Zdroj: Tomeu Canyellas

Slovenskí architekti navrhli vilu na Malorke! Nechali vyniknúť miestny kameň aj modranskú keramiku

31. 12. 2021
Zdieľať

Nie je bežné, že slovenskí architekti realizujú projekty vo vzdialených oblastiach, dokonca vo svetoznámych turistických destináciách. Bratislavskí BEEF ARCHITEKTI dostali možnosť navrhnúť vilu na Malorke. Je moderná, ale využíva lokálne tradičné prvky. Patrí k nim výrazná kamenná fasáda zhotovená technológiou nasucho ukladaných kamenných blokov, ktorá má na Malorke dlhú tradíciu. Od roku 2018 je zapísaná ako súčasť kultúrneho dedičstva UNESCO. Nesie však odkaz aj na Slovensko.

Architektov oslovil investor už na základe predchádzajúcej spolupráce. Jeho predstavou bolo v nádhernom prostredí Malorky vytvoriť slnečné stredomorské útočisko pred upršanými prechodnými obdobiami v našich zemepisných šírkach. Práca architektov začala od nuly – teda výberom správneho miesta a overením možností a potenciálu pozemku.

„Tento proces nám umožnil nasať atmosféru najväčšieho z Baleárskych ostrovov v Stredozemnom mori. Malorka je napriek mantre o bašte masového turizmu predovšetkým nádherná prírodná krajina, kde-tu popretkávaná kamennými mestečkami s jasnými hranicami.

Stredomorská vila s kamennou fasádou bazénom a presklením

Použitie miestneho lomového kameňa na fasádu je zároveň odkazom na malorskú vernakulárnu architektúru. Zdroj: Tomeu Canyellas

Keď opustíte mesto, ste okamžite v prírode plnej typicky stredomorskej flóry. Boli sme fascinovaní pôvodnými kamennými domami a špecifickou svetelnou scénou ich interiérov, tienených charakteristickými okenicami. Už vtedy sme vedeli, že chceme navrhnúť dom, ktorý by prerozprával presne takúto atmosféru,“ opisuje prvé stretnutie s „miestom činu“ Rado Buzinkay.

Prečítajte si tiež
Óda na stredomorskú architektúru: Svetlý dom s átriom uprostred

Vhodný pozemok hľadali rok, vyhrala parcela s borovicami

Po roku hľadania sa architektom spolu s investorom podarilo nájsť pozemok v obľúbenej vilovej štvrti, na ktorom rástli štyri veľké borovice. Pre investora to bola láska na prvý pohľad. Samozrejme, stavbu bolo potrebné riešiť v súlade s prísnymi miestnymi regulatívmi. Výsledkom je kompaktná hmota osadená na strmom teréne. Z nej na severnej strane „vyhryzli“ patio, vďaka ktorému sa vila dá priečne prevetrať a spodné podlažie je presvetlené. Spálne sú v hornom podlaží.

Pohodlné sedenie pri bazéne pri stredomorskej vile

Nechýba nádherný bazén s oddychovou zónou. Zdroj: Tomeu Canyellas

Dôraz na úsporu energií

Pre autorov vily nebola dôležitá len jej podoba a funkčnosť. Kládli dôraz aj na energetickú stránku návrhu. „Chceli sme minimalizovať obdobie, počas ktorého je nutné priestor domu klimatizovať. Navrhli sme preto viacvrstvovú fasádu s masívnym kamenným obkladom na povrchu. Má výrazný potenciál akumulovať tepelnú energiu, a tým pádom pozitívne prispievať k celkovej energetickej bilancii domu. To platí pre chladenie, ale aj naopak, pre kúrenie. Použitie miestneho lomového kameňa na fasádu je zároveň odkazom na malorskú vernakulárnu architektúru.

Prečítajte si tiež
Namiesto vily, rodinná usadlosť. Viacgeneračné bývanie inak

Po celom ostrove nájdete takýto kameň použitý na pôvodných domoch alebo na obyčajných múrikoch pozdĺž ciest,“ vysvetľujú autori návrhu.

Striedma stredomorská spálňa s výhľadom na more

Horné podlažie patrí spálňam. Zdroj: Tomeu Canyellas

Technológia nasucho ukladaných kamenných stien bez spojiva sa na Malorke nazýva „Pedra en sec“ a má tu tradíciu, ktorá siaha až do prehistorických čias. Od roku 2018 je zapísaná ako súčasť kultúrneho dedičstva UNESCO.

Interiér stredomorskej vily s perforovaným stropom

Jednoducho riešený interiér necháva vyniknúť remeselnú prácu a na mieru vyrobené prvky. Zdroj: Tomeu Canyellas

Lomový kameň, betón, hlboko vsadené okná, prirodzené vetranie

Kamennú fasádu prerušujú štíhle dosky podlaží z prefabrikovaných betónových dielcov. Určite si všimnete hlboké okenné perforácie. Zabraňujú prehrievaniu interiéru v letných mesiacoch. Zaujímavosťou je reinterpretácia lokálnych okeníc. Architekti ich premietli do veľkoplošných posuvno-sklopných panelov s ľahkým dreveným rastrom, ktorý vytvára zaujímavú hru svetla a tieňa. Dôležitým pozitívom stavby je možnosť prirodzeného vetrania komínovým efektom pomocou veľkého svetlíka umiestneného v strede domu nad schodiskom.

Stredomorská obývačka vo vile s bazénom

Obývacia časť. Zdroj: Tomeu Canyellas

Striedmy interiér zvýrazňuje na mieru vyrobený nábytok a remeslá

Jednoducho riešený interiér necháva vyniknúť remeselnú prácu a na mieru vyrobené prvky. Architekti zapojili aj slovenských keramikárov. „Pri lampách nad jedálenským stolom sme neodolali remeselným zručnostiam slovenských keramikov si.li.ceramics & modranska. Všade prítomná intarzia kamennej fasády a tradičná vápenná omietka „Estuco de cal“ dotvára svojou jemnou nerovnosťou autentickú atmosféru miestneho koloritu,“ vysvetľuje Rado Buzinkay. Vile nechýba nádherný bazén, vonkajšia sprcha, vo vstupnej hale nájdete sochu od Štefana Milkova (www.stefanmilkov.com).

Jedáleň s dizajnovým zariadením a svietidlami

Aj lampy nad jedálenským stolom sú vyrobené na mieru od umeleckých keramikov. Zdroj: Tomeu Canyellas

Použité materiály

drevo – nábytok, schodisko, lamely, parkety (izby), podhľad (accoya), plot, okenice
nerez – výťah, kuchyňa, exteriérový gril
kov – uličný plot, zábradlia exteriér
lokálny kameň – fasáda
kameň – podlaha, umývadlo (master kúpeľňa), kúpeľne
pohľadový betón – atiky

Prečítajte si tiež
Rezidencia v Čechách prekvapuje obrovskou plochou. Má vinicu, stajňu a pristávaciu plochu pre helikoptéru!

Casa Fly

architektonický ateliér: beef architekti

autori – architekti: Rado Buzinkay, Andrej Ferenčík, Jakub Viskupič,
Ján Šimko

spolupráca na interiéri: Helena Kučerová

spolupráca: lokálny architekt 3de3arquitectes

lokalita: Malorka, Španielsko

zastavaná plocha: 266,96 m²

hrubá podlahová plocha: 402,37 m²

úžitková plocha : 304,42 m²

plocha pozemku: 1 150 m²

projekt: 2017

realizácia: 2020

Sabína Zavarská

Foto: Tomeu Canyellas

Zdroj: www.linka.news

Kategória: Návšteva
Tagy: bazén drevený nábytok kamenná fasáda nízkoenergetický dom novostavby presklené plochy vily vonkajšie terasy
Zdieľať článok

Diskusia