Zdroj: Piotr Krajewski

Namiesto piatich hospodárskych budov určených na demoláciu navrhli päť prepojených stodôl a premenili ich na moderné bývanie

07. 06. 2022
Zdieľať

„Každý jeden projekt je skutočnou výzvou, hlbokou túžbou vytvoriť niečo jedinečné a úchvatné, je to veľká spoločenská zodpovednosť formovať svet, v ktorom všetci žijeme,“ hovorí architekt Bogusław Barnaś zakladateľ architektonického ateliéru BXB studio. Jeho štúdio je známe navrhovaním budov, ktoré sú moderné, ale zároveň odovzdávajú tradície a majú nielen architektonickú, ale aj filozofickú hodnotu. Táto kombinácia umožňuje vytvárať zaujímavé dizajnové tvary – jedným z príkladov je „The Farmhouse“.

Práca s rôzne poskladanými a čiastočne sa prelínajúcimi hmotami jednotlivých domčekov vytvorila vysoko dynamický priestor. I keď sa zdá, že jednotlivé stodoly sú k sebe naukladané bez rozmyslu, opak je pravdou. Umiestnenie každej jednej z nich je starostlivo definované okolitou krajinou, polohou slnka a funkciou stavby.

Päť prepojených stodôl ako moderné bývanie

Každá stodola sa odlišuje iným štýlom textúry dreva, a tak odráža individuálny charakter budov. Zdroj: Piotr Krajewski

Každá hmota má inú funkciu

Prvá stodola, ktorá je garážou, zároveň pôsobí ako masívny nárazník oddeľujúci dom od cesty a chrániaci súkromie domácich. Piata, teda posledná stodola smerom od cesty zahŕňa obývací priestor a spálňu s drevenou terasou vedúcou do okolitej prírody. Nachádza sa presne na mieste, kde stála pôvodná stodola. „Na toto miesto sme umiestnili hlavný obytný priestor, ktorý kopíruje charakter pôvodnej stodoly. Hneď vedľa nej sme položili stodolu s kuchyňou a orientovali sme ju tak, aby sa jej rohové okno dalo využiť ako vyhliadka na vstupný priestor, ktorý sa nachádza v centrálnej stodole.

Prečítajte si tiež
Vôňu dreva budete cítiť už z fotiek. Chata, do ktorej by ste sa chceli ihneď nasťahovať

Stodoly, v ktorých sú detské izby a štúdiá, majú otvorený výhľad na druhú stranu a sú umiestnené medzi nádhernými zachovanými stromami,“ konkretizuje hlavný autor projektu. Každá stodola sa odlišuje iným štýlom textúry dreva, a tak odráža individuálny charakter budov.

Päť prepojených stodôl ako moderné bývanie

Presklená fasáda má pred sebou prelamovaný drevený priesvitný záves, ktorý tlmí slnečné svetlo a používa pôvodné ornamenty zdobiace vchod do starého domu stojaceho oproti. Zdroj: Piotr Krajewski

Jedinečný a trvalo udržateľný priestor

Tento návrh nie je podľa architekta Bogusława Barnaśa len o modernej stavbe, či o premene historickej usadlosti na moderný domov. Je tiež, a predovšetkým, o jedinečnom a trvalo udržateľnom priestore zakomponovanom do areálu, ktorý je spojením miestnej tradície, krásnej krajiny a dobrej funkcie.

Prečítajte si tiež
Slnečné terasy a balkóny, odkazy na tradičné materiály a svieži dizajn. Toto všetko a ešte viac v úzkom štvorpodlažnom dome po premene

Mnoho súčasných projektov sa snaží chrániť pôvodnú prírodu, autorom poľského statku sa to podarilo hneď po viacerých stránkach. Hmoty stodôl ukladali podľa hry svetla a tieňa, terénu, existujúcej zelene a infraštruktúry. „V súlade so zásadou trvalo udržateľného rozvoja sme sa postarali o zachovanie cenného porastu stromov. Aby sme budovu lepšie začlenili do mimoriadne hodnotnej a krásnej krajiny, navrhli sme lávku na prvom poschodí a „nástupištia“ na prízemí, ktoré sa následne prispôsobujú topografii územia,“ vysvetľujú autori projektu.

Päť prepojených stodôl ako moderné bývanie

Jedáleň. Zdroj: Piotr Krajewski

Staré a nové, odlišné i podobné

Vstupný portál nového domu sa otvára presklenou fasádou do priľahlého dvora. Presklená fasáda má pred sebou prelamovaný drevený priesvitný záves, ktorý tlmí slnečné svetlo a používa pôvodné ornamenty zdobiace vchod do starého domu stojaceho oproti.

Päť prepojených stodôl ako moderné bývanie

Umiestnenie budov je starostlivo definované okolitou krajinou, polohou slnka a funkciou stavby. Zdroj: Piotr Krajewski

Samotná rekonštrukcia starého domu určeného na demoláciu bude ďalším pokračovaním projektu. Vznikne zaujímavá konfrontácia medzi starým a novým. Architekti už dnes majú jasno v tom, ako bude vyzerať.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Prečítajte si tiež
Malá hospodárska stavba vo vinici sa po rekonštrukcii premenila na moderný kamenný dom

Navrhli obnoviť pôvodné proporcie pôvodného domu, narušené prístavbami z neskorších rokov. Vstup vylepšili novou strechou nadväzujúcou na pôvodnú drevenú výzdobu historickej fasády. Vo vnútri domu bude odhalený pôvodný stavebný materiál – červená tehla. Na rozdiel od ostatných stavieb, domu bude chýbať štvrtá fasáda v tradičnom zmysle. Namiesto nej bude presklená stena.

Kto je Bogusław Barnaś?

Vyštudoval Fachhochschule Muenster v Nemecku a Krakovskú technickú univerzitu v Poľsku. Po získaní praxe vo viacerých zahraničných ateliéroch v decembri 2009 založil BXBstudio. Od februára 2012 je akademikom na Univerzite Andrzeja Frycza Modrzewského v Krakove (AFMKU) na Fakulte architektúry a výtvarných umení. V roku 2014 bol Boguslaw Barnaś vybraný spoločnosťou Wallpaper* medzi 20 najlepších mladých architektonických talentov sveta a jeho projekty boli prezentované na London Festival of Architecture. V roku 2015 bol zvolený medzi 15 najlepších poľských architektov do 40 rokov podľa Property Design. V roku 2018 získal ocenenie Architekci Małopolski 2017 – za The Polish Eaves Cottage Design a PGBC Green Building Awards za najlepší trvalo udržateľný dizajn – Eco Warsaw Tower a v roku 2019 získal ocenenie PGBC Green Building Award za najlepší trvalo udržateľný dizajn – Symbiotic House.

Päť prepojených stodôl ako moderné bývanie

Piata, teda posledná stodola smerom od cesty zahŕňa obývací priestor a spálňu s drevenou terasou vedúcou do okolitej prírody. Zdroj: Piotr Krajewski

The Farmhouse

architektonický ateliér: BXB studio Bogusław Barnaś

tím: Bogusław Barnaś, Bartosz Styrna, Anna Mędrala, Kamil Makowiec, Mateusz Zima, Magdalena Moska, Valentin Lepley, Aleksander De Mott, Maroš Mitro, Paula Wróblewska, Marzia Tocca, Magdalena Fuchs

lokalita: Poľsko

plocha: 507 m2

projekt: 2017 – 2018

realizácia: 2018 – 2021

Sabína Zavarská

Foto: Piotr Krajewski

Filmová produkcia: Unique Vision Studio

Kategória: Návšteva
Tagy: drevené konštrukcie moderné bývanie rekonštrukcia statku rekonštrukcia stodoly rodinné domy vonkajšie terasy
Zdieľať článok

Diskusia