Ako dokáže chata klamať telom: Ponúka viac priestoru, ako v skutočnosti má

22. 08. 2021
Zdieľať

V krásnom prírodnom prostredí vyrástol neveľký drevený dom a kúsok od neho ešte menšia dielňa. Pozemok pôvodne patril k staršej rodičovskej chate a pred zhruba 50 rokmi boli na ňom vysadené stromy. Architekt medzi ne citlivo umiestnil dva nové objekty voňajúce drevom zvonku i zvnútra.

Drevený dom a dielňa sú na pozemku umiestnené tak, aby vytvorili centrálnu oblasť – intímnu záhradu, odrezanú od zvyšku sveta napriek tesnej blízkosti rodičovskej chaty a susednej budovy letného tábora. Polohu domu určila orientácia voči svetovým stranám, jeho maximálna výška sa plne prispôsobila obecným predpisom. Výsledkom je jednoduchý monolit obložený hrubými smrekovými pásmi. Vďaka nim splýva s prirodzeným prostredím pozemku.

Prečítajte si tiež
Chata uprostred lesa vám ukáže, ako vyzerá súlad s prírodou

Schodisko ako chrbtica, ktorá spája päť úrovní

Architekt využil sklon pozemku v prospech stavby – v interiéri vytvoril výškovo členené priestory prepojené centrálnym schodiskom. Tvorí „chrbtovú kosť“ projektu. Týmto spôsobom sa v dome podarilo vytvoriť celkovo 5 rôznych výškových úrovní, pričom každá z nich pozostáva z dvoch rozdielnych priestorov.

Drevený trojposchodový dom so záhradným sedením

Výškové rozdiely vidno aj v nepravidelnom uložení okien. Zdroj: Julie Masson

Spoločenské časti dispozície zaberajú nižšie poschodia, súkromné miestnosti sú umiestnené v horných úrovniach. Výškové rozdiely jednotlivých častí sa odrážajú aj na fasáde – všimnite si nepravidelné umiestnenie okien.

Štvorcové dekoratívne výrezy na fasáde

Za povšimnutie stoja štvorcové dekoratívne výrezy na viacerých miestach fasády. Zabezpečujú vetranie. Zdroj: Julie Masson

Sled malých svetov ako vzbura proti konzumu

V interiéri nájdete obývačku, jedáleň, kuchyňu, kúpeľňu, pracovňu s vysokou knižnicou, na najvyššej úrovni je spálňa. „Vnútorné bludisko sa otvára v slede malých svetov, čím vytvára dojem väčšieho priestoru, ako v skutočnosti je.

Svetlá drevená pracovňu s vysokou knižnicou

Pracovňa s vysokou knižnicou. Zdroj: Julie Masson

Toto hľadanie priestorového aj materiálneho minimalizmu je v rozpore s diktátom súčasnej konzumnej spoločnosti. Interiérové priestory, aj keď sú jasne rozdelené, komunikujú navzájom a tiež aj s exteriérom – vďaka posuvným otvorom, ktoré rámujú zvolené uhly pohľadu,“ charakterizuje hlavnú ideu príjemnej stavby Lionel Ballmer.

Prečítajte si tiež
Dom hier pri Trenčíne: Nehrajú sa v ňom iba deti, ale aj svetlo!

CLT panely z lokálnych smrekov

Z konštrukčného hľadiska je celá kostra stavby – vnútorné priečky, obvodové múry, strešná krytina, ale aj nábytok, z jedného materiálu. Sú ním CLT panely vyrobené zo smrekového dreva z miestnych zdrojov. Prefabrikované drevené panely pokrývajú celý dom. Samozrejme, aj toto riešenie má svoj význam – homogenita použitých materiálov je poctou pôvodným horským stavbám. Vytvára silný kontrast s vonkajšou vegetáciou a opticky rozširuje neveľké priestory, spája ich do jedného celku.

Obývacia časť a schodisko v chate

Prefabrikované drevené panely opticky rozširujú neveľké priestory. Zdroj: Julie Masson

Príjemne v zime i v lete

Vykurovanie a teplú vodu zabezpečuje kotol na pelety. V každej miestnosti sú umiestnené radiátory, ktoré teplo rovnomerne distribuujú. Pomocníkom v zime sú kachle na drevo v obývacej izbe.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Prečítajte si tiež
Drevodom vyrobený na Záhorí môže fungovať aj ako dva samostatné domy

V lete je zase interiér príjemne chránený pred ostrým slnkom odrastenými stromami, ktoré ohraničujú pozemok. Vytvárajú veľké tiene a pomáhajú udržať budovu v chlade aj počas sezónnych horúčav. Za povšimnutie stoja štvorcové dekoratívne výrezy na viacerých miestach fasády. Zabezpečujú vetranie a zároveň vytvárajú veľmi originálny prvok.

Drevený trojposchodový dom s dielňou v lese

Dom má 5 rôznych výškových úrovní. Dopĺňa ho dielňa. Zdroj: Julie Masson

La Petite Maison

Architekt: Lionel Ballmer

Lokalita: Nendaz, Švajčiarsko

Hrubá zastavaná plocha: 80 m2

Projekt: 2020

Realizácia: 2021

Sabína Zavarská
Foto: Julie Masson

Kategória: Návšteva
Tagy: drevená chata drevodomy ekologické domy horské chaty malé priestory minimalistický interiér trojpodlažný dom
Zdieľať článok

Diskusia