Rozšírenie vnieslo do radového domu svetlo i vzduch. Najväčšou zmenou prešla strecha

23. 11. 2021
Zdieľať

Rodina, ktorá žila v radovom poschodovom dome potrebovala zmenu. Chceli žiť v dome s veľkými spoločnými priestormi s množstvom svetla a ľahkým prístupom. Najväčšou výzvou projektu bola kontrola klímy zameraná na osvetlenie a vetranie. Ako toto zadanie vyriešili architekti s katalánskou praxou a veľkými skúsenosťami s rekonštrukciami podobných budov?

Rozšírenie, ktoré v konečnej fáze vytvorilo veľký svetlý obytný priestor, vzniklo zahrnutím časti zadného nádvoria do interiéru. V súlade s platnými predpismi architekti navrhli strechu v tvare písmena V, ktorá spĺňa viacero funkcií.

Rekonštruovaný dom s veľkým presklením v radovej zástavbe

Prístavba je presklená aj smerom k záhrade. Zdroj: Andrés Flajszer

Vďaka preskleniu vnáša do pristavenej (ale aj do existujúcej) časti dostatok svetla, zabezpečuje vetranie a zároveň nebráni výhľadu z horného podlažia. Prístavba je presklená aj smerom k záhrade, nadväzuje na ňu terasa. Kvôli svahu je pod terasou krytý priestor, do záhrady sa dostanete po schodisku.

Prečítajte si tiež
K vytúženému domu ich priviedlo až rozhodnutie na poslednú chvíľu. Bývanie v škandinávskom štýle dokonale odráža životný štýl majiteľov

Strecha v tvare písmena V

Hoci je strecha v tvare písmena V po mnohých stránkach pozitívnym riešením, priniesla aj určité technické komplikácie, najmä kvôli zadržiavaniu dažďovej vody. „Aby sme tieto problémy vyriešili, medzi ramenami strechy sme vybudovali veľký železobetónový nosník. Ten zachytáva dažďovú vodu z oboch svahov strechy a slúži ako podpora pre strešné nosníky pri organizovaní vnútorného priestoru,“ vysvetľujú architekti, ako riešili komplikáciu s dažďovou vodou.

Jedáleň pod trámovým stropom v tvare V

Svetlíky hrajú rôznymi stupňami priehľadnosti podľa súkromia každého priestoru. Zdroj: Andrés Flajszer

5 častí, ktoré na seba nadväzujú

Z dispozičného hľadiska je celý priestor domu rozdelený na vzájomne prepojené časti – tri vnútorné a dve vonkajšie. Prvou časťou je filter medzi exteriérom a domácnosťou, ktorý zahŕňa vchod a parkovacie miesto. Uprostred pôdorysu je umiestnená kuchyňa, kúpeľne a štúdio. Denné svetlo a prirodzené vetranie získavajú vďaka otvoru v streche.

Rekonštruovaný byt pod trámovým stropom v tvare V

Priestor je krásne otvorený. Zdroj: Andrés Flajszer

V tretej časti interiéru sa nachádza obývacia izba s jedálňou a spálňa. Na obývačku a spálňu nadväzuje prvý vonkajší priestor – vyvýšená terasa. Poslednou časťou projektu je nižšie položená zadná záhrada s pôvodnou vegetáciou.

Prečítajte si tiež
Bývanie na samote s priestorom pre deti aj priateľov. Aké výhody prináša členitý pôdorys domu?

Svetlíky v celom interiéri

Architekti dostali svetlo zo zadnej fasády a „V“ strechy do celého interiéru. Podarilo sa to vďaka preskleniam v horných častiach interiérových stien. Tieto svetlíky hrajú rôznymi stupňami priehľadnosti podľa súkromia každého priestoru. Horné podlažie zostalo nezmenené.

L’Esquirol House6

Prístavba je presklená aj smerom k záhrade, nadväzuje na ňu terasa. Zdroj: Andrés Flajszer

L’Esquirol House

architektonický ateliér: SAU Taller d’Arquitectura

lokalita: Osona, Španielsko

plocha: 120 m2

realizácia: 2021

Sabína Zavarská

Foto: Andrés Flajszer

Kategória: Návšteva
Tagy: otvorený priestor presklené fasády radová zástavba radové domy rekonštrukcia interiéru rodinné domy strešný svetlík
Zdieľať článok

Diskusia