Zdroj: Janka Bíziková

Moderná chata s krásnym výhľadom vo Valčianskej doline dokazuje, že obmedzenia motivujú ku kreatívnym riešeniam

02. 08. 2023
Zdieľať

Veľa mladých rodín sa dnes rozhodne bývať v dedine, ktorá je satelitom väčšieho mesta, aby neboli uprostred hustej zástavby. Janka a Dušan to urobili presne naopak. Zostali bývať v centre mesta v dvojizbovom byte. Podstatnú časť financií, ktoré mali na bývanie, však investovali do stavby áčkovej chaty blízko lyžiarskeho strediska.

Pri bývaní v satelitoch väčších miest ľudia nakoniec riešia problém s dochádzaním do školy, práce, k lekárovi… O praktickosti a ekonomickej stránke takéhoto riešenia sa preto už pár rokov intenzívne diskutuje.

Mladí rodičia z Martina si na únik z mesta postavili chatu, ale trvalo v nej neplánujú bývať. Keď chcú, sú tam autom za 20 minút mimo dopravnej špičky.

Svah ako určujúci faktor

Rozhodli sa pre tzv. A-konštrukciu. Ich CabinA mala mať viac podlaží, pretože si chvíle v prírode chceli vychutnať s celou rodinou a priateľmi. Nezabúdali ani na možnosť prenajímania.

Projekt chaty architekt prispôsobil jej polohe vo svahu. Spolu s majiteľmi potom hľadali čo najefektívnejšie riešenie aj z pohľadu rozpočtu. Ako sami hovoria, rôzne limity ich nútili zameriavať sa na podstatné veci a myslieť kreatívne.

Priebeh stavby áčkovej chaty vo Valčianskej doline

V priebehu stavby chaty Zdroj: Janka Bíziková

Práve poloha vo svahu určila, že chata má spodné podlažie prevažne zapustené pod úroveň terénu a inšpirovala architekta navrhnúť vstup zboku. Tak vzniklo medzipodlažie, ktoré prakticky vymedzuje „špinavú zónu“, a tiež rozširuje obytnú plochu chaty.

Svahu sa podriaďuje aj konštrukcia strechy, ktorej spodný okraj kopíruje terén. Tento detail sa vidí zriedka, no práve on ovplyvňuje estetiku chaty z každého uhla pohľadu.

Spodné podlažie chaty zapustené pod úrovňou terénu

Poloha vo svahu určila, že chata má spodné podlažie prevažne zapustené pod úroveň terénu, a inšpirovala architekta navrhnúť vstup zboku. Zdroj: Janka Bíziková

Zaujímavé spojenie železobetónu a smrekového dreva

Obvodová konštrukcia je železobetónová a dominantnú strechu nesú takmer 12 m krokvy zo smrekového dreva. Pílu, ktorá ich dokázala dodať za prijateľnú cenu, našli majitelia za Žilinou a chata s typickou áčkovou strechou sa stala skutočnosťou.

Do obvodovej konštrukcie pribudli na spodnom podlaží priečky z pórobetónových tvaroviek, na hornom zvolili sadrokartón na drevenej konštrukcii.

Viac detailov zo stavby a z exteriéru chaty? Pozrite si galériu na konci článku.

Cieľom bolo vizuálne odľahčiť interiér, obložený tatranským profilom a preglejkou, doplnením bielych priečok. Inak všade rozvoniava drevo. Aj časti z iných materiálov sú väčšinou obložené preglejkou alebo drevom. Cítite ho hneď, keď vstúpite dovnútra.

Fasáda z červeného smreka na áčkovej chate

Na fasáde použili obklad z červeného smreka. Nechceli však, aby sivel. Je impregnovaný voskovým olejom. Zdroj: Janka Bíziková

Veľa svetla zo severu a otvorený priestor

Vchod je na úrovni terénu. Z presklených dverí sa môžete vybrať buď hore, alebo dolu po tmavom kovovom schodisku. Nepôsobí však ani priemyselne, ani chladne. Skôr bezpečne. A zaujímavo dopĺňa bledé drevené plochy všade okolo.

Ak pôjdete smerom dolu na znížené prízemie, ocitnete sa v prevažne otvorenom dennom priestore. Pôsobí ešte veľkorysejšie ako v skutočnosti je. Vďačí za to otvorenej dispozícii a veľkým oknám, ktoré ponúkajú krásny výhľad na okolitú lúku a les. Východ na terasu je riešený posuvnými dverami, tzv. HS-portálom.

Izolačné sklá v antracitových plastových rámoch poskytujú svetelný a tepelný komfort. Miestnosť sa neprehrieva, lebo veľké zasklené plochy sú na severnej strane.

Tmavé kovové schodisko spájajúce podlažia chaty

Z presklených dverí sa môžete vybrať buď hore, alebo dolu po tmavom kovovom schodisku. Zdroj: Janka Bíziková

Žiadne imitácie dreva a kontrast bielej s čiernou

Na prízemí je obývačka, jedáleň aj kuchyňa v jednom. Nechýba kúpeľňa. Janka ich zariaďovala sama. Má rada skutočné prírodné materiály. „Nechcela som žiadne akože drevo. Nemám rada napodobeniny.“ Drevené povrchy sú ošetrené voskovým olejom, ktorý si na povrchu dreva či preglejky na pohľad ani nevšimnete.

Prvky ako sedačka na mieru sa striedajú so zaujímavými a cenovo dostupnejšími kúskami z nábytkových reťazcov. Všetko však spolu perfektne ladí. Najviac majiteľku inšpiruje čistý severský dizajn. Popri svetlom dreve je v chate preto veľa bielej a kontrastných čiernych detailov.

Sedačka na mieru v obývačkovej časti na prízemí chaty

Sedačka v obývačkovej časti je vyrobená na mieru. Janka sa obávala životnosti svetlého poťahu, ale zdá sa, že zbytočne. Zdroj: Janka Bíziková

Priestor otepľujú textílie, ako napríklad ľan. „Najprv som sa závesom bránila. Ale keď to začínalo nadobúdať svoju podobu, videla som, že bez nich je to tu holé. Biele ľanové sú tak akurát. A praktické. Nenalieta sem všetok hmyz,“ približuje Janka.

Svietidlá: Pekné, ale hlavne bezpečné

Svietidlá v podobe klasických žiaroviek len potvrdzujú, že napriek tradičným materiálom ide o moderný interiér 21. storočia. Všetky káble sú dizajnové a priznané.

Dôvod nebol len estetický. Zabudovať ich do drevených konštrukcií tak, aby spĺňali bezpečnostné normy, sa zdalo majiteľom zbytočne komplikované. Preto vybrali také, ktoré sú prispôsobené na vedenie po povrchu.

Prečítajte si tiež
Dokonalé útočisko na vidieku ako z romantického filmu. Dvojica si v zrekonštruovanej chatke užíva každú voľnú chvíľu

Nábytok, ktorý neplytvá nápadmi ani materiálom

Nábytok Janka vyberala aj s ohľadom na ekológiu. Nedalo sa to vždy, ale keď bola možnosť, využila ju.

„Napríklad jedálenský stôl nám stolár vyrobil z odpadového orechového dreva z okolia. Stoličky som kúpila, lebo sa mi páčili a sú z odpadových drevených pilín a recyklovaného plastu. Aj časť stavebného materiálu sme kúpili z druhej ruky na internete od ľudí, ktorým zostal z väčších projektov a v takom množstve ho už nevedeli využiť.“

Otvorený priestor prízemia s jedálňou

Prízemie spája obývačku, jedáleň aj kuchyňu. Zdroj: Janka Bíziková

Vykurovanie kachľami a podlahovkou

Chata má slúžiť aj cez zimu. Preto sú v obývačkovej časti oceľové kanadské kachle. Na prvý pohľad vyzerajú v otvorenom priestore nenápadne, no majiteľka konštatuje, že v priebehu pár hodín dokážu chatu vykúriť zo „stand by režimu“ (16 °C) na príjemných 24 °C.

„Ich systém dvojstupňového spaľovania je veľmi efektívny a aktuálne, vraj, aj ten najekologickejší,“ vysvetľuje. Na spodnom podlaží ich dopĺňa podlahovka pod sivou dlažbou. Na vyhriatie horného podlažia stačí efekt stúpajúceho teplého vzduchu.

Oceľové kanadské kachle v obývačkovej časti

V obývačkovej časti sa nachádzajú oceľové kanadské kachle. Na prvý pohľad vyzerajú v otvorenom priestore nenápadne. Zdroj: Janka Bíziková

Dve spálne na poschodí

Inak sa horné podlažie nesie v podobnom duchu ako to spodné. Svetlé drevo, jednoduchý drevený nábytok a sem-tam nejaký ten dizajnový kúsok, na ktorom si Janka podľa vlastných slov „uletela“.

Väčšia spálňa je otvorená až do štítu strechy, aj vďaka tomu máte pocit, že je obrovská. Je otočená na sever, takže i tam vás čaká luxus výhľadu cez veľké okná. „Najkrajšie to je, keď v zime sneží,“ hovorí spokojná majiteľka.

V menšej spálni vznikol klasický rovný strop a nad ním galéria na spanie tesne pod strechou. Dostanete sa tam po drevenom rebríku. „Všetky deti, čo k nám prídu, to fascinuje, no kvôli bezpečnosti tu väčšinou spíme my, domáci,“ dodáva mladá mama škôlkara Artura.

Posteľ z oceľových profilov vo väčšej spálni

Aj posteľ do väčšej spálne Dušan pozváral z oceľových profilov sám. Zdroj: Janka Bíziková

Úložné priestory

Riešenie úložných priestorov je podľa Janky pri áčkovej stavbe neľahká úloha. „Často bývajú ukryté v šikmých stenách, no potom v interiéri zaniká to podstatné, prečo človek stavia áčko, vytráca sa ten výnimočný pocit, ktorý v áčku máte. Keďže chatu nevyužívame na dlhodobý pobyt, neboli sme nútení voliť tieto riešenia.“

Stačia dizajnové otvorené vešiaky, niky v spálňovej stene a klasická komoda, akú máme doma mnohí. Medzi kreatívne úložné priestory patrí malá technická miestnosť pod schodiskom.

Dizajnový otvorený vešiak v spálni

Riešenie úložných priestorov je pri áčkovej stavbe neľahká úloha. Zdroj: Janka Bíziková

Drevo a preglejka aj v kúpeľniach

Aj na hornom podlaží je kúpeľňa s toaletou. Oproti tej na prízemí tu však chýba sprchovací kút, pri ktorom využili hydrofóbnu omietku.

Steny inak pokrýva impregnovaná preglejka.

Ako vyzerá kúpeľňa? Fotografie nájdete v galérii.

Postavili ju sami

Na otázku, kto toto všetko do detailov vymyslel a zrealizoval, Janka odpovedá jednoducho: „Sami. S projektom nám, samozrejme, pomohol architekt a dispozíciu kúpeľní mi pomohla vymyslieť dizajnérka, ale je to vlastne náš projekt. Stále tu ešte niečo dokončujeme, vylepšujeme, hoci väčšina bola hotová za dva roky. Manžel má malú stavebnú firmu, ale skúsenosti mali predovšetkým z murovaných stavieb. Sú malý kolektív, takže to bola výzva. Ale páči sa nám tu. Keby sme do toho išli znovu, možno by to bolo trochu menšie,“ smeje sa Janka.

Prečítajte si tiež
Drevenica v Terchovej bola hotová do roka a do dňa. So zariaďovaním pomohli časopisy a internet

Pri odchode nám ešte ukazuje jazierko s rybičkami a podotkne, že medzi chatou a oporným múrom svahu si predstavuje vonkajšiu kuchyňu. Držíme palce!

CabinA Snowland

Nehnuteľnosť: drevená chata na železobetónovom základe v tvare A, optimálne pre 7 osôb
Lokalita: Valčianska dolina
Architekt: Peter Tavel
Interiér: Janka Bíziková
Realizácia: Dušan Bízik – Maltaman
Zastavaná plocha: 78 m2 + drevená terasa na betónovom základe 23 m2
Úžitková plocha: cca 98 m2

https://www.instagram.com/cabina.snowland/

Text: Zuzana Kubalová, Janka Bíziková
Foto: Janka Bíziková

Kategória: Návšteva
Tagy: chata drevo v interiéri preglejka svahovitý pozemok
Zdieľať článok
Splnený sen manželov o nádhernej drevenici: Relax na peci a nezameniteľná atmosféra s výhľadom do lesaUrob si sám

Splnený sen manželov o nádhernej drevenici: Relax na peci a nezameniteľná atmosféra s výhľadom do lesa

Pôvodnú chalupu museli zbúrať. Na jej pôdoryse postavili novú s úctou k tradíciám a prírodným materiálomUrob si sám

Pôvodnú chalupu museli zbúrať. Na jej pôdoryse postavili novú s úctou k tradíciám a prírodným materiálom

Dominantou zrekonštruovanej 200-ročnej chalupy sa stalo drevo. Pred stavebnou firmou dali prednosť remeselníkoviUrob si sám

Dominantou zrekonštruovanej 200-ročnej chalupy sa stalo drevo. Pred stavebnou firmou dali prednosť remeselníkovi

Už ste vysiali zeler? Toto sú 3 dôvody, prečo začať tak skoroUrob si sám

Už ste vysiali zeler? Toto sú 3 dôvody, prečo začať tak skoro

Diskusia