Minimalizmus nemusí byť nudný! Premyslená prestavba radového domu s jasnými pravidlami

17. 05. 2021
Zdieľať

Architektom zo štúdia la SHED sa podarilo premyslenou prestavbou nielen zmeniť nesúrodý zlepenec rôznych prístavieb na estetický objekt, ale aj v ňom vytvoriť funkčný a jednoduchý, no pôsobivý vzdušný priestor plný svetla – ideálny na rodinný život.

Rafinovaná hra s hmotami a materiálmi

Pred rekonštrukciou vyzeral dom ako zlepenec rôznych nezlučiteľných prístavieb. Jeho jednoduchá úprava preto neprichádzala do úvahy a architekti zo štúdia la SHED sa rozhodli pre kompletnú prestavbu, pri ktorej vniesli logiku a súvislosti nielen do vnútorných priestorov domu, ale aj na jeho fasády.

Pôvodný stav

Pôvodný stav. Zdroj: Maxime Brouillet/v2com

Na priečelie obrátené do ulice zvolili obklad z tmavých tehál doplnený čiernymi oceľovými prvkami. Vznikla tak striedma moderná fasáda zladená so susednými stavbami v „radovke“. Tmavé tehly, ktoré rešpektujú vzhľad okolitých budov, strieda v zadnej časti domu drevo a antikorový plech.

Prečítajte si tiež
Z desaťročnej stavby dokázali vytvoriť moderný dom s interiérom plným svetla
Dom s červenou fasádou

Projekt Maison De Gaspé priniesol zásadnú renováciu starého radového domu, pri ktorej sa z neho stalo funkčné moderné bývanie pre rodinu s dvoma malými deťmi. Zdroj: Maxime Brouillet/v2com

Pri pohľade z ulice za domom ostal zachovaný pôvodný objem stavby, no odstránením časti poschodia vytvorili autori príjemnú malú terasu. Tým sa kompaktná hmota domu odľahčila, do dvora sa vďaka tomu dostáva viac svetla a spolu so strešnou terasou získali majitelia možnosť výhľadu do okolia. Aj svetlý povrch – pozinkovaný vlnitý plech, ktorý zo strany átria navrhli architekti na fasádu poschodia, pomohol v úzkom dvore navodiť pocit väčšej vzdušnosti.

Garáž obložili drevom, takže pôsobí dojmom samostatného bloku vsadeného do objemu stavby. Z rovnakého dreva vytvorili aj terasu v átriu nadväzujúcu na podlahy v kuchyni a jedálni, čím vizuálne podporili kontinuitu dennej zóny v interiéri a exteriéri.

Drevená terasa za presklenou časťou

Na neveľkom dvore za domom si môže rodina v teplých mesiacoch užiť čerstvý vzduch aj trochu zelene. Na posuvné sklenené dvere na dvoch stranách átria nadväzuje drevená terasa – celý štedro dimenzovaný denný priestor na prízemí je tak prakticky prepojený s exteriérom. Zdroj: Maxime Brouillet/v2com

Geometria bielych blokov

Vo vstupnej časti domu vložili architekti do interiéru kompaktný biely blok, ktorý oddeľuje predsieň od dennej zóny – v bloku je umiestnená kúpeľňa, šatník a komora. Keď popri ňom prejdete, ocitnete sa v kuchyni, z ktorej sa otvára pohľad do celého denného priestoru. Jednu stenu bloku tu tvoria kuchynské skrinky siahajúce až po strop, v ktorých je dostatok miesta na odkladanie aj na spotrebiče.

Minimalizmus nemusí byť nudný! Geometria priestorových blokov tu vnáša do interiéru celého domu logiku a poriadok, hra zvislých a vodorovných línií naznačuje hranice a prináša oživenie. Plochy z drevených lamiel sa zas s vnímaním hraníc priestoru efektne pohrávajú.

Naozaj rozľahlú pracovnú plochu zaisťujú dva rovnobežne umiestené kuchynské ostrovy. Lícujú so vstavaným blokom a spolu s posuvnými bodovými svetlami umiestenými v koľajničkách nad nimi určujú hranicu kuchyne v otvorenom priestore, ktorý pôsobí veľmi vzdušne a plynulo prechádza do obývačky.

Prečítajte si tiež
Rekonštrukcia domu v duchu minimálnych investícií s maximálnym efektom
Otvorený priestor kuchyňa obývačka

Obývačka s kuchyňou v otvorenom priestore. Zdroj: Maxime Brouillet/v2com

Obývačka ťaží zo svojej dvojnásobnej výšky. Vďaka tomu do nej prichádza denné svetlo z okien na oboch poschodiach. Na dvoch stranách rámujú tento prevýšený priestor elegantné panely z drevených lamiel – na jednej strane je to vertikálny lamelový regál, za ktorým prebleskuje výrazná farba schodiska, na náprotivnej zasa horizontálny pás zábradlia galérie, na ktorej je strategicky umiestnená pracovňa rodičov (majú odtiaľto perfektný prehľad o všetkom, čo sa v dome deje).

TOP TIP

Ako presvetliť interiér, ak okná vedú do úzkeho dvora? Biele steny, biele dvierka skriniek a povrch pracovnej dosky z antikorového plechu odrážajú svetlo a spolu s jednoduchosťou a malou výškou zariadenia prispievajú k presvetleniu priestoru.

Červené schodisko obývačka

Vďaka otvorenému priestoru a rozloženiu jednotlivých zón môžu členovia rodiny tráviť na prízemí spoločný čas, poschodie im zas poskytuje dostatok súkromia. Po jasnočervenom schodisku sa vychádza na chodbu otvorenú do obývačky. Na jej opačnom konci je na vzdušnej galérii situovaná pracovňa. Z chodby sú prístupné všetky spálne aj hlavná kúpeľňa. Zdroj: Maxime Brouillet/v2com

V celom dome sa opakujú rovnaké prvky, farby a geometrické princípy, vďaka ktorým sa pôsobivo prelínajú poschodia, priestory s rôznym zameraním aj interiér s exteriérom.

Knižnica červené schodisko

Vysoký lamelový regál, ktorý sa zahrýza do prevýšeného priestoru obývačky, prekrýva žiarivo oranžové oceľové schodisko a zaisťuje jeho bezpečnosť. Z opačnej strany sú do drevených vertikál osadené tenké horizontály bielych oceľových políc, ktoré sledujú geometrické línie schodov a zároveň vytvárajú kontrast s ich oranžovou farbou.
Zdroj: Maxime Brouillet/v2com

Terasa s oranžovými dverami

Terasa pri pracovni odľahčila masívnu hmotu poschodia a ponúkla majiteľom nové výhľady na okolie. Opakuje sa tu oranžová, ktorá sprevádza človeka cestou na poschodie, ale aj striedanie obkladov z dreva a ocele z átria či geometrická hra plôch a horizontálnych a vertikálnych línií. Zdroj: Maxime Brouillet/v2com

Profil

Majitelia

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Rodina s dvoma malými deťmi

Nehnuteľnosť

Maison De Gaspé, dvojpodlažný radový rodinný dom s garážou vo štvrti Villeray v kanadskom Montreale

Autori

la SHED architecture

Text: Martina Paulová a Erika Kuhnová

Foto: Maxime Brouillet/v2com

Zdroj: Časopis Môj dom

Kategória: Návšteva
Tagy: minimalistický interiér minimalistický štýl moderná architektúra otvorený priestor radová zástavba rodinné domy vonkajšia terasa
Zdieľať článok

Diskusia