Z bývalej obecnej školy v Zlatých Moravciach vytvorili rodinné sídlo plné poctivého stolárskeho remesla

15. 12. 2021
Zdieľať

Mestská časť Zlatých Moraviec – Prílepy sa teší zaujímavému projektu. Andrej Šabo a Samuel Zeman z ateliéru NOIZ.SK architekti premenili budovu bývalej obecnej školy na rodinné sídlo. Stále zostávajú viditeľné charakteristické priestory a materiály – odhalená tehla, stropné trámy. Do tohto priestoru architekti vložili ľahké drevené konštrukcie, boxy a kusy nábytku z dielne Stolárstva Huliman. Vznikla protirečivá a pritom inšpiratívna diskusia priestoru, času a materiálov, v ktorej hrá dôležitú úlohu stolárske remeslo.

Architektov kontaktoval investor s predstavou vytvoriť v priestore starej obecnej školy bývanie – rodinné sídlo. Veľké otvorené priestory navádzali na hru s členením dispozície pomocou ľahkých vstavaných častí. Priestor školy má dve poschodia a investor si želal v objekte vytvoriť nielen bývanie pre majiteľov, ale tiež byt pre hostí.

Prečítajte si tiež
Súťaž Interiér roku: Objekt bývalej stodoly vhodný na bývanie a prácu

Oba byty fungujú úplne samostatne: byt pre hostí je na prízemí objektu a byt pre majiteľov na prvom podlaží. Do oboch priestorov sa vchádza cez vstupnú halu s trojramenným schodiskom, v strede ktorého je presklený výťah.

Podkrovie s trámami levitujúcim schodiskom

Schody pôsobia odľahčene, akoby viseli vo vzduchu. Zdroj: Tomáš Huliman

Multifunkčný box skrýva úložné priestory, kúpeľňu i sedenie

Do bytu pre hostí vojdete cez multifunkčný box vo forme lamelového stolárskeho prvku z vínovo červenej morenej biodosky. Pôsobí nenápadne, celistvo, a pritom ukrýva mnoho funkcií. Zo strany vstupnej haly slúži ako úložný priestor a sedenie.

Kuchyňa z vínovo červenej morenej biodosky

Hosťovská kuchyňa. Zdroj: Tomáš Huliman

Ďalej plynulo prechádza do samotného obytného priestoru. Zabezpečuje všetky potrebné funkcie v ňom: kuchyňu, úložné priestory a kúpeľňu. Autori zaujímavo využili aj priestor nad kúpeľňou – umiestnili sem prídavné lôžko, na ktoré sa dostanete po modrom rebríku.

Prečítajte si tiež
Originálny víkendový dom vo Vojke nad Dunajom

Podkrovný byt v tmavomodrej farbe

Kým hosťovskému bytu dominuje drevo v kombinácii s vínovou farbou, byt pre domácich je charakteristický kombináciou dreva a tmavomodrej. Nachádza sa v rozľahlom podkroví. Dennú časť tvorí obývačka s kuchynskou linkou z modrej MDF dosky. Doplnená je stolárskymi prvkami z prírodnej biodosky. V celom interiéri je masívna veľkoformátová podlaha z prírodného dubu. Viac zaťažené miesta majú ako podlahu sivočierne terazzo.

Podkrovie s drevenými trámami a tmavomodrou modernou kuchyňou

Dennú časť tvorí obývačka s kuchynskou linkou z modrej MDF dosky. Zdroj: Tomáš Huliman

Nočná časť má dve krídla

Nočná časť domácich je rozdelená na dve samostatné krídla. Spálňa rodičov má vlastnú kúpeľňu a šatníkovú zostavu. Dá sa z nej vyjsť na veľkú strešnú terasu. Druhá spálňa – izba dcéry má rovnako vlastnú kúpeľňu, pracovisko, úložné priestory a schodisko na podestu, kde je umiestnená posteľ. Schody pôsobia odľahčene, ako keby viseli vo vzduchu.

Rozľahlé podkrovie s drevenými trámami

Dennú časť tvorí rozľahlé podkrovie. Zdroj: Tomáš Huliman

Do miestností sa dostáva dostatok svetla nielen cez okná na fasádach, ale aj cez strešné svetlíky. Na viacerých miestach sú použité zrkadlá, aby bol priestor ešte svetlejší a vzdušnejší. Všimnite si čistotu prevedenia a precízne stolárske detaily.

Prečítajte si tiež
Rozšírenie vnieslo do radového domu svetlo i vzduch. Najväčšou zmenou prešla strecha

Dom v Prílepoch

architektonický ateliér: NOIZ.SK architekti

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

autori: Ing. arch. Andrej Šabo, Ing. arch. Samuel Zeman

lokalita: Zlaté Moravce – Prílepy

návrh: 2017

realizácia: 2018 – 2020

podlahová plocha: 246 m2

Realizácia interiéru: Stolárstvo Huliman

Sabína Zavarská

Foto: Tomáš Huliman

Kategória: Návšteva
Tagy: drevené konštrukcie drevené lamely drevený nábytok farby v interiéri minimalistický interiér minimalistický štýl multifunkčné zariadenie obytné podkrovie
Zdieľať článok

Diskusia