Premena starej vily na bývanie plné farieb

21. 03. 2021
Zdieľať

V pokojnom prostredí uprostred polí stojí vila z 50. rokov. Noví majitelia síce plánovali rekonštrukciu starého domu, ale najskôr sa rozhodli rok v ňom bývať, aby sa oboznámili s novým prostredím a „duchom miesta“. Potom nasledovala transformácia, ktorá prízemie vily premenila priam radikálne, ale pritom s citom a spomienkami na pôvodný stav.

Veľkú časť prízemia tvorí otvorený priestor spájajúci funkcie kuchyne, jedálne a obývačky. Novú vstupnú halu oddeľuje od hlavnej spálne priam umelecky poňatá drevená priečka so zaoblením a výraznou kresbou. Z haly sa dostanete do otvoreného priestoru, ktorý autori premeny vytvorili zbúraním pôvodných priečok.

Prečítajte si tiež
Inšpiratívna rekonštrukcia opusteného domu: Vo vnútri dynamika moderného sveta, zvonku dýcha história

Zasiahli aj do nosných múrov – nosné steny nahradili dvoma dlhými kovovými trámami s opornými stĺpmi, pričom jeden sa nachádza vo vstupnej hale a druhý v časti medzi obývačkou a jedálňou. Priestor obývacej izby je usporiadaný okolo nového krbu.

Jedálenský kút

Jedálenský kút. Zdroj: HASOO—PHOTOO

Ručná práca, maľované drevo, vláknitý cement

Veľmi dôležitú úlohu pri transformácii interiéru vily zohral výber farieb a materiálov. Boli predmetom dlhých diskusií a výsledok prekvapuje pestrosťou. V dome z 50. rokov by ste toľko odvahy nečakali, ale o to je interiér originálnejší a zaujímavejší. Výsledkom dlhších úvah a rozhovorov dizajnérov s majiteľmi je pestrá paleta, v ktorej sa miešajú ručne vyrobené doplnky, maľované drevo, textil a vláknitý cement.

Obývacia časť s krbom

Miesta, kde stáli pôvodné nosné priečky a nové kovové nosníky, architekti zvýraznili tmavou tyrkysovou farbou, ktorá dáva charakter celému priestoru a pripomína jeho minulosť. Zdroj: HASOO—PHOTOO

Tyrkysová spomienka na minulosť

Miesta, kde stáli pôvodné nosné priečky a nové kovové nosníky, architekti zvýraznili tmavou tyrkysovou farbou, ktorá dáva charakter celému priestoru a pripomína jeho minulosť. Medzi dva kovové trámy umiestnili stenu rovnakej farby so vstavaným krbom a úložným priestorom. Tyrkysová stena zároveň oddeľuje obývačku od vstupnej haly a dreveného schodiska s točitým začiatkom.

Prečítajte si tiež
Rekonštrukcia domu z 19. storočia: Moderný interiér v historickom kostýme

Obývačka a jedálenská časť má vzorovanú podlahu z dreva viacerých odtieňov, zloženého do pravidelných geometrických tvarov. Svetlejšia farba nadväzuje na farbu novej drevenej priečky, za ktorou sa skrýva hlavná spálňa majiteľov. Výrazný farebný akcent nájdete aj vo vstupnej hale v podobe tmavoružovej farby, ktorej plocha je znásobená odrazom v zrkadle.

Biela kuchyňa so sivým ostrovčekom

Kuchynský kút je ladený v čistej bielej farbe, ktorá kontrastuje s tmavosivým ostrovčekom. Zdroj: HASOO—PHOTOO

Miesta, kde dominuje biela

Kuchynský kút je ladený v čistej bielej farbe, ktorá kontrastuje s tmavosivým ostrovčekom. Dostatok prirodzeného svetla v kuchyni zabezpečujú dvoje dvere na terasu a do záhrady a malé okienko. Hlavná spálňa kombinuje sviežu bielu so svetlým drevom. V jej kúte je vytvorený zaoblený box s hygienickým zázemím. Aj kúpeľňa je riešená jednoducho – s prevahou bielej farby, ale nechýba osvieženie vo forme svetlejšej tyrkysovej farby v kombinácii s čiernou batériou i umývadlom.

Prečítajte si tiež
Úsporná rekonštrukcia na starom sídlisku 500 bytov: Z bytu starých rodičov byt pre vnučku

Premena vily z 50. rokov

Architektonický ateliér: Bureau Brisson Architectes

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Autori: Germain Brisson, Alan Hasoo, Thibaud Sulliger, Clea Di Martino

Lokalita: Lausanne, Švajčiarsko 

Realizácia: 2020

Plocha: 192 m2

Sabína Zavarská

Foto: HASOO—PHOTOO

Kategória: Návšteva
Tagy: historické domy rodinné domy vily
Zdieľať článok

Diskusia