Nevyužitú zimnú záhradu zbúrali a nahradili ju prístavbou, ktorá domácim zmenila život

16. 03. 2021
Zdieľať

Domáci si prizvali architektov, aby v rámci modernizácie obytného priestoru prepojili prízemie s nižšie položenou zadnou záhradou a prístavbu čo najviac presvetlili.

Kedysi priestor medzi interiérom a záhradou patril zimnej záhrade z PVC, ktorá neplnila prakticky žiadnu funkciu. Takže prvou prácou bolo jej zbúranie. Vďaka tomu získali priestor pre nové úrovne interiéru.

Štvrťsklo rôznych tvarov na dome

Najväčšie z okien s rôznymi tvarmi je nad posuvnými dverami na terasu. Zdroj: Stale Eriksen

Nová prístavba sa prispôsobuje terénu – pár schodíkov oddeľuje staršiu časť od prístavby, ďalšie delia priestor medzi kuchyňou a jedálenskou časťou a posledné sú medzi vonkajšou terasou a samotnou záhradou.

Prečítajte si tiež
Kúpili malý pozemok vo svahu a dúfali, že sa na ňom vôbec dá niečo postaviť. Ako to dopadlo?

Inšpirácia z áut

Ešte dôležitejšie, ako samotné vertikálne členenie interiéru a exteriéru, je originálne riešenie presvetlenia. Architekti si zobrali príklad od automobilových dizajnérov, ktorí prispôsobujú okná karosériám vozidiel. Riešením sú takzvané štvrťsklá – „quarter glass“.

Edvardovské terasové domy sú pre Londýn charakteristické, väčšina z nich však nevyhovuje modernému životnému štýlu kvôli nedostatku svetla a prepojenia s exteriérom.

Kuchyňa s ostrovčekom

Kuchyňa je priestranná. Zdroj: Stale Eriksen

Najväčšie z okien s rôznymi tvarmi je nad posuvnými dverami na terasu. Druhé štvrťsklo dostalo podobu okna s výhľadom do záhrady, v ktorom sa dá sedieť, tretie lichobežníkové bezrámové okno ponúka pohľad na novovytvorené nádvorie v srdci domu. Tento priestor slúži nielen na presvetlenie interiéru z opačnej strany, ale tiež ako malý servisný dvor. Je prepojený s úžitkovým boxom, ktorý skrýva hlučné spotrebiče. Štvrtým z týchto netypických presklení je veľké trojuholníkové strešné okno zasadené do trámov.

Kuchyňa s ostrovčekom

Dominantou kuchyne je ostrovček z brezovej preglejky s medeným povrchom, ktorý má čestné miesto uprostred. Zdroj: Stale Eriksen

Mikrocement vo vnútri aj vonku, drevo a meď

Celá prístavba sa nesie v teplých tlmených odtieňoch sivej a hnedej v kombinácii s medenými doplnkami. Dominantou kuchyne je ostrovček z brezovej preglejky s medeným povrchom, ktorý má čestné miesto uprostred. Autori rekonštrukcie zvolili na povrchovú úpravu stien bezšvový slaboružový mikrocement. Svetlosivé veľkoformátové dlaždice z interiéru pokračujú aj na terasu.  Umocňujú tak zmazanie hraníc medzi interiérom a záhradou.

Prečítajte si tiež
Malý a prispôsobivý byt pre troch? Pozrite, ako sa vie meniť!
Kuchyňa s ostrovčekom

Celá prístavba sa nesie v teplých tlmených odtieňoch sivej a hnedej v kombinácii s medenými doplnkami. Zdroj: Stale Eriksen

Prístavba zmenila domácim spôsob života

A čo hovoria na premenu samotní majitelia? „Tento proces bol kreatívny, zábavný a plný plodnej spolupráce. Konečným výsledkom je mimoriadny priestor, ktorý zmenil spôsob nášho života. Je na ňom mnoho vecí, ktoré máme radi: výška, otvorený strop, spôsob, akým ostrov s medeným povrchom odráža ružovú farbu a svetlo, použitie mikrocementu zvnútra i zvonka a dramatický pohľad na prístavbu zvonku uprostred noci,“ tešia sa z výsledku domáci.

Strešné okná vsadené do trámov

Strešné okná su vsadené do trámov. Zdroj: Stale Eriksen

Prečítajte si tiež
Videli ste niekedy krajší a zaujímavejší záhradný domček?

Quarter Glass House

Architektonický ateliér: Proctor & Shaw

Lokalita: Wimbledon Park, Južný Londýn

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Projekt: 2020

Realizácia: 2020

Plocha domu pred rekonštrukciou – 172 m²

Plocha domu po rekonštrukcii – 186 m²

Pridaná plocha – 14 m²

Existujúca zrekonštruovaná plocha: 35 m²

Sabína Zavarská

Foto: Stale Eriksen

Kategória: Návšteva
Tagy: presklené plochy prístavby domov rodinné domy šikmé strechy strešné okná
Zdieľať článok

Diskusia