Zdroj: FollowtheFlow/Shutterstock

Nostalgia, ktorá zútulní každý priestor. 12 tipov, ako priniesť do interiéru retro atmosféru

19. 05. 2024
Zdieľať

Zistite, čo bolo moderné v 50. až 70. rokoch, a zakomponujte to do svojho domova.

1. Obývačka v retro štýle

Kombinácia prírodných a sýtych pastelových farieb, jednoduché čisté línie, drevený nábytok a pohodlná sedacia súprava s kreslom. Toto sú typické prvky obývačky v retro štýle, kde mala hlavné slovo obývacia zostava z dreva alebo z kovu v kombinácii so sklenými policami. Sedacia súprava mala čalúnenie z mäkkej zamatovej látky s opierkami po stranách a stála na drevených kónických nožičkách. Patril k nej aj oblý konferenčný stolík.

Essential Home Interiér s obrazom, kreslom a kovovými policami.

Medzi typické prvky retro štýlu patrí napríklad aj čalúnený sedací nábytok s drevenou konštrukciou a kónickými nožičkami. Zdroj: Essential Home

2. Sýte farby a zaujímavé vzory

Hlavnú úlohu tu hrajú farby, geometrické vzory a ikonické retro motívy, ako sú kvety, kruhy a pásiky. Kombinujte s citom, vzory nikdy nepoužívajte v celej miestnosti. Nič nepokazíte, ak výrazné farby skombinujete s neutrálnymi, ako je čierna, hnedá, béžová alebo smotanová.

Tip od dizajnéra

Originálne ikonické kúsky nájdete aj v bazároch, starožitníctvach, na internetových burzách alebo rôznych online aukciách.

Roh miestnosť s retro nábytkom aj podlahou.

Použité materiály: cementová dlažba so vzorom, drevený obklad z tíkového dreva, oranžová sedacia súprava. Zdroj: Delightfull

3. K retro dizajnu patrí typická drevená podlaha s rybím vzorom a perzský koberec.

Prečítajte si tiež
Ako zrekonštruovali storočnú vilku po prarodičoch: Príbeh interiéru, v ktorom sa staré veci prelínajú s modernými

4. Tapety, obrazy a farebné steny

Tapeta s geometrickým alebo kvetinovým vzorom zaujímavo vynikne v kombinácii s jednofarebnou stenou. Retro atmosféru dosiahnete aj pomocou dreveného obkladu alebo umeleckých diel, či fotografií z tohto obdobia. Populárny bol najmä kubizmus, ktorého najznámejším predstaviteľom je Pablo Picasso. K návratu v čase môže prispieť aj použitie maliarskeho valčeka, ktorý sa dnes opäť teší veľkej obľube. Pokiaľ ide o farby stien, vyhráva horčicová žltá, svetlozelená, bledomodrá a oranžová.

Kút izby s retro stolíkom a policami.

Tapeta so správne zvoleným vzorom sa môže stať dobrým základom pre retro dizajn. Zdroj: Bonami

5. Čo je typické pre spálňu s retro nádychom?

  • Najčastejšie použité materiály sú drevo, preglejka, koža, koženka, ohýbaný kov a plast.
  • Veľká drevená posteľ, oblý a elegantný tvar nábytku s kónickými nožičkami.
  • Svetlý a vzdušný interiér s drevenou podlahou.
  • Otvorené policové steny, nízke nočné stolíky a typické kreslá s ohýbaným drevom.
  • Variabilný kovový nábytok, koberce s geometrickým vzorom a výrazné ťažké závesy.
  • Veľké zrkadlá vo výrazných kovových rámoch, toaletný stolík v rovnakom dizajne ako posteľ a vždyzelené kvety s veľkými listami, ako je monstera, fikus či sansevieria.
Prečítajte si tiež
Veronika túžila mať v byte retro nábytok po starých rodičoch. Ako našla balans medzi moderným a minulým?
  • Rôzne dekorácie, napríklad sklenené sošky, plagáty v štýle pop-art, retro budík na nočnom stolíku, staré fotografie vo farebných rámikoch a váza s umelými kvetmi.
  • Kovové závesné lampy s kruhovým tienidlom, typické sú aj samostatne stojace lampy s textilným alebo skleným tienidlom.
  • Vankúše, deky, prikrývky a posteľná bielizeň v pastelových farbách, ako je svetlomodrá, ružová, mätová alebo žltá, s jednoduchými geometrickými vzormi alebo ornamentmi.
  • Na stene je použitá tapeta so vzorom, platí pravidlo, že vždy je výrazná len jedna stena a zvyšné sú biele alebo v jemnom pastelovom tóne.
Spálňa s posteľou, obrazom a retro kobercom.

Retro nádych môžete v spálni vytvoriť aj vymeniteľnými doplnkami, ako napríklad nočnými lampami s textilným svietidlom, retro budíkom či textíliami v pastelových tónoch.

6. Svetlo s príjemnou atmosférou

Lampy v štýle 60. a 70. rokov minulého storočia majú zaoblené tvary a výrazné farby. Svietidlá s kovovými prvkami, farebnými sklami alebo so zakrivenými stojanmi, stojacie lampy so strapcovými tienidlami či štýlové stolové lampy dokážu vytvoriť zaujímavú atmosféru aj v modernom interiéri. V tom období boli v obývacích miestnostiach a jedálňach populárne aj závesné svietidlá z brúseného skla, ktoré dnes opäť nájdete v interiéroch.

Detail na pracovný stôl s notebookom a retro doplnkami.

Retro svietidlá sú skvelým doplnkom, ktorý pripomenie minulé časy aj v moderných interiéroch. Zdroj: Bonami

7. Parkety, mäkký koberec a kožušina

V originálnom interiéri z tých čias sú použité typické drevené parkety s rybím vzorom. Výhodou je, že dnes už nájdeme v obchode vrstvené drevené podlahy, ktoré sú veľmi podobné tým originálnym. Zaujímavé sú aj „kartáčované“ drevené podlahy, ktoré vyzerajú, akoby po nich už roky niekto chodil, a dodajú interiéru vintage vzhľad. Originálny perzský koberec je cenný a ťažko dostupný, ale dobrú službu urobí aj kvalitný vlnený koberec s pekným vzorom. Podlahu skvele oživí aj mäkká kožušina, ktorá sa obzvlášť hodí k posteli alebo ku kreslu.

Dievča hrá na piane v miestnosti s retro kreslom s taburetom.

Pôvodné parkety s rybím vzorom nájdeme ešte aj dnes v mnohých starších mestských bytoch. Dokážu vytvoriť dobrý základ pre vytvorenie príťažlivej retro atmosféry. Zdroj: Shutterstock

8. Nepreháňajte to

Začnite s doplnkami, ako sú retro lampy, typické fotografie alebo umelecké diela z toho obdobia, ktoré vyniknú v kombinácii s moderným interiérom.

9. Na detailoch záleží

Vankúše so vzorom, jemné záclony, výrazné „ťažké“ závesy a farebné textílie dodajú interiéru ten správny šmrnc. Ak si kúpite alebo zdedíte originálny kúsok nábytku, jeho textilné časti často potrebujú opravu. Nemajte z toho obavu, skúsený čalúnnik vám poradí s vhodnou výplňovou a poťahovou látkou, aby stoličky, kreslá alebo gauč vyzerali tak ako kedysi. Originálne retro kúsky nájdete v online bazároch alebo na rôznych trhoch či burzách.

Prečítajte si tiež
Atypická rekonštrukcia v štýle retro. K čomu architektov inšpirovali 50. roky?

Ako oživiť interiér? Použite staré vinylové platne alebo maľované taniere, ktoré môžete zavesiť na stenu. Obľúbené sú aj keramické a porcelánové sošky na policiach, malé dekoratívne predmety, ako sú hodiny, rádiá, retro telefóny, vázy, či obrazy, ktoré vám pomôžu vytvoriť autentickú atmosféru.

10. Retro nábytok je jednoduchý a funkčný

Stoličky, kreslá a pohovky majú zaujímavý dizajn a zároveň sú pohodlné aj komfortné.

11. Kombinácia retro a moderného štýlu

Nebojte sa spájať v interiéri rôzne štýly a prvky. Je to skvelý spôsob, ako vytvoriť originálny a nadčasový priestor. Retro štýl sa veľmi jednoducho kombinuje s aktuálne veľmi moderným minimalistickým štýlom. Jednou z možností, ako pomerne jednoducho a bez veľkých finančných výdavkov zmeníte interiér, je dekorácia stien. Vyberte si farby a vzory, ktoré sa vám páčia, a vymaľujte niektoré steny aj pomocou maliarskeho valčeka.

Prečítajte si tiež
Tapeta, obklad či maľovka? Aké povrchy najlepšie fungujú v kúpeľni

Ďalšou z možností je použitie papierových alebo vliesových tapiet. Experimentujte a vytvorte si priestor, kde sa budete cítiť príjemne. Pre retro interiér sú typické výrazné pastelové farby, ktoré sa dajú vzájomne kombinovať medzi sebou, ale aj s neutrálnymi odtieňmi. Kombinujte takto! Sivá + horčicovožltá, oranžová + modrá, červená + žltá alebo bledomodrá + fialová + ružová a žltá + červená + čierna + biela.

Časť obývačky v neutrálnych odtieňoch s retro nábytkom.

Nič nepokazíte, ak retro prvky skombinujete so súčasným nadčasovým nábytkom a neutrálnymi odtieňmi. Zdroj: Shutterstock

12. Farebný kuchynský nábytok a retro spotrebiče

Kuchyňa, ktorá vyzerá ako zo starého filmu, je čoraz populárnejšia. Vytvorí v dome autentickú atmosféru a zároveň je aj praktická a funkčná.

  • Dôležitá je farebnosť, zvoľte si kuchynský nábytok vo výrazných farbách, ako je červená, modrá alebo oranžová. Tieto farby kombinujte s neutrálnymi odtieňmi, vďaka čomu vznikne zaujímavý kontrast.
  • Ďalšou z možností sú menej výrazné kuchynské skrinky v béžovej, sivej alebo smotanovej farbe, ktoré oživí výrazný obklad na zástene.
  • Pracovná doska môže byť z dreva alebo luxusná z kameňa.
  • Nábytok z dreva alebo preglejky doplňte farebnými plastovými alebo kovovými stoličkami.
Prečítajte si tiež
Máte už dosť neútulného minimalizmu? Týmito retro prvkami prinesiete do kuchyne kus nostalgie
  • Typický retro jedálenský stôl je oválny alebo má tvar obdĺžnika s oblými hranami.
  • V takejto kuchyni by nemali chýbať ani samostatne stojace spotrebiče, pretože v minulosti vstavané neexistovali. Elektrické spotrebiče, ako je chladnička, kávovar alebo mixér, si zvoľte v retro dizajne.
  • Doplnkami v takejto štýlovej kuchyni sú veľké sklenené vázy a misy, vždyzelené rastliny, koláže fotiek a vtipné nápisy na kovových tabuľkách.
  • Na podlahu použite kvalitnú cementové dlažbu zo zaujímavým vzorom, terrazzové dlaždice alebo drevo.

Text: Gabriela Mohrová
Foto: Shutterstock, Essential Home, DelightFULL, Bonami, Mindthegap, Vitra, Stanley Suspension
Zdroj: Časopis Môj dom

Kategória: Dizajn
Tagy: dizajnový nábytok retro retro štýl
Zdieľať článok
Na výsev zeleniny ešte nie je neskoro! Týchto 5 druhov môžete siať aj v júniUrob si sám

Na výsev zeleniny ešte nie je neskoro! Týchto 5 druhov môžete siať aj v júni

Ako zaistiť čučoriedkam vhodné podmienky na rast? Nepodceňte tento zásadný detail!Urob si sám

Ako zaistiť čučoriedkam vhodné podmienky na rast? Nepodceňte tento zásadný detail!

Kúzlo letných večerov: Čo sa skrýva za svetelným predstavením svätojánskych mušiek?Záhrada

Kúzlo letných večerov: Čo sa skrýva za svetelným predstavením svätojánskych mušiek?

Umelá inteligencia navrhla súčasný dom: Počíta aj s tehlou?Dom z tehly

Umelá inteligencia navrhla súčasný dom: Počíta aj s tehlou?

Diskusia