Trošku iný bungalov, na aké sme zvyknutí: Aj šikmá strecha môže vyzerať ako rovná

19. 03. 2021
Zdieľať

Na pohľad malebné miesto na bývanie s nádhernou starou jedľou uprostred malo jeden háčik – pôvodnú stavbu nebolo možné rekonštruovať, pretože nevyhovovala požiadavkám súčasného majiteľa ani počtom miestností, ani štruktúrou. Dnes na jej mieste stojí rodinný dom v tvare písmena L, ktorý pripomína bungalov.

Základným cieľom architektov z ateliéru Plasma Studio bolo na miestne nepoužiteľnej stavby vytvoriť rodinný dom, ktorý by nezasahoval rušivo do okolitej prírody a ktorý by zároveň poskytoval potrebné pohodlie.

Prečítajte si tiež
Verili by ste, že tento dom vyrástol na základoch kamennej ruiny?

Architekti ho umiestnili rovnobežne s malou prístupovou cestou, čím vznikla ohraničená plocha predzáhradky. Mysleli aj do budúcnosti – ak by bolo potrebné dom neskôr zväčšiť, jednoducho sa na juhu dostavia ďalšia časť.

netradičný bungalov so šikmou strechou

Z viacerých pohľadov vzniká zaujímavý optický klam. Zdroj: Michael Pezzei

Šikmá strecha bola povinná, ale vidno ju len z niektorých pohľadov

Typológia šikmej strechy vyplynula z miestnych stavebných smerníc. Avšak architekti ju vyformovali tak, že nie je na prvý pohľad rozpoznateľná. Všimnete si ju len, ak ste v rovnakej výške ako stojí dom. Inak z nej vidíte len časť, alebo ani tú nie. Z viacerých pohľadov vzniká zaujímavý optický klam.

Rodinný dom v tvare písmena L

Rodinný dom v tvare písmena L, pripomínajúci bungalov. Zdroj: Michael Pezzei

V dennej zóne je svetlo počas celého dňa

Vnútorné riešenie je rozčlenené podľa funkcií. V severnej časti našla miesto denná zóna, ku ktorej zo strany záhrady priliehajú veľkorysé kryté terasy. Všetko sa točí okolo krbu, ktorý si našiel miesto medzi kuchyňou a obývacou časťou. Polohu kuchyne architekti zvolili tak, aby mohli domáci využiť ranné slnko. Cez obývaciu izbu zasa do priestoru vchádza popoludňajšie a večerné slnko.

Jedáleň s krbom

Všetko sa točí okolo krbu, ktorý si našiel miesto medzi kuchyňou. a obývacou časťou. Zdroj: Michael Pezzei

Denná zóna sa od nočnej odlišuje aj iným prvkom: má takmer dvojnásobnú výšku. Nad časťou dennej zóny je galéria so spálňou a štúdiom. V nočnej časti – v ramene, ktoré je možné v budúcnosti jednoducho predĺžiť, našli miesto dve spálne s hygienickým zázemím, z ktorých sa dá vyjsť na spojený balkón s výhľadom do záhrady, na starú krásnu jedľu.

Prečítajte si tiež
Dom v tvare trojcípej hviezdice. Aké výhody má toto originálne riešenie pôdorysu?

Z materiálov vyhralo tmavé drevo a pozinkovaná oceľ

Západná a východná fasáda sú obložené tmavými, zvislými hrubými doskami. Obliekli do nich aj šikmú strechu. Doplnkové prvky na východnej a západnej strane (ako napríklad strieška a balkón), sú vyrobené z pozinkovanej a čiernej ocele. Interiéru dominuje smrekovcové a borovicové drevo. Kontrasty vnášajú tmavé odtiene sivej.

Chodba so smrekovcovou stenou

Interiéru dominuje smrekovcové a borovicové drevo. Kontrasty vnášajú tmavé odtiene sivej. Zdroj: Michael Pezzei

Z hľadiska energetickej úspory je rodinný dom stavbou patriacou do kategórie „Klimahaus A“, teda budovou s ​​takmer nulovou spotrebou energie. Je vybavená geotermálnym systémom a riadeným vetraním.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Prečítajte si tiež
Nevšedný a čistý rodinný dom so sofistikovanými riešeniami

Dom L

Architektonický ateliér: Plasma Studio

Autori: Micol Fronza, Peter Pichler

Lokalita: St. Martin, Gsies, Taliansko

Realizácia: 2018

Plocha: 218 m²

Sabína Zavarská

Foto: Michael Pezzei

Kategória: Návšteva
Tagy: bungalovy ekologické domy moderná architektúra riadené vetranie rodinné domy šikmá strecha
Zdieľať článok

Diskusia