V zrekonštruovanom byte z 19. storočia vytvorili originálnu zmes dnešného komfortu a starosvetského luxusu

V zrekonštruovanom byte z 19. storočia vytvorili originálnu zmes dnešného komfortu a starosvetského luxusu

08. 08. 2014
Zdieľať

V zrekonštruovanom byte v centre Lisabonu sa stretli pôvodné prvky budovy z 19. storočia so súčasným aj starožitným nábytkom a dizajnovou klasikou a vytvorili originálnu zmes dnešného komfortu a starosvetského luxusu.


Do bytu sa vstupuje v polovici dlhej chodby, ktorá vedie naprieč celou dispozíciou. Na konci pri obývačke sa priestor chodby opticky otvára vďaka veľkým zrkadlám na dvoch susediacich stenách. (Pohľad smerom k obývačke.)

V zrekonštruovanom byte z 19. storočia vytvorili originálnu zmes dnešného komfortu a starosvetského luxusu
PHOTOPRESS.COM


Do bytu sa vstupuje v polovici dlhej chodby, ktorá vedie naprieč celou dispozíciou. Na konci pri obývačke sa priestor chodby opticky otvára vďaka veľkým zrkadlám na dvoch susediacich stenách. (Pohľad smerom k obývačke.)


Základnú čierno-bielu farebnú kombináciu podlahy a stien, ktorá je typická pre celý byt, doplnili v chodbe čiernobiele archívne fotografie.

V zrekonštruovanom byte z 19. storočia vytvorili originálnu zmes dnešného komfortu a starosvetského luxusu
PHOTOPRESS.COM


Základnú čierno-bielu farebnú kombináciu podlahy a stien, ktorá je typická pre celý byt, doplnili v chodbe čiernobiele archívne fotografie.

Štýl pre „lisabonské Soho“

Lisabon pomaly, ale isto prechádza veľkou premenou: historické budovy v centre mesta starostlivo renovujú a menia ich na štýlové obytné domy so všetkým, čo si dnešná doba žiada. K typickým príkladom takejto premeny parí aj byt v dome z 19. storočia, ktorý stojí na nábreží rieky Tejo v niekdajšej priemyselnej štvrti Santos. Za jeho rekonštrukciou stojí architekt a interiérový dizajnér Miguel Da Cunha, ktorého cieľom bolo premeniť niekdajšie kancelárie na „byty, ktoré majú svoju atmosféru a nie sú iba neosobnými priestormi.“


Priestranná denná zóna, ktorá spája obývačku s jedálňou, je pýchou celého bytu. Je situovaná v nároží budovy husto lemovanom veľkolepými francúzskymi oknami, ktoré menia biele steny na filigránsku architektonickú čipku.

V zrekonštruovanom byte z 19. storočia vytvorili originálnu zmes dnešného komfortu a starosvetského luxusu
PHOTOPRESS.COM


Priestranná denná zóna, ktorá spája obývačku s jedálňou, je pýchou celého bytu. Je situovaná v nároží budovy husto lemovanom veľkolepými francúzskymi oknami, ktoré menia biele steny na filigránsku architektonickú čipku.


Obývačkovú časť dennej miestnosti charakterizuje svetlosivá pohovka od dizajnérskej značky Minotti, umiestnená pri stene proti oknám, ktorá vytvára harmonickú farebnú kombináciu s hodvábnymi vankúšmi v odtieňoch morskej vody. So svetlým moderným zariadením kontrastujú tmavé kusy historického nábytku a štvorica obrazov s odkazom na sýtočervený secesný stolík.

V zrekonštruovanom byte z 19. storočia vytvorili originálnu zmes dnešného komfortu a starosvetského luxusu
PHOTOPRESS.COM


Obývačkovú časť dennej miestnosti charakterizuje svetlosivá pohovka od dizajnérskej značky Minotti, umiestnená pri stene proti oknám, ktorá vytvára harmonickú farebnú kombináciu s hodvábnymi vankúšmi v odtieňoch morskej vody. So svetlým moderným zariadením kontrastujú tmavé kusy historického nábytku a štvorica obrazov s odkazom na sýtočervený secesný stolík.


Spevňujúca drevená konštrukcia, takzvaná Pombalova klietka, bola pôvodne zabudovaná v stene medzi chodbou a jedálňou. Jej odkrytím vniesol architekt do dennej zóny viac vzdušnosti aj autentický prvok historickej budovy a zároveň doprial chodbe denné svetlo.

V zrekonštruovanom byte z 19. storočia vytvorili originálnu zmes dnešného komfortu a starosvetského luxusu
PHOTOPRESS.COM


Spevňujúca drevená konštrukcia, takzvaná Pombalova klietka, bola pôvodne zabudovaná v stene medzi chodbou a jedálňou. Jej odkrytím vniesol architekt do dennej zóny viac vzdušnosti aj autentický prvok historickej budovy a zároveň doprial chodbe denné svetlo.

Lisabonské Santos svojím ruchom trochu pripomína známu londýnsku bohémsku štvrť Soho. Aj preto využil architekt pri tomto projekte diela umelcov, ktorí v štvrti Santos udávajú tón, a zhromaždil pestrú zmes súčasného nábytku, dizajnovú klasiku z polovice minulého storočia, ale aj mnohé secesné kúsky a predmety a zariadenie v štýle vintage. Originálne maľby a sochy, ktoré vybral, pomohli dotvoriť vyváženú kombináciu luxusu a pohody.


Trik so zrkadlami násobí v susediacej chodbe denné svetlo, priestor aj konštrukciu z drevených hranolov.

V zrekonštruovanom byte z 19. storočia vytvorili originálnu zmes dnešného komfortu a starosvetského luxusu
PHOTOPRESS.COM


Trik so zrkadlami násobí v susediacej chodbe denné svetlo, priestor aj konštrukciu z drevených hranolov.


Jedálenskej časti denného priestoru dominuje oválny jedálenský stôl od dizajnéra Eera Saarinena s elegantnou doskou z bieleho mramoru. Dopĺňa ho ďalšia dizajnérska klasika z polovice minulého storočia – biele stoličky z od manželov Eamesovcov (Vitra). Starožitnému toaletnému stolíku pri stene dôstojne kraľujú štylizované sošky dvojice chrtov. Miguel Da Cunha využil každú príležitosť na to, aby v byte uplatnil dizajn a zariadenie z rôznych období.

V zrekonštruovanom byte z 19. storočia vytvorili originálnu zmes dnešného komfortu a starosvetského luxusu
PHOTOPRESS.COM


Jedálenskej časti denného priestoru dominuje oválny jedálenský stôl od dizajnéra Eera Saarinena s elegantnou doskou z bieleho mramoru. Dopĺňa ho ďalšia dizajnérska klasika z polovice minulého storočia – biele stoličky z od manželov Eamesovcov (Vitra). Starožitnému toaletnému stolíku pri stene dôstojne kraľujú štylizované sošky dvojice chrtov. Miguel Da Cunha využil každú príležitosť na to, aby v byte uplatnil dizajn a zariadenie z rôznych období.

Dvestoročné východisko

Aby zachoval pôvodný štýl budovy z 19. storočia, Miguel Da Cunha ponechal v byte viaceré originálne prvky, napríklad podlahy z tvrdého dreva či štukovú výzdobu na stropoch. Za základ interiéru pritom zvolil farby šachovnice – čiernu na lakovanú podlahu a snehobielu na steny. Farba stien, respektíve jej absencia, ešte podporila vzdušnosť historických priestorov, do ktorých preniká denné svetlo cez obrovské francúzske okná, a zároveň dala naplno vyniknúť umeleckým predmetom a zariadeniu.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste


Najväčšia renovácia sa týkala kuchyne, do ktorej architekt Da Cunha umiestnil jednoduché, hladké biele skrinky a najnovšie kuchynské spotrebiče. Nenápadná biela linka vedie pohľad k stene s originálnou kompozíciou so zeleným stromom, ktorú vytvoril Rodrigo Moreira Rato.

V zrekonštruovanom byte z 19. storočia vytvorili originálnu zmes dnešného komfortu a starosvetského luxusu
PHOTOPRESS.COM


Najväčšia renovácia sa týkala kuchyne, do ktorej architekt Da Cunha umiestnil jednoduché, hladké biele skrinky a najnovšie kuchynské spotrebiče. Nenápadná biela linka vedie pohľad k stene s originálnou kompozíciou so zeleným stromom, ktorú vytvoril Rodrigo Moreira Rato.


Dekoratívny stôl z palisandrového dreva z obdobia secesie dopĺňajú rovnako ako v jedálni biele eamesovské stoličky. Štýlovo pestrú kompozíciu dotvára bronzová lampa zavesená nad stolom a obrovská akrylátová váza značky Giandia Blasco pri okne.

V zrekonštruovanom byte z 19. storočia vytvorili originálnu zmes dnešného komfortu a starosvetského luxusu
PHOTOPRESS.COM


Dekoratívny stôl z palisandrového dreva z obdobia secesie dopĺňajú rovnako ako v jedálni biele eamesovské stoličky. Štýlovo pestrú kompozíciu dotvára bronzová lampa zavesená nad stolom a obrovská akrylátová váza značky Giandia Blasco pri okne.


Štuková rímsa pod stropom poukazuje na pôvod budovy v 19. storočí, zvláštna kombinácia štýlovo rôznorodého zariadenia z rozličných období – od secesného stolíka cez ikonické eamsovské stoličky z polovice 20. storočia až po moderné „neviditeľné“ police na knihy, vytvára svojskú, veľmi osobnú atmosféru.

V zrekonštruovanom byte z 19. storočia vytvorili originálnu zmes dnešného komfortu a starosvetského luxusu
PHOTOPRESS.COM


Štuková rímsa pod stropom poukazuje na pôvod budovy v 19. storočí, zvláštna kombinácia štýlovo rôznorodého zariadenia z rozličných období – od secesného stolíka cez ikonické eamsovské stoličky z polovice 20. storočia až po moderné „neviditeľné“ police na knihy, vytvára svojskú, veľmi osobnú atmosféru.

„Nezvyčajné kombinácie dizajnu a zariadenia z rôznych období majú vyzdvihnúť pôvod tohto priestoru v 19. storočí a jeho funkčnosť pevne zakotvenú v súčasnosti, ktorá je základom komfortného bývania.“ Architekt Miguel Da Cunha 

Architekt zvýraznil aj originálny prvok pôvodnej konštrukcie budovy, takzvanú Pombalovu klietku. Túto štruktúru drevených výstuží navrhol vizionársky lisabonský starosta Marques de Pombal na spevnenie stien domov rekonštruovaných po silnom zemetrasení , ktoré zničilo mesto v roku 1755. Da Cunha odkryl drevenú konštrukciu pôvodne zabudovanú v stene chodby, čím zároveň otvoril hlavnú obytnú zónu, doprial chodbe denné svetlo a obývačke ešte viac vzdušnosti.


Pracovňa je ladená do odtieňov modrej s hnedými a červenými kontrastnými detailmi. Je jedinou miestnosťou s farebnými stenami – zdobí ich modrá dekoratívna omietka, takzvaná benátska štuka. Vyváženú kombináciu luxusu a pohody citlivo dotvárajú originálne obrazy.

V zrekonštruovanom byte z 19. storočia vytvorili originálnu zmes dnešného komfortu a starosvetského luxusu
PHOTOPRESS.COM


Pracovňa je ladená do odtieňov modrej s hnedými a červenými kontrastnými detailmi. Je jedinou miestnosťou s farebnými stenami – zdobí ich modrá dekoratívna omietka, takzvaná benátska štuka. Vyváženú kombináciu luxusu a pohody citlivo dotvárajú originálne obrazy.


V hlavnej spálni má konštrukcia za posteľou, vyrobená na zákazku, hneď niekoľko funkcií – z jednej strany pôsobí ako čelo postele, z druhej slúži ako odkladací priestor. Zároveň vyčleňuje zo spálne akýsi šatník a miesto na prezliekanie pri kúpeľni, ktoré sa tu nedali oddeliť stavebne, priečkou siahajúcou od steny až po strop.

V zrekonštruovanom byte z 19. storočia vytvorili originálnu zmes dnešného komfortu a starosvetského luxusu
PHOTOPRESS.COM


V hlavnej spálni má konštrukcia za posteľou, vyrobená na zákazku, hneď niekoľko funkcií – z jednej strany pôsobí ako čelo postele, z druhej slúži ako odkladací priestor. Zároveň vyčleňuje zo spálne akýsi šatník a miesto na prezliekanie pri kúpeľni, ktoré sa tu nedali oddeliť stavebne, priečkou siahajúcou od steny až po strop.


Paraván „2 v 1“ stojí pred francúzskym v „šatníku“ za posteľou. Trojdielne zrkadlo si tu plní svoju obvyklú funkciu, a zároveň chráni pred pohľadmi z ulice.

V zrekonštruovanom byte z 19. storočia vytvorili originálnu zmes dnešného komfortu a starosvetského luxusu
PHOTOPRESS.COM


Paraván „2 v 1“ stojí pred francúzskym v „šatníku“ za posteľou. Trojdielne zrkadlo si tu plní svoju obvyklú funkciu, a zároveň chráni pred pohľadmi z ulice.

„Chcel som vytvoriť byt, ktorý má svoju atmosféru a nie je iba neosobným priestorom.“ Architekt Miguel Da Cunha

Text: Eva Martins
Foto: PHOTOPRESS.COM
Zodpovedná redaktorka: Erika Kuhnová

 

Kategória: Návšteva
Tagy: byt historický lisabon moderný rekonštrukcia
Zdieľať článok

Diskusia