnky. Mosadzné úchytky, svietidlá Mercer, Flos, kreslo Bonaldo Tirella, jedálenské stoličky Bonaldo Artika a iné.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Kuchyňa s mramorovým ostrovčekom

V priestore dominuje prvok oblúka, ktorý je nosnou stenou schodiska. Zdroj: Tomáš Slavík

Autor interiéru: Studio acht | Václav Hlaváček

Lokalita: Praha

Realizácia: 2020

Fotograf: Tomáš Slavík

Prečítajte si tiež
Katastrofálny stav bytu spôsobil prepadnutie stropu. Ako vyzerá po náročnej rekonštrukcii?

SÚŤAŽ INTERIÉR ROKU

V rámci súťaže Interiér roka sú každoročne oceňované výnimočné súkromné i verejné interiéry navrhnuté českými a slovenskými architektmi (doma i v zahraničí), a to v siedmich kategóriách.

Viac o súťaži Interiér roku 2020

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: dubové drevo moderná architektúra mramor presklené plochy rekonštrukcia vily vily vstavané skrine
Zdieľať článok

Diskusia