Pocta tehlám: Novostavba, ktorá vyzerá ako starý anglický dom

09. 09. 2021
Zdieľať

Novostavba rodinného domu, ktorá je výkladnou skriňou tohto veľmi všestranného stavebného materiálu. Má tri podlažia, ale zo strany ulice pôsobí ako dvojpodlažná, smerom do záhrady sa ukazujú všetky tri poschodia.

Cieľom návrhu na výstavbu nového rodinného domu bolo zladiť citlivé miesto v pamiatkovej rezervácii so stručným zadaním investorov. Ich požiadavkou bolo elegantné a priestranné súčasné bývanie.

Anglická moderná novostavba z tehál

Novostavba rodinného domu je výkladnou skriňou tohto veľmi všestranného stavebného materiálu. Zdroj: Richard Chivers

Navrhnutie ideálneho domu sťažovala aj blízkosť susedných nehnuteľností. Práve to dalo architektom podnet, aby ponorili budovu do zeme a znížili úroveň prízemia o jeden meter. Spodná časť domu je tak skrytá za historickým hraničným múrom, ktorý bol zachovaný a opravený.

Prečítajte si tiež
Spustnutý dom mal všetko, po čom päťčlenná rodina túžila. Ako sa im ho podarilo nafúknuť a zrenovovať?

Ploché strechy, vysoké drevené okná

„Vzhľadom na charakter lokality sme sa rozhodli do stavby moderného domu začleniť prvky lokálnej architektúry, ako sú prázdne štíty, ploché strechy a zvislé drevené okná. Priznali sme ich a začlenili do fasád. V celej budove sme ako doplnok použili červené tehly, ktoré kontrastujú k pôvodnej žltej londýnskej tehlovej stene a k zlatým tónom dubom obložených okien. Hrubá a nedokonalá textúra tehál dodáva budove opotrebovaný vzhľad, vďaka ktorému novostavba pôsobí ako dávna a neodmysliteľná súčasť ulice,“ uvádzajú tvorcovia projektu v autorskej správe.

Kazetový drevený strop v dennej časti so schodiskom

V dennej zóne zaujme elegantný kazetový drevený strop a veľké arkierové okná, ktoré ponúkajú výhľad na ulicu lemovanú stromami. Zdroj: Richard Chivers

Prirodzené svetlo v suteréne? Svetelná studňa!

Najnižšie podlažie zahŕňa spálne umiestnené v dvoch tehlových, na seba kolmých, krídlach. Medzi nimi je smerom do záhrady menšie nádvorie. Zvýšený strop umožnil suterén presvetliť prirodzeným svetlom – vďaka svetelnej studni. Na prízemí sa nachádza kuchyňa a jedálenský kút, pričom z oboch funkčných zón môžete vyjsť na samostatné terasy. Na prvom poschodí sú umiestnené hlavné obytné priestory, teda denná zóna. V nej zaujme elegantný kazetový drevený strop a veľké arkierové okná, ktoré ponúkajú výhľad na ulicu lemovanú stromami.

Prečítajte si tiež
Nevyužitú zimnú záhradu zbúrali a nahradili ju prístavbou, ktorá domácim zmenila život

Rôzne druhy spájania tehál

Originalitou stavby je ukážka rôzneho spájania tehál. Celkovo tu nájdete tri rôzne vzory spájania, z ktorých každý definuje inú časť budovy. Horizontálne spojenie tehál zvýrazňuje kuchyňu a jedálenský kút, centrálne schodisko je odlíšené tehlami, ktoré sú zarovnané nad sebou.

Tehlová kuchyňa s drevenou linkou

Kuchyňa. Zdroj: Richard Chivers

Obytný priestor prvého poschodia je uzavretý inovatívnym zvislým spojením tehál, ktoré vidno aj v interiéri. Všetky tehly sú oddelené 10 milimetrovým zapusteným maltovým spojom, aby sa zvýraznila patinácia.

Nádvorie v tehlovom rodinnom dome

Nádvorie. Zdroj: Richard Chivers

Najväčšou výzvou, pokiaľ ide o ukladanie tehál bolo vertikálne spojenie. Architekti vyvinuli špeciálny postup výstavby, aby ich projekt bol dokonalý do posledného detailu. Výsledkom je výrazná budova, ktorá – hoci je nová – má silné vizuálne prepojenie s lokalitou. To sa bude vplyvom počasia a prácou materiálov ešte viac prehlbovať.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Tehlový dom v Southwarku

Architektonický ateliér: Satish Jassal Architects

Lokalita: Southwark, Londýn, Veľká Británia

Plocha: 126 m2

Realizácia: 2021

Sabína Zavarská

Foto: Richard Chivers

Kategória: Návšteva
Tagy: presklené plochy schodiská tehlové domy tehlové múry tehlové obklady tehly trojpodlažný dom
Zdieľať článok

Diskusia