Moderný drevený dom s oceľovou strechou a veľkými oknami, zasadený v prírodnom prostredí.

Vidno, že je nový, ale ctí si tradičné vidiecke domy. Novostavbu v Mošovciach inšpirovali najkrajšie kopce Veľkej Fatry

Galéria (14)
Zdroj: Michal Tartaľ
24. 07. 2024
Zdieľať

Dom, ktorý nerebeluje. S absolútnou pokorou sa zžil s prostredím – materiálmi i tvarmi.  

Malebná obec Mošovce sa nachádza pod úpätím Veľkej Fatry. Pre turčiansku archetypálnu dedinskú architektúru sú príznačné drevené stodoly s čiastočne murovanými stenami a veľkou stanovou strechou.

Na okraji tejto obce vyrástla na bývalých „záhumniach“ novostavba, ktorá rešpektuje tradičný vizuálny vzhľad objektov vidieka z hľadiska tvaru, materiálového riešenia fasády aj formovania strechy. Rodinný dom tvorí kompaktná základňa obdĺžnikového tvaru s dvojitou sedlovou strechou. Nepravidelný povrch stavby pripomína steny sýpok a humien a drevený obklad, ktorý prevetráva fasádu, vytvára charakteristický priestorový reliéf.

Architekti Jana Tartaľová a Michal Tartaľ z ateliéru Archholiks sa pri návrhu inšpirovali najatraktívnejšími kopcami Veľkej Fatry – Tlstou a Ostrou. Z tohto dôvodu mu dali pracovný názov Hora dom.

Raumplan

Ďalším aspektom, ktorý výrazne ovplyvnil koncepciu návrhu a priestorové radenie domu, boli potenciálne výhľady na okolitú scenériu hôr a ich zachovanie aj pri budúcom zastavaní okolitých pozemkov. Dispozične ide o štvorizbový dom s dvomi detskými izbami, spálňou s príslušenstvom a veľkorysou dennou časťou.

Prečítajte si tiež
Šindľové fasády z miestneho smrekovca, voda z vlastnej studne, nechýba ani domová čistička: Maximálne sebestačné bývanie na úpätí kopcov

Vertikálne sa dispozícia rozkladá na rôznych výškových úrovniach, ktoré vytvárajú priestorovú hru – raumplan. Prvá a druhá úroveň sú čiastočne pod rovinou terénu. Tu je situovaná nočná časť domu. Do objektu sa vstupuje zo severovýchodnej strany cez zastrešené závetrie na druhú úroveň, na ktorej sa nachádza vstupná hala, detské izby, kúpeľňa a technická miestnosť. Z nej je možnosť priameho východu do záhrady. Prvá úroveň, nižšia od tej vstupnej o 1 meter, poskytuje rodičom komfort v podobe spálne, samostatnej toalety, priechodného šatníka a kúpeľne so sprchovacím kútom, z ktorej sa dá vyjsť do patia.

Pohľad na vstupnú časť domu s policovým systémom a schodmi do vyššej časti domu.

Vstupná hala je netradične súčasťou polozapustenej nočnej časti. Zdroj: Michal Tartaľ

Nech sa páči, poďte ďalej!

Vstupná hala je netradične súčasťou polozapustenej nočnej časti. Z nej vedie schodisko na ďalšiu, tretiu úroveň, kde je navrhnutá kuchyňa s jedálňou a so vstupom na terasu, a na najvyššiu platformu slúžiacu ako obývacia izba s pracovným kútom.

Prečítajte si tiež
Ocenená drevostavba na Orave ctí lokálnu stavebnú tradíciu a krásne súznie s prírodnou krajinou

Tretia a štvrtá úroveň sú prepojené a vytvárajú veľkorysý životný priestor. Kontinuitu priestoru definuje veľkoformátový obklad stien a stropov z biodosky. Podlaha na najvyššej úrovni je tiež zo smrekovej biodosky. V kuchyni, jedálni a na spodných úrovniach tvorí povrchovú vrstvu podlahy praktické liate „mikroterazzo“.

Invertným radením dennej a nočnej časti domu sa zabezpečili výhľady na okolitú prírodu a scenériu Veľkej Fatry. Zapustením nočnej časti si priestory jedálne a obývacej izby zachovali priamy kontakt s terénom, zároveň nočná zóna profituje z tepelnej pohody počas teplých letných dní.

Časť obývačky so sivou sedačkou i kobercom, čiernym okrúhlym stolíkom a kozubom v pozadí.

Obývačka spojená s pracovňou sa nachádza na najvyššej platforme. Zdroj: Michal Tartaľ

Obývačka

Jednoduchosť, funkčnosť a udržateľnosť sú tri kľúčové princípy, od ktorých sa „odpichol“ interiér. Silným nositeľom tejto myšlienky je kresba dreva, zastúpená na veľkoformátovom obklade zo smrekovej biodosky. Obývačka mobiliárom či doplnkami príliš nemrhala, dianie vnútri dáva vyznieť pôsobivej scenérii za veľkoformátovým oknom.

Prečítajte si tiež
Chceli čo najmenšiu drevostavbu bez zložitých technológií. Bývajú pohodlne uprostred sadu a nemíňajú takmer žiadne energie

Z druhej strany sa návštevníkom obývačky zas servíruje príjemné teplo z obojstranného kozuba v betónovej schránke. Zariadenie farebnosťou nezachádzalo do extrémov, držalo sa pekne v sivom neutrále.

Obývacia izba s vysokým dreveným stropom, veľkým oknom, nadčasovými sedačkami a minimalistickým nábytkom.

Obývačka, ako aj zvyšok domácnosti, je zariadená pomerne minimalisticky. Jednoduchý nábytok však dáva vyniknúť krásnym výhľadom. Zdroj: Michal Tartaľ

Kuchyňa

Linka navrhnutá do U kopíruje obvod miestnosti. Kuchyňa je dimenzovaná v spodnej úrovni, horná časť zostala otvorená. Povrchová úprava vstavaného nábytku vytvára raster, ktorý sa dosiahol kombináciou podkladovej čiernej striekanej MDF s drevenými lištami zo smrekovej preglejky. Raster sa opakuje aj na komodách v jedálni, ktorá plynule nadväzuje na kuchyňu.

Štýlová kuchyňa s dreveným obložením a čiernymi skrinkami a otvorenými policami s rastlinami a kuchynským príslušenstvom.

Kuchyni v tvare U chýbajú horné skrinky. Úložný priestor je doplnený o otvorené police, ladiace s farbou linky. Zdroj: Michal Tartaľ

Schodisko

Jednotlivé funkčné časti domu sú od seba etážovito oddelené. Kuchyňa s jedálňou sú na tretej úrovni. Komunikačnými spojnicami medzi jednotlivými podlažiami sú medziúrovňové schodiská z pohľadového betónu, ktorým robia materiálový protiklad smrekové stupnice z biodosiek.

Svetlá kuchyňa s dreveným obložením a veľkými oknami pri schodisku so sieťou, vedúcom do inej časti domu.

Dom je koncipovaný na viacerých výškových úrovniach. Niektoré sú čiastočne zapustené do zeme, iné, ako napríklad kuchyňa, nad ňou. Zdroj: Michal Tartaľ

Spálňa

Spálňová časť je od vstupnej o 1 meter nižšie, prístupná je dreveným schodiskom. Ponúka plnohodnotný komfort pre rodičov v podobe spacej časti, samostatného WC, priechodného šatníka a kúpeľne, ktorá je prepojená s exteriérom veľkou zasklenou plochou. Dôležitým prvkom miestnosti sú priznané betónové steny s kresbou dreva odtlačeného z debnenia.

Časť spálne s posteľnou s čalúneným čelom, priznaným betónom na stenách a drevenými schodmi do vyššej úrovne.

Na spodnej úrovni sa nachádza pokojná, resp. nočná zóna, kde je umiestnená spálňa i detské izby. Zdroj: Michal Tartaľ

Konštrukcia

Spodná stavba má železobetónovú konštrukciu s priznaným betónom v interiéri. Navrchu je drevostavba so stĺpikovou konštrukciou so záklopom z veľkoformátovej biodosky. Spodná časť domu je zvonku zateplená striekanou tepelnou izoláciou ošetrenou sivým epoxidovým náterom s UV ochranou. Na hornej stavbe je prevetrávaná fasáda s dreveným obkladom rôznych profilov zo sibírskeho smrekovca. Kladený je vertikálne a vytvára reliéf. Okenné otvory a vstupné dvere sú z drevo-hliníka. Na streche je použitá plechová krytina.

Moderný drevený dom v minimalistickom dizajne s veľkými oknami a výhľadom na hory.

Dom bol koncipovaný tak, aby boli z okien pekné výhľady na okolitú prírodu. Zdroj: Michal Tartaľ

Hora dom

Kto tu býva: Manželský pár s dvoma deťmi.
Realizácia: Novostavba, ktorá rešpektuje tradičný vizuálny vzhľad objektov vidieka z hľadiska tvaroslovia, materiálového riešenia fasády a formovania strechy.
Ateliér: ARCHHOLIKS, archiholiks.sk
Architekti: Ing. arch. Jana Tartaľová, Ing. arch. Michal Tartaľ, ARCHHOLIKS
Lokalita: Mošovce, okres Turčianske Teplice
Plocha pozemku: 900 m2
Úžitková plocha: 160,30 m2
Zastavaná plocha: 102,30 m2
Použité materiály

  • interiérový obklad smreková biodoska
    múry a stropy
    pohľadový betón
    strecha plechová krytina

Text: Denisa Slančová
Foto: Michal Tartaľ
Zdroj: Časopis Môj dom špeciál

Kategória: Návšteva
Tagy: drevo v interiéri moderné bývanie rodinný dom
Zdieľať článok
Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?Dom z tehly

Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?

Poschodový rodinný dom: 5 inšpirácií s plochou strechouDom z tehly

Poschodový rodinný dom: 5 inšpirácií s plochou strechou

Splnený sen manželov o nádhernej drevenici: Relax na peci a nezameniteľná atmosféra s výhľadom do lesaUrob si sám

Splnený sen manželov o nádhernej drevenici: Relax na peci a nezameniteľná atmosféra s výhľadom do lesa

Murovaný záhradný krb: 11 inšpirácií pre začiatočníkovDom z tehly

Murovaný záhradný krb: 11 inšpirácií pre začiatočníkov

Diskusia